Хиляди протестираха и на Националния празник
Източник: Георги Димитров, vesti.bg
360

На националния празник хиляди хора от цялата страна отново излязоха по улиците , за да протестират.

В София тръгнаха два лъча - от Орлов мост към Народното събрание и от Министерството на икономиката и енергетиката на ъгъла на улиците "Раковски" и "Славянска".

Двата лъча се сляха на бул. "Цар Освободител" и продължиха заедно към парламента. След това шествието отново се раздели. Част от протестиращите тръгнаха към президенството.

Те носeха български знамена, а в центъра на шествието беше опънат огромен национален трибагреник.

Движението по маршрута на шествието от Орлов мост към парламента бе блокирано.

Исканията на протестиращите не се променят - те засягат монополите, промяна на изборния закон, мажоритарен вот, отзоваване на народните представители, носене на съдебна отговорност от тяхна страна, 50% гражданско участие в държавните регулаторни органи.

Протест протече под знака на патриотичната смиреност, но не и на примиреност,

коментира БНТ. Чуха се протестните възгласи, които познаваме от предишните дни, но протестиращите се отнесоха с уважение към днешния празничен ден, към националния празник.

Протестиращи поднесоха цветя на паметника на Васил Левски. Граждани носеха портрети на българските възрожденци и скандираха "България, България".

Пред парламента организаторите прочетоха част от исканията си, сред които за разсекретяване на всички приватизационни договори и при откриване на нарушения прокуратурата да се самосезира. Протестиращите настояваха и за премахване на политическите квоти при избор на прокурори и съдии, и за промени в Избирателния кодекс, които да позволяват граждански контрол върху изборите.

(Вижте и фотогалерии на Георги Димитров от Vesti.bg)

Сред издигнатите плакати бяха и

призиви да се гонят "маскираните провокатори" в шествието. 

В същото време организирана група освирка президента Росен Плевнелиев с викове "Оставка" и "Мафия" на церемонията по издигане на националното знаме и тържествения марш на гвардейците при Паметника на Незнайния воин.

Често появяващият се в медиите Янко Петров, който не държи да го наричат организатор на протеста, заяви че общественият съвет при президента ще е безгласна буква, от него няма да зависят никакви решения, той няма да има правомощия.

"Ще помогнем на президента да направи структурата с повече обществен достъп на гражданите, не само на организациите. Днес се борим и за право на свободен избор, нашите искания за промяна ще бъдат връчени в днешния ден, най-късно утре на всички парламентарни групи", заяви Петров.

Вестник"Труд" съобщи за него, че е студент по "Стопанска логистика" във Великотърновския военен университет и работи във фирма за недвижими имоти.

Шествието достигна до Съдебната палата в столицата, където хората скандираха "мафия" и сочеха с палци надолу. Някои се покачиха върху лъвовете пред сградата и развяха българското знаме.

На протеста на Орлов мост беше обявено създаване на гражданска инициатива, наречена "Орлов мост- народ в единство".

В съобщение на учредителите до медиите се казва, че "загърбили различията си, по случай националния празник 3 март, представители на различни градове и организации са се обединили в неформално движение на гражданите под наименованието "Орлов мост - народ в единство". Орлов мост стана своеобразен символ на духовното възраждане на българите, на искреното желание за промяна на съществуващата действителност, заявяват учредителите.

Някои от учредителите заплашиха, че от понеделник започват да сторят палаткови лагери

около Народното събрание и пред президентството, за да принудят депутате да променят Изборния кодекс.

Веднага след това те блокираха за известно време движението по "Цариградско шосе" от Орлов мост до хотел "Плиска".

Във Варна около обяд на улицата са били над 50 000 души, предвождани от рокери с мощни мотоциклети, твърди кореспондентът на БГНЕС.

Някои протестиращи казали, че

от днес във Варна се обявява гражданско неподчинение и никой няма да плаща сметките си за електроенергия.

Сред демонстрантите се коментираше с очакване вероятната оставка на кмета Кирил Йорданов, но беше поискана оставка и на целия Общински съвет.

Собственикът на верига аптеки Веселин Марешки, който има сериозни с политически амбиции,  се появи сред протестиращите във Варна и каза, че е призовал всички общински съветници да подадат оставка и да отговорят на обвиненията, насочени срещу тях от хората.

Много демонстранти веднага започнаха да викат против него.

Чрез мегафон един от протестиращите помоли всички присъстващи от политически партии да напуснат. "Това е шествие на гражданите, не на политиците", коментират протестиращи, цитирани от Агенция "Фокус".

В Пловдив днес протестът започна със скандал

между обособилите се инициативни комитети, които претендират за лидерство.

Мирослав Киряков от ИК "Съединение" предложи всички комитети от крайноляво до крайнодясно да се обединят, тъй като по думите му исканията са едни и същи - "да има граждански контрол върху управляващите, да се осъществи натиск ида се разпуснат политическите партии". Той предлага комитетите да излъчат една обща група, която да представлява Пловдив на национално ниво.

Срещу неговото изказване скочиха привържаници на "Че Гевара", които продължават да настояват за национализация на енергоразпределителните дружества. От инициативния комитет, оглавяван от Петър Курдов подчертаха, че са за ясни и конкретни искания, зад които да застанят всички. Те уточниха, че вече имат уговорка с представители от други градове в страната за среща в София, където да обединят усилия и да изготвят единно предложение.

Служителите на реда прекратиха сериозни сблъсъци между различните активисти.

В шествието в Пловдив се включиха над 10 хил. пловдивчани, отбелязва Агенция "Фокус". Те блокираха два възлови булеварда – "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител", но се отказаха да стигнат до Централна гара, както направиха миналата неделя.

Шествието приключи оттам, откъдето тръгна – на площад "Централен". Към края изненадващо всички се насочиха към общината с викове "Оставка", "Мафия", "Долу данъците" и "Кметът вън".

Полицията също се съсредоточи там, за да предотврати евентуални безредици. На площада пред общината в този момент деца танцуваха по случай празника. Имаше призиви - да оставим децата да се веселят, но множеството не ги чу.

След половин час скандирания протестиращите се разотидоха.

По време на протеста стотици пловдивчани се насочиха към хълм "Бунарджика" за честването на националния празник на България и 135 години от Освобождението.

Повече от 3000 души в Бургас се включиха в протеста и в шествието

срещу лошото управление на страната, монополите и "престъпно ниските доходи", съобщи БТА. Митингът започна на площада пред Съдебната палата с около 500 граждани. Те издигнаха плакати: "Събуди се! България има нужда от нас! Съединението прави силата!".

Организаторите на протеста призоваха от импровизирана трибуна за една минута мълчание за трите случая през последните седмици, при които хора се самозапалиха от недоимък. След песни от първите години на промяната и химна на България множеството се отправи в шествие по централните улици на града.

По време на шествието към протестиращите се присъединиха много хора и броят им в Морската градина надхвърли 3 000 души. Те поднесоха цветя пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски.

По същото време на други две места стотици бургазлии се събраха за честванията на Трети март. Пред сградата на общината бе издигнат националното знаме. А пред Паметника на руския освободител само на метри от основния протест с военни почести бяха положени венци и цветя от представители на местната власт, партии и неправителствени организации.

Около хиляда души се включиха в протеста в  Благоевград

срещу монополите, съобщи БТА.

Докато на площад "Македония" бе общоградското тържество за националния празник, участниците в протеста развяха български знамена на митинг на площад "Георги Измирлиев". От там те тръгнаха на шествие.

Протестиращите скандираха "Долу монополите - всички в затворите!", "Елате с нас, протестът е за вас", "Долу ЧЕЗ", "Мафия", "Българи - юнаци", "Свобода", "Победа". Имаше и скандирания "Магистрала", но организаторите призоваха участниците в шествието да не опорочават празника и да не тръгват да блокират главен път Е-79, за което някои настояваха.

Обявено бе, че граждански протести срещу монополите в Благоевград отново ще има следващата сряда и неделя от 18.30 ч. на площад "Георги Измирлиев".

Подобни протести имаше и в Стара Загора, Враца, Кюстендил, Хасково, Пазарджик и други градове. В Хасково за кратко беше блокирано движението по международния път Е-80.

Коментари 360
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

360 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 минути

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 22 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 53 минути

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове