Д-р Милен Врабевски: Окрилени, тези деца правят чудеса
Децата,участвали в семинара във Варна   
Източник: Фондация Българска памет
12

200 младежи от Югозападна България и ученици с български произход от Македония, Сърбия и Молдова участваха в пролетните семинари за евроинтеграция, организирани в началото на месеца от Фондация Българска памет във Варна и Русе.

След официалното откриване във Варна зам.- председателят на Комисията по външни работи в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев изнесе лекция за разширяването на ЕС.

В рамките на семинара участниците се срещнаха и с журналистите Мартин Карбовски, Добрина Чешмеджиева, Андрей Захариев, бившия говорител на външно министерство Весела Чернева, историкът проф. Пламен Павлов, д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН.

Семинарите, организирани от фондацията, които се провеждат за седма поред година, имат за цел да приобщават най-младите към ценностите на европейската интеграция, да утвърждават перспективата за тяхната реализация в България и да ги запознават с възможностите за образование и професионално развитие, като ги среща с публични личности и изявени професионалисти от всички сфери на обществения живот.

Шестото есенно издание на инициативата през октомври 2012 г. беше открито със среща на президента Росен Плевнелиев с 250 младежи от българската историческа диаспора.

Около 4 хил. деца са участвали вече в семинарите на фондацията, разказа за Vesti.bg д-р Милен Врабевски, основател и председател на фондацията.

Работата ни с младите хора е абсолютен приоритет и акцент, неслучайно и в рамките на Глобалната инициатива на президента Бил Клинтън поехме

ангажимент и инициатива за поредното обучение на деца в кандидат-студентски курсове,

които плащаме - общо 300 деца от 10 града в Югозападните Родопи ще бъдат обхванати в курсовете, каза д-р Врабевски.

Фондация Българска памет е член на Глобалната инициатива на президента Бил Клинтън от април миналата година. Става дума за влиятелна неправителствена организация, в подкрепа на която се включват глобални лидери като американският президент Барак Обама, Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Крал Хуан Карлос, кралицата на Йордания Рания и др.

Д-р Врабевски обясни, че българската фондация не получава финансиране от Глобалната инициатива, но участието в нея дава възможност до влиятелни в световен мащаб хора да достига информация от нашия регион, за която те не са чували преди.

"Държим много на българите-мюсюлмани, една поизоставена популация, която е в ръцете на политически конюнктури, които са чужди на евроинтеграцията, и затова ние им даваме различен шанс, без да противопоставяме абсолютно никой и без никакви конфликти в региона.

Тези деца като ги окрилиш малко и започват да правят чудеса - обновиха си читалището, направиха си киносалон, издават собствен вестник в Якоруда, където фондацията има офис, възстановиха паметника на Петко Славейков пред сградата на Общината, който беше в окаяно състояние, те го направиха чисто нов, с нов надпис. Това са страхотни деца, с малко помощ от нас, те правят сами всичко и ние ще продължим да инвестираме в тези деца", разказа д-р Милен Врабевски.

По-рано тази година Фондация Българска памет организира

посещение в Европейския парламент в Брюксел на 100 деца с български произход

от Молдова, Украйна, Македония, Западните покрайнини и от Югозападните Родопи и Североизточна България.

"Идеята ни е децата да видят Европейския парламент, да се запознаят с новото място на България в света - това е нещо, което правим традиционно от 2007 г. насам, да разберат, че за тях има нови възможности, да им покажем как биха могли да се възползват от тях, какво означава еврочленството, евроинтеграцията, да получат информация от извора.

Всичко това се прави с цел младите хора да растат не само образовани, но и мотивирани, че нова България е една от 27-те страни-членки на ЕС, които взимат решенията за този свят, това е важно място и те са неразделна част от него", каза д-р Врабевски.

По същото време в Брюксел фондацията организира и

изложба "България: съкровище на словото", свързана със 1150 годишнината от Великоморавската мисия на Кирил и Методий,

която разказва за мисията на Светите братя и за нейното значение за славянския свят и за европейската цивилизация, както и за мястото и ролята на България като европейска държава на духа.

Пред около 600 гости, сред които евродепутати, световноизвестните слависти и българисти проф. д-р Хайнц Миклас от Виенския университет, проф. д-р Игор Калиганов от Руската академия на науките и проф. Ян Рихлиг от Карловия университет представят общоевропейското значение на Великоморавската мисия на Светите братя.

"Това беше много важно за нас - да се гордеят младите ни хора с постигнатото от техните предци. Нещо повече младите хора бяха едно обединение, минипроекция на националния идеал – българи от Молдова, Украйна, Македония, Сърбия, Югозападните Родопи и Североизточна България", каза д-р Врабевски.

Д-р Милен Врабевски горещо защитава идеята

кирилицата да бъде призната и наричана българската азбука

в рамките на Европейския съюз, подобно на гръцката азбука.

Той отбелязва, че вече са превърнали в традиция честването на важни национални годишнини на България в Европейския парламент, със съдействието на българските евродепутати от ЕНП(ГЕРБ).

Фондацията организира посещението в Брюксел и семинарите в България, като организира преди това специални конкурси.

"Това са много често деца отличници, спечелили олимпиади и различни други конкурси, деца, на които държим, деца, които са елита на общностите, които представляват. Много държим нашият народ да си има лидерите и те да бъдат възпитавани в европейските ценности, заедно с това и с едно родолюбиво чувство, което да ги мотивира допълнително да участват в градежа на гражданското общество, а не да мислят в коя държава да емигрират, което за българите-мюсюлмани напр. е нещо като приоритет – или Испания, или Италия, или някоя друга държава.

Работим с тези деца активно с цел да им покажем възможностите, които имат. На местна почва организираме кандидат-студентските курсове, езикови курсове, алтернативна заетост, обучения как се печелят евросредства, професионална ориентация и профилиране, всичко това ние го финансираме", разказва Милен Врабевски.

Преди 4 години фондацията осигурява за българчетата в Македония 25 хил. тома учебници, които изцяло покриват образователния ценз по български език.

За да е близо и да работи активно с българите в Молдова - около 280 хил. души, Фондация Българска памет е открила там и офис.

"Стараем се също чрез лобиране в Европарламента да не им отрязват часовете по български език, което се случва, когато не внимваме как се развиват местните политики спрямо тях. Ние трябва максимално да използваме членството си в ЕС и влиянието, което имаме и, за да съхраняваме и българското, защото това ни е изконна задача", смята д-р Врабевски.

Не е забравена и новата емиграция. Преди 5 г. откриват българско училище в Атланта, САЩ, където живеят 6 хил. български семейства. Изпращат и книги, учебници. Подпомагат и училищата на българи-мюсюлмани в Пенсилвания.

Фондацията е превърнала в традиция и фестивала в Босилеград, Западните покрайнини, който се провежда по Великден. Там се събират групи от Молдова, от Украйна и групи деца от България.

Продължаваме и организирането на честването на Деня на храбростта и българската армия на възстановените от мен военни гробища в Ново село, Македония, където се отслужва литургия, участват гвардейци, детски хор и духов секстет от Държавното музикално училище, тази година вероятно ще участва и фолклорен ансамбъл, отбелязва д-р Врабевски.

Дължим тази тържественост на хората, дали живота си за националното обединение – това са военни гробища, стигали сме на нашата литургия да пеят двама от тримата членове на Св. Синод на Македонската православна църква, допълва той.

Сред акцентите в работата на фондацията тази година е и

70-годишнината от спасяването на българските евреи

"Това е един пример за ролята на една малка държава да прави значими неща. Както и Великоморавската мисия на Светите братя, в един труден момент са станали и двете събития, но и двете показват българския дух, българската нагласа, толерантността. Искам с този пример на подражание да растат и децата ми.

Всичко, което правим с моите приятели от фондацията го правим първо за собствените си деца, защото им даваме страхотен пример, и второ – изработваме такава България, каквато ние самите искаме да имаме. Този добър пример би могъл да се последва от много хора, и други хора да повярват и да се включат, не става дума да ни финансират, въпросът е и те да правят подобни неща", подчерта д-р Милен Врабевски.

Радваме се и на помощ от държавата, като морална подкрепа, но показваме по този начин, че заедно можем повече, допълва той.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности