Райков: Няма да допуснем арогантност към протестиращите
Служебният премиер и външен министър Марин Райков   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
110
На а да допуснем компромис с демократичните ценности, които са в основата на нашето обществено развитие след началото на промените. Това каза служебният премиер и външен министър Марин Райков след предаването на поста в МВнР.

Райков добави, че

геополитическата ориентация на страната ни е абсолютна аксиома.

Предизвикателствата, пред които е изправено нашето общество, са сериозни, не са драматични, те няма да преформатират българската държавност, каза служебният премиер.

По думите му те просто ще внесат съществени нови акценти в начина на възприемане на процесите в страната.

Искам да разсея всякакви илюзии, че сега ще хвърлим на земята цялата държавна структура и ще започнем някакви екзотични иновации по отношение на начина на функциониране на държавността, заяви премиерът.

В отговор на въпрос дали ще бъде направена ревизия на управлението на правителството на Бойко Борисов, служебният премиер каза, че за него приемствеността е важна. Служебното правителство има свой образ, отношенията ни към работата на предшествениците ни ще се огледат в начина ни на работа, посочи Райков.

Той заяви, че ако бъдат забелязани нарушения, при стриктно спазване на прерогативите на институциите в България служебното правителство няма да крие нищо.

"Но самоцелни кампании с популистки характер, само и само да се демонстрират някакви действия в момента, подобни инициативи по-скоро биха отнели от енергията, която българският народ очаква да концентрираме в нещо по-градивно и по-полезно, защото има определени тежнения на българите, които са от социално естество, имат конкретна насоченост и те трябва да се усетят, че са станали и наши", каза Райков.

Няма допусна никаква арогантност по отношение на протестиращите,

дори когато имаме различия във възприятията, заяви служебният премиер.
Тези хора не могат да не бъдат чути и не могат да не бъдат приобщени към общите ни анализи за пътищата, които биха се очертали за излизане от сегашната ситуация, подчерта той.

Той заяви, че е категорично решен да потърси начини за структуриране на работата на Обществен съвет към Министерски съвет. "Няма да пожаля усилия, търпение и здрави нерви, за да го постигна, защото съм изключително добронамерен", заяви Райков.

По отношение на идеята за създаване на Изборен борд той заяви, че не е лошо да се започне работа по създаването му. "Аз държа да започна работа веднага, няма да се бавя. Още днес съм разпоредил да се потърсят контакти с ръководството на втората по брой народни представители политически сила в парламента, с която бих искал да обсъдя как те виждат темата - предизвикателствата, свързани с предстоящите избори, по какъв начин виждат Изборния борд, механизмите за излъчване на участници. Ще продължа тези консултации и с други политически сили, които са парламентарно представени", заяви премиерът.

"Един от основните проблеми в нашето общество е, че има дефицит на справедливост,че понякога държавните институции не защитават българските граждани и тук не става въпрос само за монополите", отбеляза Райков. "Всички ние трябва заедно да опитаме да дадем отговор на тези проблеми пред урната, на изборите", изтъкна той.

Райков е категоричен, че няма да прибягва до безразборна национализация
,

която би върнала страната назад и би поставила под въпрос бъдещите инвестиции на партньорите на България. "България е част от европейското икономическо пространство, тя се подчинява на определени принципи на функциониране на това пространство и никакви популистки и екзотични действия няма да бъдат предприемани самоцелно, защото това означава да изпаднем в тежка икономическа изолация, първата и най-тежка последица от която би била цената, която биха платили българските граждани. Това би било катастрофално за обикновените българи, за най-уязвимите слоеве на българското население", посочи Райков. Той допълни, че

драматичните заплахи към ЕРП-ата нямат никакъв ефект.

"Тезата за разтрогване на договори по силата на външен популистки натиск не може да бъде възприемана в ЕС като убедителна, най-малкото защото в международното право има правило, че договорите трябва да се изпълняват. Трябва да се научим, че договорите са свещени и неприкосновени, освен когато се създадат достатъчно правни основания да се върви към друг тип реакция", каза Райков.

"Да вземем за пример EVN, това е държавна австрийска компания. Как да удържавим една държавна австрийска компания? Нали си давате сметка, че нещата са малко по-сложни", отбеляза служебният премиер. Той обаче изтъкна, че правителството няма да остави без последствия съмненията на голяма част от българските граждани относно това как тези дружества извършват своята дейност.

"Одитите, които са предприети от ДКЕВР в ЕРП-та, текат, настоявам резултатите от тези одити да бъдат публично оповестени. Държа също така да бъдат публично оповестени договорите. Ще направя всичко необходимо те да бъдат качени в интернет. Подобни действия ще бъдат предприети не само към тези структури, но също и към НЕК. Няма да разграничаваме държавните от недържавните структури.

Към всички ще имаме еднакво отношение, ще направим одит на цялата верига в енергетиката, цялата верига на ценообразуване ще бъде разследвана без никакви компромиси, в това не трябва да има никакво съмнение. Настояваме да се промени начинът на формиране на регулаторите, за да се превърнат в обективно независими и да могат спокойно да си вършат работата, защитавайки интересите на българските граждани", заяви той. Райков посочи, че чуждестранните инвеститори трябва да са спокойни, че няма да има никакви импровизации и авантюри, но интересите на българските граждани ще бъдат защитени.

В качеството си на външен министър Райков заяви, че приоритетите на българската външна политика се дефинират в постоянство и е повече от очевидно, че за три месеца приоритетите на българската външна политика няма да се променят, защото това би било безотговорно.

"Ключовият български приоритет остават Балканите.

Това е сферата на отговорност на българската външна политика, която е европейска по своята ориентация", заяви Райков. По отношение на Македония той увери, че нейната европейска перспектива няма алтернатива. "Ние я подкрепяме, ние сме страната, която първа призна независимостта на тази бивша югославска република, ние сме страната, която винаги най-болезнено е реагирала на всяко обществено явление в тази наша най-близка страна, което може да я отдалечи от бързото присъединяване към ЕС. Но едно е сигурно, нашата привързаност към европейската перспектива на Република Македония не е достатъчна, добре би било тя самата да е привързана към тази перспектива", изтъкна Райков.

Той допълни, че

ще продължи работата по изготвянето на договор за добросъседство с Република Македония.

"За нас е важно това, което е договорено, парафирано и подписано, наистина да е така. Договорите трябва да се изпълняват. Трябва да създадем добра атмосфера. Това, което ни е обединявало в миналото, не може да ни разединява в настоящето, това не е нормално. Ние искаме да имаме общо европейско бъдеще. Това, което искаме за своя народ, го искаме и за народа на Република Македония", заяви Райков.

Досегашният министър на външните работи Николай Младенов заяви, че оставя абсолютно спокоен Министерството на външните работи в ръцете на Райков. Той е сигурен, че приоритетите, които България косенсусно отстояваше в годините на управление на досегашното правителство - да се утвърждава образът на страната като държава, която застава зад демокрацията и човешките права, ще бъдат отстоявани и от новия кабинет.

Той посочи, че си тръгва с едно неудовлетворение от министерството, свързано с невъзможността да бъдат приключени две теми - отношенията между България и Република Македония да бъдат поставени на основата на нов договор за добросъседство и недовършената работа по приемането на закона за консулската защита на българските граждани в чужбина.
Коментари 110
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

110 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 7 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 10 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 56 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност