Маргарет Тачър промени облика на Великобритания
Британският премиер Маргарет Тачър, германският канцлер Хелмут Кол и президентът на САЩ Роналд Рейгън снимани на световен икономически форум в Бон - 3 май 1985 г.   
Източник: ЕПА/БГНЕС -архив
19
Кч чината на Маргарет Тачър се превърна незабавно във водеща тема за световните медии.

Почина най-великият британски премиер след края на Втората световна война,

пише в. "Дейли телеграф".

Тачър промени начина, по който британците гледаха на политиката и на икономиката, посочва в. "Гардиън". Вестникът припомня, че Тачър беше премиер 11 години и беше свалена от поста през 1990 г. чрез вътрешен преврат в редиците на торите. Нито един премиер от 1827 г. до епохата на Тачър не се задържа толкова дълго на премиерския пост, допълва "Гердиън".

През 11-те години управление на Тачър дори нейните критици признаха, че тя е променила облика на Великобритания, пише в. "Индипендънт".

Желязната лейди беше непобедим лидер, който трансформира британската политика и изнесе идеите си за пазарната икономика в останалата част от света, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

С кончината на Желязната лейди изчезна Свещеното чудовище на 20-и век,

отбелязва Франс прес. Така агенцията припомня двата прякора на Маргарет Тачър. Първият й беше даден заради нейната непоколебимост при воденето на преговори и защитата на позиции, а вторият беше заимстван от пиеса на Жан Кокто, за да изрази страхопочитанието към нея, примесено с възхищение.

Любопитното е, че когато се говори за Тачър, се използват най-крайни и сложни определения. Желязната лейди беше свръхконсевративна, ултралиберална, до дъното на душата си противник на социалната политика, отявлен опонент на комунизма, хиперевроскептична, мегаполемична личност и неприятел на феминизма. Тя никога не се задоволяваше с половинчато поведение или говорене.

"Аз съм за консенсуса, но преди всичко според моите условия", обичаше да се шегува тя.Според анализатори Тачър извърши революция, която промени, но и дълбоко раздели Великобритания от 1979 г. до 1990 г.

Тачър покръсти британската консервативна десница и я посвети в тайните на пазарната икономика
,

пише френският в. "Фигаро".

Тачър беше едно от големите действащи лица на международната сцена през 80-те години на миналия век, редом с Роналд Рейгън, Михаил Горбачов и Франсоа Митеран, подчертава френският в. "Монд".

В. "Вашингтон пост" припомня, че стилът и схващанията за свободния пазар на Тачър, дъщеря на британски бакалин, не само са променили Великобритания, но са смаяли и САЩ през 80-те години.

В. "Ню Йорк таймс" припомня, че Тачър беше премиер на Великобритания по време на войната с Аржентина за Фолклендските острови. Изданието допълва, че като премиер Тачър не е криела скептицизма си за европейската интеграция.

Силната външна политика на Тачър изигра ключова роля за края на Студената война,

признава в. "Уолстрийт джърнъл".

Британската кралица Елизабет Втора заяви, че е натъжена от кончината на баронеса Маргарет Тачър. От пресслужбата на кралицата казаха, че ще пратят лично съболезнователно послание от името на Елизабет Втора до близките на Тачър.

Подобна е и реакцията на британския премиер Дейвид Камерън. "С голяма тъга научих новината за кончината на лейди Тачър. Ние загубихме един велик лидер, един велик премиер и един велик британец", се казва в изявление на Камерън, цитирано от Ройтерс.

Маргарет Тачър

беше същинска фурия и политически феномен,

заяви бившият британски премиер Джон Мейджър, наследил Желязната лейди на премиерския пост. "Нейните икономически реформи, законът за синдикатите и възстановяването на Фолклендските острови я издигнаха над равнището на обикновените политици. Никой друг лидер може би няма да постигне постигнатото от Тачър", каза Мейджър.

Малцина лидери успяват да променят политическия пейзаж не само в страната си, но и в света. Маргарет Тачър беше точно такъв лидер, заяви друг бивш премиер - Тони Блеър. Световното й влияние беше внушително, а промените, които извърши във Великобритания, бяха подети, поне донякъде, от лейбъристкото правителство от 1997 г. и се прилагаха от някои правителства по света, добави Блеър.

Бившият британски премиер Маргарет Тачър беше истински приятел на САЩ, заяви американският президент Барак Обама. "С кончината на баронеса Тачър светът губи един от най-големите защитници на свободата, а САЩ изгубиха един истински приятел", подчерта президентът. "Дъщерята на бакалин, която стана първата жена премиер на Великобритания, показа на нашите дъщери, че не съществуват непреодолими препятствия", посочи Обама.

Президентът похвали солидарността на Тачър с Роналд Рейгън и призна, че Желязната лейди е помогнала на Великобритания да си върне международното доверие. "Тачър беше запазената марка на Великобритания в най-добрите й години", заключи Обама.

Германският канцлер Ангела Меркел нарече Тачър "изключителен лидер на нашата епоха". Тя припомни, че Тачър е белязала историята на модерна Великобритания по начин, който никой преди и след нея не е успявал да го направи.

Френският президент Франсоа Оланд си спомни за винаги откровените и лоялни отношения, които Франция е поддържала с Великобритания по времето на Тачър. Президентът похвали Тачър и за решителния импулс, който тя е дала за изграждането на тунела под Ламанша.

Руският премиер Дмитрий Медведев подчерта в акаунта си във "Фейсбук", че политическите възгледи на Тачър може и да са предизвиквали противоречиви реакции, но тя трябва да бъде уважавана заради своя характер и политическа воля.

Японският премиер Шиндзо Абе нарече Желязната лейди велик лидер с огромна сила на волята, посветила се да служи на интересите на британския народ.

Маргарет Тачър бе несъмнено велик държавник и ще бъде запомнена както с приноса си, така и със сдържаността си към нашия общ проект. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. По думи му тя е била "предпазливо ангажиран" играч в Европейския съюз.

Барозу отбелязва приноса на Тачър за обособяването на единния пазар и водещата й роля за приобщаване на страните от Централна и Източна Европа към европейското семейство, допреди това затворени зад Желязната завеса.

В изявление на председателя на Европейския парламент социалистът Мартин Шулц се посочва, че Тачър е личност с историческо значение, белязала живота във Великобритания и в Европа. Независимо дали одобряваме нейната политика, Тачър показа, че политиците все още имат възможността да бъдат сила за извършване на промени, допълва Шулц.

Бившият полски президент Лех Валенса, нобелов лауреат за мир и бивш лидер на профсъюза "Солидарност", подчерта, че Тачър е

допринесла за падането на комунизма в Европа.

"Тя беше велика личност, която направи много неща за света, която допринесе за падането на комунизма в Полша и Източна Европа заедно с американския президент Роналд Рейгън, папа Йоан Павел Втори и "Солидарност". Моля се за нея", заяви Валенса.

Маргарет Тачър беше голям политик и ярка личност, подчерта бившият съветски лидер Михаил Горбачов, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Тачър ще остане в паметта и историята", прогнозира Горбачов, на когото Тачър беше пряк събеседник в края на Студената война. "Тачър беше политик, чиято дума имаше голяма тежест", призна Горбачов и си спомни, че първата им среща е била през 1984 г.

Той отчете, че тя е белязала началото на отношения, които понякога са били трудни, а понякога спокойни, но винаги са били сериозни и отговорни."Малко по-малко между нас се установиха човешки отношения, които с времето станаха все по-приятелски. Накрая ние успяхме да се разберем взаимно и това допринесе за промяната на атмосферата между СССР и Запада и сложи край на Студената война", разказа Горбачов.

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър нарече Тачър храбра личност, предаде Франс прес."Тачър беше храбра личност, жена, която разбра, че всеки управник трябва да има силни убеждения", посочи Кисинджър и подчерта, че тези убеждения са необходими на управниците да посочват на хората накъде да вървят, тъй като те самите не се решават на такава стъпка.

Той си спомни, че се е виждал с Желязната лейди десетилетия наред, след като и двамата се оттеглиха от постовете си.

Разбира се, има и други коментари.

Британските миньори приветстваха вестта и нарекоха деня "велик".

Маргарет Тачър се превърна в ненавиждана фигура за миньорските общности в северната част на страната през 80-те години на миналия век след сблъсъците й с профсъюзите, пред чиито искания тя отказа да отстъпи. "За профсъюза това не се случва достатъчно навреме, но аз се радвам, че я надживях", заяви Дейвид Хопър, генерален секретар на Асоциацията на миньорите от Дърам, който днес навършва 70 години.

Миньорите намекнаха, че може да организират демонстрация на погребението й. "Тачър изпитваше абсолютна ненавист към работническата класа и имам много горчиви спомени от онова, което направи", каза Хопър. "Тя настрои цялата страна срещу нас и насилието, на което бяхме подложени, беше ужасно", добави той.

Траурна церемония с военни почести

ще бъде организирана за бившата британска министър-председателка. Погребението обаче няма да е държавно, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Според италианския в. "Кориере дела сера" с подобна церемония са били погребани кралицата майка и принцеса Даяна. Дата и час на траурната церемония все още не се съобщават. Знае се само, че тя ще е в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон.

Ще присъстват широк кръг от хора и групи,свързани с бившия британски премиер, се казва в съобщение от офиса на премиера Дейвид Камерън.

След церемонията в "Сейнт Пол" ще има частна церемония за близките на Тачър.

В знак на траур британското знаме на Даунинг Стрийт 10 вече е свалено наполовина. Почитатели на Тачър поднасят цветя пред дома й в шикозния лондонски квартал "Белгрейвия". Там някой е оставил и бележка, на която пише: "Най-великият британски лидер".
Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 4 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 35 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии