Кой кой е в служебното правителство
Марин Райков   
Източник: БГНЕС
372
Пз зидентът Росен Плевнелиев обяви министрите в служебното правителство с премиер Марин Райков. Премиерът ще бъде и външен министър. (виж фотогалерия)

В първото си изявление той очерта няколко основни задачи пред кабинета - да организира провеждането на демократични избори, да осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, за да бъде гарантирани редът, сигурността, икономическото развитие на българските граждани.

Неразделна част ще бъде и предприемането на конкретни мерки в социалната сфера, за която създават условия приетите от НС в последните дни закони, коментира Райков.

"Това правителство е безпартийно, то е тук да даде гаранция, че вотът ще се състои по правилата, изборите няма да бъдат манипулирани, няма да бъдат фалшифицирани. Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут", заяви Райков.

"Няма да допуснем икономическа авантюра и ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос. България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на нейните интереси", каза Марин Райков.

Три жени ще бъдат вицепремиери в служебния кабинет - това са Екатерина Захариева, Деяна Костадинова и Илияна Цанова.

Възпитаникът на Харвард Асен Василев става министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Той е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Съосновател е и президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка.

Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Новини

Президентът обяви, че в новия кабинет ще има и специален министър за развитие на електронното правителство. Това е 45-годишният Роман Василев.

Той е възпитаник на университета Чинхуа в гр. Пекин, Китай, специалност "Машинен дизайн и автоматизация на производството". Магистър е по бизнес администрация "Международно управление" в "Тандърбър"(Thunderbird), Аризона, САЩ.

В периода 1994-2002 г. като инженер проектира и пуска в експлоатация производства в Индонезия и САЩ за петролно-химически и автомобилни клиенти на компанията Чийода Корпорейшън (Chiyoda), базирана в Йокохама, Япония.

Създател е на "Юронет България" ЕООД (Euronet) през 2004 г., а от 2005 г. започва изграждането на банкоматна мрежа в България.

От 2008 г. до 2012 г. ръководи разширението и развитието на глобален развоен център за автомобилна електроника "Джонсън Контролс Електроникс-България" ЕООД. Участва в проекти с водещи организации в България и спонсорира създаването на технически лаборатории в университети във Варна, Габрово, Пловдив, Русе и София.

От 2011 г. до 2013 г. е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България с ресор "Корпоративна и социална отговорност". Член е на Борда на директорите на Индустриален клъстер "Електромобили" в България и на Борда на директорите, учредили "Аутомотив Клъстер България" през 2012 г.

Илияна Цанова е вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз в служебното правителство. Досега тя е работила в ЕБВР.

37-годишната Цанова е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет “Джордж Вашингтон”, САЩ, като стипендиант на USAID.

От 2001 г. до 2003 г. е работила в одиторския отдел на "Делойт-България".

От 2003 г. до 2013 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. До 2006 г. структурира и управлява инвестиционни проекти в областта на водния сектор, железопътния и обществения транспорт, както и публично-частни партньорства.

От 2006 г. до 2013 г. работи в централата на ЕБВР в Лондон и заема позиция старши банкер в отдел "Общинска инфраструктура и околна среда".

Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции в дялов капитал и дългово финансиране на инфраструктурни проекти, както и в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия.

Като представител на ЕБВР Илияна Цанова е била консултант по преструктуриране на публични дружества за комунални услуги, създаването на регулаторни органи в областта на водния сектор, структурирането на публично-частни партньорства и фискална децентрализация.  

За първи път министър на вътрешните работи ще бъде жена - старши комисар Петя Първанова. Досега тя оглавяваше дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в Министерството на вътрешните работи.

Първанова подготвя документите за заседанията на Съвета по правосъдие и вътрешен ред на ЕК. Освен за диалога с Брюксел, тя отговаря и за усвояването на европейските пари за МВР.

Родена е на 12 юли 1960 година в София. Завършила е немска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 1998 г. се дипломира и като магистър по право в Нов български университет.

В периода 1978 – 1981 г. работи последователно като администратор в "Балкантурист", сътрудник в Държавния стенографски институти технически сътрудник в СИФ "Бояна". От  1982 до 1991 е референт-преводач в Посолството на ГДР в София. В годините от 1991 до 1998 работи като сътрудник, преводач и протокол в различни компании.

В периода 1999 – 2001 г. е началник отдел "Международни връзки и протокол" в Администрацията на Главния прокурор.

През 2001 г. става заместник директор, а по-късно същата година – директор на дирекция "Международно сътрудничество" в МВР.

Новини

Шефът на валутния борд Калин Христов става министър на финансите в служебния кабинет.

Досега той бе член на Управителния съвет на Българската народна банка и подуправител, ръководител на управление „Емисионно”, от 23 октомври 2009 г.

42-годишният Калин Христов е роден в Плевен, завършил е УНСС. Започнал е кариерата си в централната банка като експерт в отдел "Паричен и финансов анализ" и дирекция "Изследвания и прогнози". Бил е съветник в управление "Емисионно" в БНБ на бившия шеф на валутния борд и подуправител на централната банка Мартин Заимов.

Деяна Костадинова е новият министър на труда и социалната политика. Тя ще бъде и вицепремиер.

От февруари 2012 г. Костадинова е секретар на президента Плевнелиев по социални политики, младежта и спорта.

Преди това - от юни 2011 г. до включването си в екипа на президента бе зам.-министър на труда и социалната политика.

41-годишната Костадинова е юрист по образование, завършила е Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е като адвокат, в Агенцията за закрила на детето - като главен юрисконсулт, началник на отдел и главен директор на дирекция "Контрол по правата на детето".

От 2007 г. работи в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В периода 2009 – 2011г. е част от политическия кабинет на министър-председателя като съветник по социални политики.

Новини

Директорът на Геофизичния институт на БАН проф. Николай Милошев ще оглави Министерството на образованието, младежта и науката в служебния кабинет.

Той е и зам.-председателят и главен научен секретар на БАН.

Макар че е по-известен за широката аудитория като човекът, който коментираше в медиите голямото земетресение в Перник през май 2012 г. и последвалите го трусове, той е пряко ангажиран с предприетите реформи в БАН. 

Проф. полк. Николай Петров е новият министър на здравеопазването в служебния кабинет.

Досега той е шеф на реанимацията и зам.-началник по диагностично-лечебната дейност на ВМА.

54-годишният полковник Николай Петров е професор по анестезиология и интензивно лечение.

През 2012 година проф. Петров бе обявен за лекар на годината от Българския лекарски съюз. Името му нашумя, когато прекрати отпуската си, за да помага на ранените при атентата в Бургас.

НовиниРекторът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Иван Станков става министър на земеделието.

Иван Станков, който е зооинженер, е сред създателите на оригиналната българска порода овце "южнобългарски коридел".

Професорската му работа е за приложението на овчите и козите кожи в кожарството и кожухарството и разработката му е била реализирана в някогашния комбинат за кожени изделия в столичния кв. Гара Искър.

Новият министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, която досега беше главен секретар на президента. Захариева ще бъде и вицепремиер.

Захариева е родена на 8 август 1975 г. и е магистър по право от Пловдивския университет. През 2003 г. е назначена за  юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите.

Тя беше зам.-министър на регионалното развитие докато Росен Плевнелиев бе министър. На 23 януари 2012 г. президентът я назначи за свой главен секретар.

НовиниАктьорът Владимир Пенев, по известен като комисаря от ГДБОП Емил Попов от хитовия сериал "Под прикритие", става министър на културата.

Той е роден на 24 октомври 1958 г. Познат е както от киното, така и от ролите си в театъра - играл е в Младежкия театър в София, на сцената на Народния театър "Иван Вазов", в Малък Градски театър зад Канала.

Печели награда "Аскеер" през 1996 г. за ролята си в "Нирвана" от Константин Илиев, реж. М. Младенова, а през 2007 г. печели отново статуетката за водеща мъжка роля като Едгар от "Мъртвешки танц" на Стриндберг на сцената на Театрална работилница "Сфумато".

Юлиан Попов става министър на околната среда и водите в служебното правителство. Той е роден на 21 септември 1959 г. в София. Завършил е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски.

От 2006 г. е председател на Управителния съвет на Българското училище за политика "Димитър Паница". Председател е и на УС на фондация "Елизабет Костова" и е член на настоятелствата на Нов български университет и на Американския университет в България.

Женен за Таня Бризби, дъщеря на известната българска журналистка от Би Би Си Лили Данева.

През 1990 г. бе първият изпълнителен директор на Нов български университет.

Тодор Тагарев е министър на отбраната в служебното правителство.

Роден е на 18 април 1960 г. в гр. Стамболийски. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски", а през 1994 г. - Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1999 г. е старши научен сътрудник ІІ степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката.

От 1982 г. до 1986 г. служи в бойно поделение на ВВС. От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ "Г. Бенковски". От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като старши научен сътрудник от 2002 г. до 2004 година.

От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция "Планиране на отбраната" и "Политика по въоръженията" в Министерство на отбраната. От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра "Мениджмънт на отбраната" във Военна академия "Г. С. Раковски".

От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция "Информационни технологии в сигурността" и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.

В периода септември 2009-септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт.

От 2005 до 2008 г. Тодор Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания". Притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интердисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната. Негови научни и научно-приложни публикации са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски езици.

Известният ни плувец Петър Стойчев става министър на физическото възпитание и спорта. Той е на 36 години, родом от Момчилград.

Смятан е за един от най-добрите плувци на дълги разстояния за този век. Най-голямото постижение в кариерата му е световната титла на 25 километра в открити води на първенството в Шанхай през 2011 г.

Той е единственият българин печелил световна титла в плуването. Достигал е до номер 2 в анкетата за Спортист на годината през 2011 г.

НовиниДрагомир Йорданов е новият министър на правосъдието. Роден е на 28 септември 1967 г. в София. Магистър по право от Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Бил е съдия в Софийски районен съд - от септември 1996 до юли 1999 г. След това до декември 2004 г. заема длъжността изпълнителен директор на Центъра за обучение на магистрати.

От януари 2004 до март 2011 г. е заместник-директор/програмен директор на Националния институт на правосъдието.

От декември 2008 до март 2011 г. е съдия по наказателни дела в Мисията на Европейския съюз за върховенство на закона в Косово EULEX.

От 1 април 2011 г. е избран за директор на Националния институт на правосъдието.

Специализирал е в Националната школа на магистратурата (ENM) в Париж, Франция (1996); в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Франция (1997); в Националния съдебен колеж на САЩ в Рино, Невада, и в Учебния съдебен център в Аризона, САЩ (2001); в Университета на Кентъки и в Националния център за щатски съдилища в Уилямсбърг, Вирджиния, САЩ (2006-2007).

Кристиан Кръстев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Роден е на 9 юли 1976 г. в гр. Ямбол. Бакалавър по "Икономика на индустрията" от Университета за национално и световно стопанство. Магистър по "Международни икономически отношения" от УНСС и висш специалист по "Право" от УНСС.

От 1998 до 2003 г. завежда звено "Човешки ресурси" във вестник "Време", Ямбол.

От декември 2003 г. до февруари 2004 г. заема последователно длъжностите младши и старши експерт в дирекция "Корпоративно преструктуриране и капиталов пазар" на Министерство на транспорта и съобщенията.

От март 2004 г. до февруари 2005 г. е директор на Дирекция "Корпоративно преструктуриране и капиталов пазар" в Министерство на транспорта и съобщенията.

От април 2004 г. до декември 2005 г. е председател на Съвета на директорите "Летище Бургас" ЕАД.

От декември 2005 г. до ноември 2010 г. е Изпълнителен директор, член на СД "Уиз еър България Еърлайнс" ЕАД.

От декември 2009 г. до януари 2013 г. е председател на Съвета на директорите на Пристанище-Варна ЕАД.

От януари 2011 г. до януари 2013 г. е управител на Флаийнг карго България ООД Франчайзер на FEDEX за България.

Коментари 372
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

372 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen