Станишев: Цацаров да покаже, че прокуратурата не е политически инструмент
Сергей Станишев   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
282
БСП започва поредица брифинги за "разкрития за злоупотреби, корупция и финансови схеми на кабинета "Борисов". Правим го с убеждението, че хората имат правото да знаят истината за управлението на ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Кабинетът "Борисов" е единственият в целия ЕС, който доведе до това много лекарства да поскъпнат в пъти, до 500% поскъпвания. Това значи, че държавата просто не си е вършила работата. Цените на храните скочиха с близо 40%, цените на горивата, въпреки че световните пазари посочват, че те са доста по-ниски отколкото през 2008 г., също рязко нараснаха", уточни Станишев.

Той посочи, че сметките за ток са поскъпнали с 60% по време на управлението на Борисов, а България се е превърнала в рекордьор по обедняване на хората и по поскъпване на живота.

От БСП са внесли общо 21 сигнала до главния прокурор.

Сред тях е и свързан с разговорите между бившия премиер Бойко Борисов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се споменава името на Михаил Михайлов - Мишо Бирата. Внесохме до новия главен прокурор сигнал за извършването на проверка по случая "Мишо Бирата". Трябва да е ясно, че докато няма ясно доказателство и от прокуратурата, че пред закона всички са равни, включително и тези на власт, няма как да се възстанови доверието към съдебната система.

Цацаров трябва да покаже, че прокуратурата не е политически инструмент,

коментира Станишев.

"Няма европейска държава, в която след изнасянето на такива данни и ясни факти и след личното самопризнание на Борисов, на следващия ден този човек да не е подал оставка. При нас този случай беше потулван", каза още той

6 от внесените сигнали до главния прокурор са само по отношение на случващото се в МЗХ по времето, когато Мирослав Найденов беше министър. Те са свързани с продажбите на дървесина, далаверите в "Напоителни системи", със скандалните сделки по Черноморското крайбрежие, с далаверите по програмата "Храни за бедни", с дадени 50 хил. лева на фирма на бившата ПР-ка на БАБХ за създаването на "Фейсбук" и "Туитър" профили на ПРСР.

От БСП имат няколко конкретни въпроса до главния прокурор, които са свързани персонално с бившия вече министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. "Искаме да зададем няколко въпроса към главния прокурор Сотир Цацаров. Питаме има ли досъдебно производство по сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър. Искаме да дадем възможност на главния прокурор да каже истината. Питаме защо е заведено това досъдебно производство и какво пише в сигнала на ДАНС", заяви председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев.

От левицата питат вярно ли е, че това досъдебно производство се води в три направления: за организирана престъпна група за търговия с влияние, за оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати при провеждане на обществена поръчка за хранителни продукти на обща стойност 17 млн. лв., предназначени за най-бедните, за предлагане на подкуп.

Те искат да стане публично известно и има ли длъжностни лица, работещи или работили в МЗХ, които са дали показания в рамките на това производство, както и дали са използвани СРС-та по него. БСП питат и дали във връзка с това досъдебно производство има ли депозиран сигнал до главния прокурор от наблюдавания прокурор за заплаха от висш политик.

Трябва да стане ясно и дали Бойко Борисов е знаел и за далаверата, във връзка с която е образувано досъдебното производство и дали е мълчал, коментира Мая Манолова.

"Време е маските да паднат. Нямаме никакви гаранции, че безобразията, които се случваха в отделните ресори от управлението на ГЕРБ няма да продължат. Нямаме гаранции, че в МЗХ няма да продължат скандалните сделки продажба на държавни терени по Черноморското крайбрежие. Почти до финала са докарани други сделки за продажба на терени по крайбрежието. Няма гаранции, че ще се преустановят злоупотребите в горския сектор. Безобразията в "Напоителни системи" със сигурност продължават", коментира още Манолова.

Приятелката на Станишев

Моника Йосифова е внесла днес искане до Главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на нейната дейност като подизпълнител на двата договора с г-н Хохегер.

"Правя това, защото нямам намерение да позволявам да се тиражират лъжи и манипулации, свързани с мен и моята дейност от страна на недобросъвестни политици, които вярват, че всичко им е позволено.

Правя това, за да защитя доброто си име от неоснователните нападки на доскоро овластени лица и постоянната политическа спекулация с темата", се казва в открито писмо на Йосифова.

Независимо от факта, че Комисията "Хохегер" заседава близо 7 месеца и написа заключителен доклад от 113 страници, в който няма нито един укор или обвинение за извършена от мен нередност или нарушение в дейността ми като подизпълнител на два договора с д-р Хохегер, и към днешна дата, пет месеца след приключване дейността на Комисията, вече бивши министри от подалото оставка правителство на г-н Борисов и депутати от ПП ГЕРБ, продължават да отправят публично тенденциозни и неоснователни изявления, които злепоставят доброто ми име в обществото", се казва още в писмото.

"Същевременно отправям искане и за прокурорска проверка на дейността на Комисията "Хохегер" и по-конкретно да бъде изяснено превишила ли е правомощията си Комисията "Хохегер" в хода на своята работа, възлагайки на Национална агенция по приходите да извърши проверка на моята дейност, каквато функция парламентът и парламентарните комисии нямат и съответно подобна проверка е недопустима в ДОПК, както и да се провери превишила ли е от своя страна Националната агенция по приходите правомощията си, извършвайки подобна проверка и кои са лицата, носещи отговорност за това", се казва още в писмото на Йосифова.

"Смятам, че законът в Република България трябва с равна сила да важи както за обикновения гражданин, така и за овластените лица, било то депутати или ръководни служители на НАП, като при изпълнение на функциите си по закон прокуратурата следва да осигури това равенство, като ме защити от неоснователните нападки на овластените лица, след като установи дали аз или те са извършили нарушение", пише още тя.
Коментари 282
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

282 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 7 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 55 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 2 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака