КНДР плаши с "тотална ядрена война"
Източник: ЕПА/БГНЕС
54

Ако на Корейския полуостров започнат военни действия, "революционните въоръжени сили на КНДР, решени да унищожат всички агресори и провокатори, ще връхлетят с ядрен удар противника, където и да се намира".

Това предупреждение публикува днес в. "Нодон синмун" - орган на Корейската трудова партия, предаде ИТАР-ТАСС.

При това положение петте южнокорейски острова в Жълто море, районите край военната демаркационна линия и други зони, където "САЩ предприемат военни приготовления заедно с марионетния режим, неизбежно ще се озоват в огнището не на локална, а на тотална ядрена война", изтъква изданието.

Миналия петък севернокорейският лидер и главнокомандващ Ким Чен-ун подписа "окончателен план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски

за нанасяне на удар по континенталната територия на САЩ

и островите Хавай и Гуам, а също и по Южна Корея в случай на провокации от страна на противника", напомня "Нодон синмун".

"КНДР няма намерение пасивно да следи как САЩ подготвят агресия" и въоръжените й сили "ще отвърнат на ядрения шантаж от страна на САЩ с безпощадна ядрена атака", подчерта Ким Чен-ун.

Държавният ръководител фактически заяви, че смята "да сложи край на дългогодишната конфронтация със САЩ в една окончателна решителна битка", се казва в материала.

Независимо от заплахите на Пхенян да затвори промишления комплекс "Кесон", разработван съвместно с Южна Корея, тази единствена обща икономическа зона продължава да работи нормално, съобщи днес южнокорейското министерство на националното обединение, натоварено с двустранните връзки.

В комплекса действат 123 южнокорейски производства; там работят към 800 южнокорейци и над 53 хил. севернокорейски граждани, произвеждащи стоки за широко потребление.

Парламентът на КНДР се събра днес на пролетна сесия.

При покойния лидер Ким Чен-ир Върховното народно събрание обикновено се събираше на сесия веднъж годишно. Миналата година обаче неговият наследник Ким Чен-ун свика необичайна втора сесия през септември, показвайки, че възнамерява да управлява по различен начин от баща си.

Севернокорейският парламент

освободи от поста министър-председателя Чхуе Йон-им и назначи на негово място бившия премиер Пак Пон-чжу,

съобщиха световните агенции.

Чхуе беше избран за почетен зам.-председател на Президиума на парламента.

Пак беше министър-председател до 2007 г., когато беше уволнен за несправяне с осъществяването на икономическите реформи. Връщането му на премиерския пост показва, че той отново ще играе важна роля в икономическата политика в момент, когато лидерът Ким Чен-ун иска КНДР да засили икономическото си развитие, отбелязва АП.

Върховното народно събрание също така одобри проектобюджета за текущата година и обяви своята "решимост да предприеме мерки за мащабно преобразувание на икономиката в интерес на повишаването на жизненото равнище на населението", посочи ИТАР-ТАСС.

Депутатите одобриха постановление за "укрепване на позициите на КНДР като страна, притежаваща ядрено оръжие". Те приеха закон за създаване на Държавно космическо управление и гласуваха за внасяне на допълнения и изменения в конституцията.

Междувременно Сеул изтъкна, че напрежението между Севера и Юга е твърде сериозно, и призова Пхенян да промени отношенията помежду им, да ги направи "ясни и устремени в бъдещето", добавя ИТАР-ТАСС.

Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе заяви, че

страната й ще даде твърд и незабавен военен отговор

на всяка провокация на КНДР, независимо от политическите последици, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната на Република Корея е подготвило план за "активно сдържане", разрешаващ на въоръжените сили да нанесат изпреварващи удари по КНДР при откриване на признаци за неминуем ракетно-ядрен удар по Южна Корея от страна на Севера.

Новият план за действия на армията при извънредни обстоятелства беше изложен от министъра на отбраната Ким Кхуан-джин пред Пак Гън-хе, предаде ИТАР-ТАСС.

"Въоръжените сили на Република Корея разработват механизми за активно сдържане и създават ударна система за бързо неутрализиране на севернокорейската ракетно-ядрена заплаха", изтъкнал министърът.

За тази цел министерството на отбраната значително ще ускори разработването на

система за откриване и унищожаване на ракетни и ядрени обекти

на територията на КНДР.

Първоначално разполагането на такава система във войската се планираше за 2015 г., но поради нарастването на напрежението на Корейския полуостров, в министерството на отбраната на Южна Корея са решили да ускорят този процес.

Окончателно одобрение планът за "активно сдържане" трябва да получи на предстоящото през октомври заседание на министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея по въпроси на безопасността.

Съединените щати изпратиха невидими за радарите изтребители Ф-22 в Южна Корея, за да участват в общите маневри, предаде Ройтерс.

Два изтребителя Ф-22 "Раптър" с технология стелт бяха прехвърлени от Япония в Осан - най-голямата военновъздушна база на САЩ в Южна Корея. Те се включиха в американско-южнокорейските военни учения, които ще продължат до 30 април.

По този начин САЩ изтъкват ангажимента си да бранят Сеул

от растящата кампания на заплахи от Севера, посочва Ройтерс. В маневрите участват бомбардировачи Б-52 и Б-2, напомня АФП.

"Северна Корея няма да постигне нищо със заплахи или провокации, които само ще я изолират още повече и ще подкопаят международните усилия за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия", заяви военното командване на Южна Корея.

В събота Северна Корея заяви, че е в състояние на война с Южна Корея, но Сеул и Вашингтон омаловажиха декларацията на севернокорейската агенция КЦТА като пропагандна реторика на Пхенян, напомня Ройтерс.

Двете корейски държави технически наистина са в състояние на война, тъй като Корейската война (1950-1953 г.) завърши с примирие, но не бе подписан мирен договор.

Засега експерти смятат, че са възможни редица сценарии, но сред тях не е нито бързо спадане на напрежението, нито открита война, която Северът неизбежно ще загуби, посочва Франс прес.

Северна Корея се е погрижила да скрие всички следи

от ядреното оръжие, което изпита през февруари тази година. По този начин страната подхранва съмнението, че е използвала нов модел бомба със силно обогатен уран, пише пък в. "Вашингтон пост".

Изданието се позовава на анонимни американски представители и оръжейни експерти. Те посочват, че ефектите от експлозията от 12 март са "били впечатляващо ограничени и че в атмосферата са се озовали малко радиоактивни следи".

Американското правителство очакваше този опит и наблюдаваше внимателно Северна Корея, в частност следеше за радиоактивните емисии в атмосферата, за да установи какъв е съставът на ядреното оръжие, посочва изданието.

Но в дните, последвали взрива, американските датчици, както и тези на южнокорейските им партньори не са успели да уловят обичайните следи от радиоактивен газ в нито една от 120-те станции за наблюдение, разположени близо до мястото, на което Северна Корея прави ядрените си опити.

Японски самолет е успял да регистрира краткотрайно увеличение на радиоактивния изотоп ксенон 133, но това не е било сметнато за недостатъчно доказателство. Предполага се, че в първите си два ядрени опита Северна Корея е използвала несъмнено плутоний, с който страната разполага от доста време.

Но ако сега действително Пхенян е успял да произведе уранова бомба,

това ще означава, че страната е белязала напредък, като е използвала изобилието си от уранови ресурси и нова технология за обогатяването на урана.

Бомба с високообогатен уран ще увеличи още повече притесненията относно сътрудничеството между Северна Корея и Иран, твърди вестникът.

Миналата година Иран подписа споразумения за сътрудничество в областта на науката и технологиите със Северна Корея. Иран също разработва технологии за обогатяване на уран.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 10 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 1 час

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 14 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна