Протестиращите блокираха жп гарите и главен път Е-79
София   
Източник: БГНЕС
443

На много места в страната участниците в днешния национален протест срещу монополите решиха да блокират централните жп гари в знак на подкрепа срещу приватизацията на БДЖ.

Край Благоевград пък недоволните граждани спряха движението по главен път Е-79.

В София протестът започна в три точки - пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, на Орлов мост и пред Съдебната палата, след което лъчовете се сляха и се събраха пред Президентството.

Оттам протестиращите над 1000 души се оправиха към Централна гара. По пътя си те блокираха движението по бул. "Мария Луиза".

На Централна гара някои демонстранти слязоха на релсите и блокираха за малко движението. Те скандираха: "Победа!", "Връщаме си БДЖ!", "Мафия!" и "БДЖ не се продава, нито подарява!".

Недоволните призоваваха и пристигащите, и заминаващите от Централната гара да се присъединят към тях, тъй като протестът защитава интересите на всички български граждани.

По-рано през деня, пред Президентството, протестиращите обявиха нови искания - президентът да назначи независимо правителство, което да направи проверка на работата на всички правителства досега и да има осъдени. Освен това според тях в обкръжението на президента Росен Плевнелиев има олигарси и той трябва да се освободи от тях, ако иска да остане на поста.

Те поискаха и оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Остават и предишните им искания. Продължаваме да се борим с монополите и продължаваме да искаме промени в Изборния кодекс, заяви Янко Петров, един от представителите на протестиращите. Искаме да видим управляващите до колко ще имат морал и до колко ще изчистят своите редици, аз лично не им вярвам, каза още той.

Участниците в шествието свирят със свирки, носят български знамена и плакати с надписи: "23 години мафия от наши предатели и чужди "доброжелатели"; "23 години стига зимен сън, мафията вън".

Във Варна близо 5000 протестиращи блокираха за около два часа по обяд линиите на жп гарата.

Общо четири влака не успяха да потеглят навреме.

Със закъснение ще тръгне влака за Добрич, който по разписание потегля в 12,40 ч. Освен него от гарата не успяха да потеглят по разписание влаковите композиции за София в 13,35 ч., за Шумен в 13,45 ч. и за Карнобат в 14,15 ч.

Заради протеста други три влака не са могли да пристигнат навреме на гарата във Варна.

Началото на протеста бе дадено пред сградата на общината.

Оттам, предвождано от рокери и кукери, шествието тръгна по варненските улици в посока до гарата. По пътя те блокираха движението на Аспарухов мост и се спряха пред сградата на "Енерго про".

Недоволните граждани скандираха "Мафия", "Искаме си БДЖ" и "ТИМ – вън!".

Те носеха десетки плакати против ТИМ и монополите в България.

В началото на протеста пред общината "Фокус" съобщи, че видимо протестиращите са се разделили на две групи. Едната се е събрала пред купчината камъни, поставена в памет на Пламен Горанов, а другата е пред паметника на Сръбско-българската война.бДвете групи се обвиняват взаимно в липса на легитимност и за това кой е водач на протестите в града.

Днес е 29-ия ден от протестите във Варна.

Малко преди протеста на пресконференция група граждани заявиха, че искането на оставката на Общинския съвет във Варна от т.нар. Обществен съвет е лишено от всякаква логика.

За функционирането на общината са необходими решения на Общинския съвет и няма как тя да работи без него, каза Христо Димитров. Той постави въпроса готов ли е Общественият съвет да поеме отговорността за безредието и беззаконието при оставка на Общинския съвет.

Според Красимир Жейнов опитът за сваляне на Общинския съвет е опит за дестабилизация на града. Той заяви, че е подготвил жалба и ще съди представителя на Обществения съвет Кънчо Бонев, който при внасянето на искането за оставка на Общинския съвет в общината е приложил подписи от присъствен списък.

Протестиращи срещу монополите

блокираха движението по главен път Е-79

в района на разклона от Благоевград за столицата след 12,30 ч., а после продължиха да се движат по шосето най-напред в посока София, а след това в посока Кулата. (Вж. видео)

Шествието, в което се включиха около 150-200 граждани, тръгна от площад "Георги Измирлиев" и продължи по ул. "Иван Михайлов". Близо до Югозападния университет "Неофит Рилски" и кв. Запад колоната бе спряна от полицейски кордон.

Стигна се до леки стълкновения, но без някой да пострада.

След като не можаха да пробият полицейския кордон, участниците в протеста тръгнаха по друг маршрут, пресякоха железопътната линия и излязоха на главен път Е-79. Тук отново ги очакваха униформени. Между тях и протестиращите нямаше сблъсъци, но движението бе блокирано за кратко. След това протестиращите се отправиха по шосето в южна посока.

Част от тях поискаха оставката на местното ръководство на МВР.

Комисар Георги Костов, директор на ОД на МВР, каза за БТА, че задържани протестиращи няма, няма и пострадали хора, както между участниците в протеста, така и между полицаите.

Протестно шествие блокира и пътя от Добрич към Варна. Граждани спряха с жива верига движението на превозни средства за петнайсетина минути, скандирайки "Спрете да крадете" и "България не е бедна, нея я ограбват". Близо час движението беше затруднено, тъй като беше отбито от полицията в едното платно.

Протестиращите пяха националния химн и развяваха трикольора. Шествието тръгна от центъра на Добрич с портрет на Левски и плакат със снимката на самозапалилия се Пламен Горанов с надпис "Мафията убива България".

То премина край сградата на общината, където скандиращите поискаха оставката на кмета Детелина Николова заради новата, увеличена такса "смет". Гражданите поискаха да бъде намалена и цената на водата. В Добрич започна обществена

кампания за набиране на средства за изграждане на паметник на Пламен Горанов.

Много бургазлии протестират на площада пред Съдебната палата. Преди да започне протестът те почетоха с едноминутно мълчание паметта на починалия самозапалил се мъж от Раднево.

Над 500 протестиращи в Пловдив блокираха булевард "Шести септември" в района на сградата на прокуратурата и се отправят към бул. "Цар Борис III Обединител".

Протестиращите поискаха оставката на кмета Иван Тотев и скандират "Оставка" , "EVN мафия", както и "Тотев, Гергов и сие, всичко да се измете". Колоната от протестиращи се води от хора, изпънали българския трибагреник. 

Към протеста се присъединиха и около 200 рокери.

Шествието се опита да блокира гарата, но полицията не го допусна до жп релсите.

Български народни и патриотични песни огласиха протеста във Велико Търново. По време на шествието, което тръгна от сградата на Европейския информационен център и се спря пред сградата на общинската администрация, хората освиркаха младежите, седящи на открито пред кафенетата и ги призоваха да се присъединят към тях. Протестиращите скандираха и "Долу" по адрес на политическите партии, като редуваха имената им.

Един от организаторите на протеста - Светлин Тачев, съобщи на протестиращите решенията взети на националната среща в Габрово. На нея бе учредена Национална гражданска инициатива за обществен контрол.

"По този начин ние искаме да се легитимираме. Подготвяме и подписка, в която да формулираме исканията си. Те са формулирани, но трябва да ги погледнат юристите, за да не изглеждаме смешни в очите на специалистите".

Той призова хората във вторник в 12 ч. да излязат на протест на гарата във В. Търново срещу приватизацията на товарните превози в БДЖ, която повтаря по думите му сценария със създаването на ЕРП-тата.

Тачев апелира и за бойкот на предстоящите парламентарни избори, защото по думите му президентът и партиите не са се вслушали в исканията на протестиращите и отново целят да изберат своите кандидати, въпреки че гражданите не ги искат.

В Плевен днешният протест премина под мотото "Не на поредното безобразие - скандалната приватизация на БДЖ!". Малобройната група протестиращи със знамена и вой на сирена за няколко минути застана на перона на железопътната гара.

Сред ораторите бе тригодишният Самуил, който първо скандира "Мафия",

а след това рецитира "Аз съм българче". Майка му Елза Петрова, която е сред най-активните оратори, призова чакащите на гарата пътници, да се присъединят към протестите "защото днес да може влакът да дойде, но утре може и да няма влак".

Преди да отидат на гарата протестиращите плевенчани се събраха на централния площад "Възраждане" пред храма мавзолей "Свети Георги Победоносец".

В Сливен на площад "Хаджи Димитър" се събраха около 300 недоволни граждани. Протестът е под мотото "Да запалим монополите и да събудим Сливен!".

Присъстващите почетоха паметта на самозапалилия се мъж от Раднево на колене с минута мълчание под звуците на националния химн. След митинга на площада, те потеглиха в мирно шествие по централните булеварди на града.

Протестиращите натрупаха купчина от камъни пред сградата на Съдебната палата

като символ на желанието си съдебната система да заработи и прикрепиха върху купчината плакати с основните си искания.

Пред присъстващите бе прочетено писмо от омбудсмана на страната Константин Пенчев с неговото становище относно исканията на протестиращите по отношение на монополите. Хората бяха запознати с взетите на 9 март решения и допълнения към исканията на срещата на активисти и координатори от цяла България в Габрово.

Старозагорци се събраха на протест пред централата на ЕVN. Те почетоха с едноминутно мълчание паметта на починалия днес Венцислав от Раднево. Бяха раздавани тениски с лика на Пламен Горанов и надпис "Ние сме българи, предадени от политиците".

В Русе близо 100 души се събраха пред Градските хали. Шествието се отправи по централната улица "Александровска" и стигна до сградата на общината. Там някои от протестиращите се изпокараха с организаторите.

Основните координатори на протеста обявиха, че се отказват от организация на следващи митинг-шествия. Иво Минчев и Любен Петков - от инициативния комитет, заявиха, че са разочаровани, тъй като имало нападки срещу тях в интернет, както и заради малкото хора, участвали в последните няколко протеста.

Протести имаше и в Силистра, Смомян и Шумен.

В Кърджали гражданското движение "ДНЕС" се отказа от организирането и участието си в протестите заради спекулации, борба на лобита и поява на провокатори.

В отговор на исканията на протестиращите да бъде спряна приватизацията на БДЖ, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски каза, че

"приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" е единственият начин БДЖ да бъдат стабилизирани".

БДЖ има дългове от 800 млн. лева още от първия ден, в който дойдохме на власт и е в технически фалит, посочи министърът. Държавата няма право да дава пари на железниците без разрешение от Брюксел, но дори и да получим такова, но не знам дали е справедливо с парите на всички данъкоплатци да се плаща този дълг, каза Московски.

Запитан за твърденията на протестиращите граждани, че държавата няма право да продава "БДЖ - Товарни превози", министър Московски посочи, че холдингът БДЖ е в списъка на фирмите, които не са разрешени за приватизация, но дъщерните му дружества не са в този списък.

Коментари 443
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

443 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 2 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 16 минути

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 42 минути

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 55 минути

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 2 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 2 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове

<p>&quot;Ако операцията е успешна, ще загубя зрението си&quot;</p>

"Следвай пеперудите": Ветеран с мозъчен тумор получи сватбата на мечтите си

Свят Преди 2 часа

Повече за вдъхновяващата история четете в следващите редове