Петър Москов: Борисов чрез Цветанов възстанови Държавна сигурност
Петър Москов   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
86
Дг гнозата на това, което се случва днес, е разпад на ГЕРБ на различни разбойнически лобита. Но трябва да излезем от логиката и заблудата на деня, че това, което се е случило сутринта с интервюто на г-н Мирослав Найденов, очертава група от добри и група от лоши хора и добрите са тия около Найденов, а лошите - тия около Цветанов.

Това каза Петър Москов от ДСБ в интервю за Севделина Николова от Vesti.bg.

По думите му на страната е нужен програмен кабинет с двегодишен мандат и след това - Велико народно събрание, което да направи промени в Конституцията.

Ето текстът на интервюто:

- Преди малко повече от седмица казахте, че Цветан Цветанов е следващият Октопод. Какво имахте предвид тогава и как то кореспондира с днешните изявления на Мирослав Найденов?

- Имах предвид точно това, за което днес се получават доказателства. Но нека да излезем от логиката и заблудата на деня, че това, което се е случило сутринта с интервюто на г-н Найденов, очертава група от добри и група от лоши хора и добрите са тия около Найденов, а лошите - тия около Цветанов. Диагнозата на това, което се случва, е разпад на ГЕРБ. Разпад на различни разбойнически лобита. Защото това, че ГЕРБ и г-н Цветанов употребяваха държавата по начин, по който действа силова групировка, а МВР беше ударната бригада на тая силова групировка, за да всява страх и да държи под контрол гражданите, не се знае от днес, а ние го повтаряме с доказателства от три години. Всъщност Бойко Борисов чрез Цветан Цветанов възстанови Държавна сигурност.

Нека да припомня, че разривът между нас (ДСБ) и СДС настъпи точно заради отношението към г-н Цветанов и ГЕРБ. В началото на 2011 г. ние казахме, че сваляме доверието си от тях, а СДС - че трябва да остане при това доверие, по техни си причини. Случващото се днес е разпад: г-н Найденов в ролята си на обвиняем, и то за злоупотреби в доста големи размери, става словоохотлив и започва да разказва за другите си колеги по действие досега. Общо взето се случва това, което става, когато полицията хване някаква банда и единият вземе "да пропява", за да успее да си издейства по-леко наказание.

А иначе това е разпад на ГЕРБ и аз вярвам, че това е началото на края на тая моментна загуба на разсъдък, която българите имаха - да се доверят на нещо аморфно, съставено на този принцип, и нещо, което счита, че държавата е полицейско управление.

- Мислите ли, че политическите опоненти на ГЕРБ могат да имат нещо общо с изявленията на Найденов?

- Това отново би трябвало да ни вкара в разказа, че ГЕРБ е политическа партия. Но сега стана ясно това, което ние повтаряме от години: ГЕРБ не са политическа партия. За да търсите политически опоненти, трябва да назовете ГЕРБ политическа партия, а това е котерия от различни лобита. От старите криминални филми знаем, че бандата се разпада заради вътрешните си противоречия - това се случи с ГЕРБ. Защото министри, които се обвиняват взаимно в тежка корупция - единият, а другият го обвинява, че подслушва и държи в страх колегите си, не може да бъде наречено партия. Целите на тази организация са други, но не са политически.

- Казвате, че ГЕРБ се разпада - това не усложнява ли идеята за бъдещо дясно управление на държавата, към която вие като член на ЕНП би трябвало да сте пристрастни? Всяка партия би искала да управлява сама, но не става ли по-трудно за дясното днес предвид електоралната реалност, която отчитат социолзите?

- Ние не летим във въздуха и не се храним с фантазии. Аз знам, че ние представляваме малцинство. То става все по-осъзнато и все по-ясно заявява целите си, но остава малцинство. Целта на присъствието на това малцинство в следващия парламент е да даде стабилност и да лиши другите политически формации от алиби за невъзможност за съставяне на програмен кабинет с ясни цели за реформиране на България.

- Целта ви е програмен кабинет, така ли?

- Да, но това е инструментът. Но за да бъде работещ инструментът, е много важно това правителство да изпълнява дясноцентристка реформистка програма и да бъде с мнозинство зад себе си, което да издържи политически на тежките реформи, които трябва да бъдат направени. Защото България е на ръба на катастрофа и на ръба да си избере за алтернатива националсоциализма, което е много плашеща алтернатива. Затова тези избори са нещо важно, а не етап от някакъв хаос. Или на тези избори ние прекратяваме с хаоса и случваме стабилност, или наистина влизаме в спиралата на политическа, социална и икономическа нестабилност и отиваме към националсоциалистически решения.

- Пълен мандат ли е нужен на такъв кабинет и как би се отразил непълен мандат на устойчивостта на управлението?

- Този кабинет трябва да има кратък програмен мандат от две години. Има нужда от програмно правителство, излъчено от политическо мнозинство, което да брани тежките мерки, които са необходими. Този кабинет трябва да зададе задачите на следващото Народно събрание, което трябва да е Велико народно събрание и да промени Конституцията.

- Какви промени са нужни според Вас?

- След стабилизирането на икономиката и отдръпването от ръба задължителни ще бъдат конституционни промени, свързани с взаимоотношенията вътре в съдебната власт, излизането на прокуратурата и следствието от съдебната власт. Трябва да има ново райониране на България, за да може цялата безумна администрация да бъде вкарана в оптимални и работещи в интерес на хората мерки.

Трябва да има различен брой народни представители, като за нас това са 180 души в обикновено Народно събрание, което значи представителство от 1 народен представител на 50 хил. души, каквато е средноевропейската норма. Трябва да се засили възможността върху народния представител да бъде упражняван контрол. В момента е драматична липсата на правосъдие, което произтича от това че идеите на прокуратурата зависят само от желанието й - няма контрол, няма парламентарна воля, която да наложи действие, а ние сме парламентарна държава.

- Бедността, на която се натъквате в предизборните си обиколки, ли е по-важна или скандали като днешния?

- Това, че МВР и службите трябва да бъдат реформирани и поставени под ясен контрол, за да не се случват скандали като днешния, е ясно и безапелационно. Но основните проблеми са свързани с доходите, с работата и сигурността - сигурността като социална сигурност, като сигурност, когато си болен и можеш да получиш лечение, сигурността като образование за децата ни. Има ясни и конкретни мерки, които трябва да бъдат предприети в тази насока.

- Здравеопазването ли остана най-болната сфера?

- Не само. Има поредица от болни сфери, които трябва да бъдат модернизирани. Ако започнем наистина от базата, от икономиката, която в момента е смазана от това управление, свързано с големи упреци в корупция и полицейщина, то трябва да кажем, че излизането от кризата, задвижването на малкия и среден бизнес, задвижването на икономиката, минава не през допълнително изземване на средства от хората и бизнеса, каквато е идеята на социалистите. То минава през възможността повече средства и поле за инициатива да бъдат оставени у хората и малкия бизнес.

- Какви са конкретните Ви предложения?

- Намаляване на данъка за едноличните търговци от 15 на 10 %, освобождаване от всякакъв данък на печалбата на фирмите, която е реинвестирана в създаването на нови работни места. Тоав е начинът бизнесът да се опита да създаде нови работни места, да се намали безработицата и да се увеличи заетостта. А иначе данъчната реформа трябва да продължи и като въвеждане на необлагаем минимум. Това значи, че доходите на всички ще започнат да се облагат след 310-ия лев, колкото е минималната работна заплата. Това означава повече възможности  и пари у хората, които да бъдат потребявани. Това означава да можем да купим повече неща, както и повече работа за хората, които ги произвеждат.

- И все пак вие сте лекар - какви се мерките, които партията Ви предлага в сферата на здравеопазването?

- Ние предлагаме три ясни стъпки в тази сфера - това е лесно за запомняне, но след това е лесно и за контрол дали сме ги изпълнили. Първата е осигуряване на достатъчно средства за здравеопазване - нашият ангажимент е за вдигане от 4,1% на 6% на парите за здравеопазване в бюджета.

Ние искаме и промяна във връзка с огромното количество хора, освободени от това да внасят сами здравните си осигуровки. Конкретен пример е, че държавните служители са освободени от това да плащат осигуровки, и ние плащама техните през нашите данъци. получава се така, че директор на дирекция в Министерството на здравеопазването, който получава 2 хил. лв. заплата, не плаша осигуровки, а санитарката в мойта клиника, която получава 300 лв. заплата, плаща осигуровка. Това е нелогично и не трябва да продължава. Така средствата в системата ще бъдат набрани, без да се увеличава здравната осигуровка - тя не трябва да се увеличава.

Колкото и пари да се съберат в здравеопазването, те няма да са достатъчни за тази система, каквато е в момента. Защото само между 8% и 10% от парите, които касата плаща през нашите осигуровки, отиват пряко за лечение в болниците през клинични пътеки. Останалите между 90% и 92% отиват за издръжка на системата такава, каквато е. Това означава, че вие влизате в болница, която има сменена дограма или нови шкафчета, която е платена със средства от НЗОК. След което ви връчват рецепта, с която трябва да купите лекарства или консуматив, защото здравната каса не го покрива. Здравна каса, която с парите ни за здраве купува дограма, но не може да купи лечение, не е здравна каса, а някакъв бизнес модел, който си е самодостатъчен. В закона според нас трябва да бъде записано, че най-малко 85% от средствата по клинични пътеки в болниците трябва да отиват директно за лечение на пациентите и за възнаграждение на медицинския персонал.

- Как стои въпросът с направленията във вашата програма?

- Това е третата стъпка и тя е свързана с достъпа до системата, която финансираме с осигуровките си - въпросът с направленията и талоните при личните ни лекари. Отговорът е прост: когато носим в себе си своята уникална здравно-осигурителна карта, това показва, че ние сме здравно осигурени хора и имаме своята виртуална част от общия здравно-осигурителен пакет. Това отново ще значи, че ние ще имаме право на определен брой изследвания, но ще носим със себе си правото да ги използваме, а нашият личен лекар ще прецени просто медицинската необходимост да ги ползваме в момента.

Това превръща досега работещата система от талони, в която един администратор разпределя някакво количество разпределения някъде и те все не ни стигат, в система, при която ние ставаме носители на права и виждаме смисъл от това да сме здравно осигурени. Ако нещо ви боли, вие отивате при личния си лекар и ако той прецени, че имате нужда от изследване на кръвта, или ренгенова снимка, вие носите това право със себе си, а не чакате някой да ви го даде.

Когато тези три стъпки се затворят, ние ще имаме относително добре финансирано, разумно като начин на изразходване здравеопазване, и ще имаме достъп до системата, което ще ни даде смисъл да бъдем здравно-осигурени хора.
Коментари 86
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

86 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 12 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 18 минути

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 46 минути

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 55 минути

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.