Венецуела: Накъде след Уго Чавес
Източник: ЕПА/БГНЕС
48

С лед кончината на президента Уго Чавес вицепрезидентът Николас Мадуро поема управлението на страната и до 30 дни трябва да организира извънредни избори за нов държавен глава, предаде Асошиейтед прес.

Мадуро ще е и кандидат на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела.

Според конституцията на страната председателят на Националното събрание трябва да поеме само временно президентските функции.

По телевизия "Телесур" външният министър Елиас Хауа обаче обяви, че

Чавес недвусмислено е посочил Мадуро като свой приемник

както начело на партията, така и на страната.

В предавано на живо телевизионно изявление на началник-щабовете на въоръжените сили на Венецуела обявиха, че ще останат лоялни на вицепрезидента Мадуро.

Министърът на отбраната Диего Молеро също обяви, че "революционните боливарски въоръжени сили гарантират сигурността на всички граждани на републиката".

Веднага след като бе съобщено, че президентът Уго Чавес е починал, венецуелското правителство заповяда в цялата страна да бъдат разположени части на армията и полицията с цел да се гарантират мирът и редът, предаде Франс прес.

"Всички части на националните боливарски въоръжени сили и на националната боливарска полиция в момента заемат позиции, за да защитят нашия народ и да гарантират мира", обяви вицепрезидентът Мадуро в изявление, излъчено от всички медии във Венецуела.

Мадуро поема и ръководството на Единната социалистическа партия на Венецуела, чийто председател бе Чавес. Партията има 98 места в 165-членния парламент.

Правителството на Венецуела обяви седемдневен траур

във връзка с кончината на президента Чавес.

Тялото му ще бъде изложено за поклонение в една от залите на Висшата военна академия в Каракас, а погребението ще бъде в петък.

Тридневен траур заради кончината на венецуелския държавен глава бе обявен в Куба и Еквадор. 

Президентката на Бразилия Дилма Русеф заяви, че смъртта на венецуелския президент е "непоправима загуба на един голям южноамериканец, приятел на Бразилия и бразилския народ".

Уго Чавес вървеше до бащата на кубинската революция Фидел Кастро "като истински син", заявиха пък от кубинското правителство.

"Това беше необикновен и силен човек, който гледаше към бъдещето

и който винаги беше крайно взискателен към самия себе си", заяви руският президент Владимир Путин в съболезнователна телеграма, цитирана от Кремъл в комюнике.

Той подчертал, че венецуелският лидер е бил "близък приятел на Русия", който помогнал за полагането на "солидни основи за руско-венецуелско партньорство, за установяване на активни политически контакти и за започване на широки хуманитарни и икономически проекти" между двете страни.

Путин призова да се продължи по този път чрез "засилване и развитие на отношенията между Русия и Венецуела".

Китай нарече  покойния венецуелски лидер Уго Чавес свой "голям приятел", информира Франс прес, като припомня, че двете държави развиха мащабни търговски връзки през последните години.

"Голям ръководител на Венецуела" и "голям приятел на китайския народ",

Чавес значително допринесе за приятелските и плодотворни отношения между Китай и Венецуела, заяви Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви днес покойния венецуелски държавен глава за "мъченик, паднал в служба на своя народ, защитавайки човешките и революционните ценности".

Според съболезнователното му писмо, поместено на сайта на президентската канцелария, Ахмадинеджад разглежда като "подозрително" заболяването на Чавес.

Сигурен съм, че той ще се завърне рамо до рамо с добродетелния Исус и със Съвършения човек, добавя иранският президент. Шиитите-дванайсетници вярват в завръщането на техния дванадесети имам - Махди. Според религиозната представя, след като е изчезнал през VII в, той предстои да се появи отново заедно с Христос, за да спаси света и да донесе мир на Земята, пояснява АФП.

Венецуела е основният съюзник на Иран в Латинска Америка -

двете държави водят открито антиамериканска политика, а през последните години развиха икономически и политически отношения, напомня агенцията.

Сирийският режим почете днес паметта на венецуелския лидер - един от малкото държавни ръководители, подкрепяли Башар Асад срещу въоръженото въстание в страната му, посочва АФП.

"Чавес винаги подкрепяше законните права на арабите, включително в противоборството със заговора срещу Сирия. Той неведнъж изразяваше солидарност със сирийското ръководство и народа на страната, изправени срещу свирепата атака на империалистите", се казва в съобщение за смъртта на венецуелския президент на официалната сирийска агенция САНА.

Каракас доставяше на Дамаск рафинирани петролни продукти въпреки ембаргото, обявено от Запада, отбелязва АФП.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази подкрепа за венецуелския народ, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Белия дом във връзка с кончината на Уго Чавес.

В тези трудни времена САЩ потвърждават своята подкрепа за народа на Венецуела, се казва в съобщението.

Венецуела отваря нова глава в своята история,

продължава президентът на САЩ. Той изтъква, че Вашингтон иска да поддържа конструктивни отношения с венецуелското правителство.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази съболезнования на народа на Венецуела във връзка с кончината на президента Уго Чавес, който "направи много за развитието на своята страна", предаде ИТАР-ТАСС.

Като генерален секретар на ООН искам да изразя най-дълбоки съболезнования на семействата, народа и правителството на Венецуела, подчертал Бан.

Канада също се надява на

"нови възможности" за Венецуела

Бях натъжен да науча за смъртта на президента Уго Чавес, заяви и британският външен министър Уилям Хейг.

Като президент на Венецуела в продължение на 14 години, той беляза умовете в страната и извън нея, добави той .

До есента на 2012 г. Уго Чавес изглеждаше вечният лидер на Венецуела. Ето каква страна завеща той на човека, който ще управлява след него:

Петрол
Според ОПЕК страната има най-големите в света доказани залежи от петрол. Каракас твърди, че произвежда дневно по 3 млн. барела петрол, макар че според изчисленията на ОПЕК става дума за 2,3 млн.

Производството и износът на петрол осигуряват около 90% от постъпленията в твърда валута на страната.

Икономика
БВП през 2012 г. е бил 320 млрд. долара с икономически растеж от 5,5% и безработица от около 5% от работоспособното население. От доста време инфлацията е над 20%, а около 30% от населението на Венецуела живее под прага на бедността.

Население
28,9 млн. души, от които 19 млн. имат право на глас, вкл. 100 хил., които живеят в чужбина - основно в Испания и САЩ.

Политически институции
Венецуела е република, като властта е разделена между пет клона (изпълнителна, законодателна, правосъдие, избирателна и морална). В страната има 23 щата и столичен окръг, в който влиза част от Каракас.

Конституция
Сега действащият основен закон на страната влиза в действие през 1999 г. През 2009 г. с поправка е отменено ограничението за брой мандати, които могат да заемат президентът и други изборни официални лица.

Президентският мандат трае 6 години. Избори трябва да се проведат до 30 дни от момента, в който държавният глава не може да изпълнява задълженията си.

Религия
92% от населението са католици.

История
Венецуела обявява независимост от Испания през 1811 г. и в периода 1819-1830 г. е част от т. нар. Голяма Колумбия, в която влизат още Еквадор и Колумбия.

В новата си история страната е управлявана в продължения на десетилетия от брутална диктатура, начело с генерал Маркос Перес Хименес.

През 1958 г. хунтата пада от власт и е сформирана демократична двупартийна политическа система, която просъществува 40 години.

През 1992 г. подп. Уго Чавес ръководи неуспешен опит за преврат срещу президента Карлос Андрес Перес.

Шест години по-късно Чавес печели изборите и от 1999 г. е президент на страната.

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 1 час

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 1 час

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 1 час

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 1 час

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 1 час

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са на крак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 2 часа

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 2 часа

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 2 часа

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 2 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 2 часа

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 3 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 3 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 3 часа

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 3 часа

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 3 часа

Това предупреждава командир на НАТО