Борисов: Съвет в полите на Витоша и марионетки за министри
Премиерът Бойко Борисов в Народното събрание   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
273

Не принуждавайте зам.-министрите да напускат - който иска да остане, каза на министрите преди заседанието на кабинета в оставка премиерът Бойко Борисов.

"Понеже предполагам, че никой от вас няма да остане министър, но ако пожелае - не ги принуждавайте зам.-министрите да напускат. Който иска да остане, ако го поканят, разбира се. Иначе да са готови и те с оставките, както и областните управители", отбеляза Боpисов.

По никакъв начин не се меся в създаването на служебно правителство. Единственият ми ангажимент е да не караме хората, които сме назначили, насила да напускат, допълва той.

Преди няколко дни върнахме мандата и ако искаха да поемат отговорност и да управляват, както тръбяха много днес, можеше да има Министерски съвет с други министри. "В Трънския край казват: Дай ми някаква работа, кусур да намирам", каза Борисов на министрите.

Според премиера опозицията предлага формула на скрито и дистанционно управление.

"Станишев ни предлага нова форма на управление - партийните лидери да стоят в някакъв съвет горе в планините или в някоя резиденция в полите на Витоша, а някакви марионетки да играят ролята на премиери и министри. Това го направи преди няколко години Ахмед Доган и си управляваше Тройната коалиция. Тогава Станишев беше сред изпълнителите - Доган и царя го правеха, той беше индианеца долу. Явно сега не му се иска да е на тръстиката и затова предлага друг вариант -

партийните лидери само да са лидери, а излъчват някой, който даго бият с камъни за непопулярните реформи

и мерки и така да се съхраняват", коментира Борисов.

Господ разполага със здравето на хората, а народа с това кой трябва да управлява, така че ние направихме това, което можахме. Нека хората да съдят за делата и за едните и за другите, каза Борисов.

Доколкото знам днес до 15,00 часа Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще имат решение за

намаление на цената на тока, някъде със 7-8%,

защото това ни беше ангажимент, каза Борисов.

Агенция "Пътна инфраструктура" да не прави никакви отстъпки по качеството на пътищата, защото после ще ги държим отговорни, каза на министрите Борисов.

Видяхте, че тези умишлено направени маньоври, че контролираме медиите, се оказаха също активно мероприятие, допълва той.

Аз съм убеден, че със сметките на тока става някаква завера,

заявява премиерът в оставка Бойко Борисов на правителственото заседание. Стенограмата бе публикувана на сайта на Министерски съвет.

"Не може в най-тежкото време в зимата да направят 38 - 45 дни отчетен период, вместо на по 5, на по 10, на 15 дни да го правят. И тук виждате и ДКЕВР с тези трикове, които са направили.

Просто пропиляхме и пропуснахме време. Това можеше ние да го отреагираме. Виждате дори в Русия Путин от България видя, че това е проблем, когато отиде на много хора на електромера сметката и веднага дръпнаха назад и там свалиха тока.

Ние днес ще го свалим сигурно със 6 - 7% поне. Защо да не сме го направили? Ако имахме тази информация от службите или от ДКЕВР или от всички останали, нямаше да се получи това", казва Борисов.

"Да, имам грешки – можеше всичко това особено в енергетиката, още преди две години да сме го приключили. Сгрешихме. Колко министри сменихме, я погледнете. При всеки пробив или всяко откриване на недостатъчно ефективна дейност, сме го променяли и това всичко е идвало вследствие на гражданските искания. И аз отидох и им сдадох властта, сдадох цялата власт", казва Борисов.

"До вчера говореха, че контролираме всичко, сега нито контролираме парламент, нито контролираме Министерски съвет, Президентът си има своя политика, да преценява каквото иска, това да прави, той е държавен глава.

Но ние нямаме нищо от днес – никаква власт. И медиите са го правили нарочно. И аз като съм казвал и когато са ме питали в Брюксел, съм казвал, че ние нямаме нито една медия, ние не ги караме тези няколко, които брутално ни хвалеха, за да създадат това усещане и да се говори на тази тема, сега са водачи на протестите.

Но хубаво, че и това се забеляза в Брюксел и този мит ми падна от гърба – и за диктатор, и за контрол върху медиите. Нали щяха да изкарват дела, дела, дела…. Какво ще изкарат….? Петнадесет-шестнадесет години вече съм на различни постове, все изкарват и все нищо не могат да научат, защото няма, това е единствената причина", казва Борисов.

Борисов се обръща към министрите с думите: "Много важно е да говорите с хората. Направили сме толкова много, че има какво да можем да направим още. Какви ще са форматите, само хората решават. И хората след това, разбира се за всяко управление, си носят отговорностите. Ние от нашето управление поне видимите неща не могат да ни ги отрекат.

Оттук нататък трябва да се мисли върху две неща, защото

явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно.

Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата. Оттук насетне това трябва да ни бъде във всяко едно говорене", казва Борисов.

"На хората им омръзна да се дрънкаме с този и онзи. В края на краищата ние трябва да сме готови в следващите месеци да кажем какво може реално да се направи и как трябва да стане. Вече всеки, който се занимава с управление знае, че едно правителство може да има три-четири приоритета, повече не може да изпълни, това е написано във всяка книга.

Това трябва да бъде нещото, върху което най-много да се мисли, защото ние с първия ден вдигнахме пенсиите, Станишев ги беше вдигнал само на книга, ние започнахме да ги плащаме, но то си остана някак си, че все едно те са го взели като решение, а ние близо по милиард всяка година повече в най-голямата криза сме давали за пенсии", казва Борисов.

"Ние щяхме да бъдем уязвими, ако се бяхме вкопчили във властта. Сега с абсолютно гражданска чиста съвест можем с тези хора, които недоволстват, защото и ние недоволстваме.

Не ми е приятно, ето виждате цифрите какви са. Всеки може да ги интерпретира както иска, но това са цифрите.

И аз исках да управлявам във време на растеж, каквато беше 2007 - 2008 година, но ми се случи в най-тежката финансова криза

И виждате държавите – една под друга падат. Не е толкова лесно, колкото си мислят. Но, повтарям – това е демокрацията и ние доказахме, че в България митовете им се срутиха, които искаха да кажат за това правителство. Диктатор…?!

Но виждате те го направиха, техният щаб работеше много добре. Ние, улисани да направим "Дунав мост 2" до май месец, да изкараме магистрала „Тракия“ до май месец, да отпуснат парите за "Струма", да свършим куп неща, пропуснахме тези процеси, които вървят. И стрелбата по Баретата, Буда в кавички, след това няколко изказвания на Станишев и Лютви Местан за мир, за напрежение и по другия начин, че ще си ходим", казва Борисов.

Коментари 273
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

273 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 5 минути

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 7 минути

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 30 минути

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 32 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 44 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 54 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"