Дългата и тъжна история на проекта АЕЦ "Белене"
Източник: БГНЕС - архив
17
След 32-годишни мъки днес окончателно бе сложен край на проекта за построяване на ядрена електроцентрала край град Белене.

Някои по-емоционални депутати дадоха крайни коментари за този акт, който може би един ден след години ще бъде определен за исторически. Привърженик на закриването на проекта го нарече "най-голямото корупционно посттоталитарно блато" и "най-голямата черна каса на комунистическата мафия в България", а привърженик на построяването на централата заяви, че  "без тази висока технология отиваме при маймуните".


Тук предлагаме опит за история на този скандален от всяка гледна точка проект:


С постановление № 9 от 20 март 1981 г. Министерският съвет на Народна република България, оглавяван от Станко Тодоров одобрява площадка Белене за изграждане на втора атомна електроцентрала.

До 1987 г. е изготвен технически проект за изграждане на 4 блока с реактори ВВЕР-1000/V-320. През 1987 г. реално стартират строителни работи. С Наредба №3 от 24 ноември се уреждат организационните и техническите изисквания, изпълнението на които е необходимо условие за осигуряване безопасността на новата централа.

През 1988 г. с разпореждане №5 от 19 април се приема като предпланов документ "Програма за развитие на енергетиката до 1995 г. и в перспектива до 2005 г.". АЕЦ "Белене" е включена в списъка на основните енергийни обекти. Пусковият срок е определен - за Първи реактор - 1992 г., за Втори - 1994 г.

Изграждането на основните подобекти продължава до май 1990 г., когато строителните работи са прекратени, а

проектът е замразен с Решение №106 на Бюрото към Министерския съвет, оглавяван от Андрей Луканов,

за финансиране на разходите, които произтичат от това.

Месец по-късно постъпва предложение до Великото Народно събрание от народните представители на БСП от Великотърновско. В него изрично се настоява Великото Народно събрание да се съобрази с волята на над 30 000 граждани на Свищов и региона, които чрез подписка категорично се противопоставят на строежа на новата централа и да вземе окончателно решение по този въпрос.

На 28 август 1991 г. правителството на Димитър Попов приема решение за спиране на проекта основно поради липсата на финансиране и нарастващата обществена съпротива. Разпоредено е  Комитетът по енергетика да организира проучване с технико-икономическа обосновка за изграждане на парогазова централа на площадката, подготвяна за АЕЦ "Белене".

С протокол № 12 (т.14) от 06.02.1992 г. Министерският съвет потвърждава решението от предишната година и издава разпореждане да се подготви проект за използване на металния корпус на ядрения реактор, вече закупен от Чехословакия.

На 16.11.1993 г. парламентарната група на СДС внася в Народното събрание Проект за решение за приемане на

мораториум върху ядрената енергетика и строежа на ядрени съоръжения.

В мотивите е посочено, че ядрените реактори представляват огромен риск за сигурността на страната и Европа, като в същото време не решават по никакъв начин енергийните и екологични проблеми. Това решение е гласувано и прието.

Опитите за възобновяване на проекта се възстановяват през 1996 г., когато правителството на БСП с премиер Жан Виденов инициира технико-икономически анализ за довършване на АЕЦ "Белене". През 1997 г. тези идеи са категорично отхвърлени от служебния кабинет с премиер Стефан Софиянски (Протокол/12.05.1997), а като основен аргумент е посочена високата прогнозируема себестойност на електроенергията.

На 6 април 2002 г. на конгрес на НДСВ  в заключителното си слово премиерът Симеон Сакскобургготски заявява своята решителност да продължи изграждането на АЕЦ "Белене" с думите: "Този огромен проект ще обезпечи енергийната независимост на България през следващите няколко десетилетия".

Решение № 853 от 20 декември 2002 г. на

правителството на Сакскобургготски отменя решението от 1991 г. за замразяване на проекта.

Проектът за изграждане на АЕЦ Белене е пряко свързан със срока на експлоатация на реакторите в АЕЦ Козлодуй.

На 16 юни 1993 г. правителството на ДПС с премиер Любен Беров поема ангажимент да затвори четирите малки блока на АЕЦ Козлодуй до 1997 г., за което получава финансова помощ от 24 милиона екю. Договорът не се изпълнява, но парите са похарчени от правителството на Жан Виденов за други цели.

При встъпването в длъжност на кабинета на ОДС с министър-председател Иван Костов Европейската комисия поставя категорично условие да се изпълни договора, съгласно максимата pacta sunt servanda - "договорите трябва да се изпълняват". В писмо до еврокомисаря Ханс ван ден Брук Костов настоява I и II реактор да продължат работата си до 2005 г., а III и IV - до 2010-2012 г.

В отговор еврокомисарят категорично отхвърля тази идея и предлага да започнат нови преговори.

Разговорите приключват в края на ноември 1999 г., за да могат да започнат преговорите за присъединяване на България към ЕС. На 10 декември 1999 г. се достига до съгласие I и II блок да бъдат затворени в края на 2002 г., но искането за предсрочно закриване на III и IV блок e отхвърлено от правителството на Костов. Подписан е меморандум, в който сроковете са определени: за III реактор - не по-рано от 2008 г., а за IV - не по-рано от 2010 г.

За да оправдае възобновяването на проекта АЕЦ "Белене", през 2002 г., без да постави въпроса за обсъждане в Народното събрание,

Симеон Сакскобургготски взима решение да затвори предсрочно III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй",

в отстъпление от постигнатите от кабинета на Иван Костов договорености.

В края на 2002 г. е заведено дело от група народни представители във Върховния административен съд срещу решението на кабинета на НДСВ за закриване на двата реактора още през 2006 г. На 9 януари 2003 г. с решение № 164 тричленен състав на ВАС го обявява за невалидно и го отменя. Магистратите посочват, че актът е незаконосъобразен, защото при приемането му Министерският съвет е бил длъжен да се съобрази с решението на Народното събрание.

Тогава министрите Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев обжалват решението пред петчленен състав на ВАС. На 28 март 2003 г. с решение №3044 петчленният състав на ВАС окончателно потвърждава решението на тричленния състав и обявява решението на правителството за нелегитимно.

Въпреки това, правителството на Сакскобупгогтски затваря III и IV реактор на 31 декември 2006 г.

На 28 април 2004 г. на заседание на Министерски съвет е одобрен протокол № 17, където в т. 57 е отбелязан проект за решение, с който се дава съгласие за изграждане на нова ядрена централа на площадката в Белене и за предприемане на необходимите по-нататъшни действия в тази посока, но самото съдържание на решението не е оповестено.

През декември същата година НЕК избира Worley Parsons Europe Energy Services за архитект-инженер.

В следствие на

пълната секретност в поведението на правителството на Сакскобургготски около възобновяването на проекта,

парламентарната група на ОДС на 10 февруари 2005 г. предлага Проект на решение за създаването на временна анкетна комисия, която да проучи целесъобразността и законосъобразността на действията на Министерски съвет, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене".

На 8 април 2005 г. с Решение № 259 Министерски съвет определя статут на АЕЦ „Белене" като обект с национално значение, а с Решение № 260 дава съгласие максималната инсталирана електрическа мощност на бъдещата централа да бъде 2000 MWe. През май НЕК обявява търг за два леководни реактора, но само от типа BBEP.

Получени са предложения от руски и чешки консорциуми. През октомври 2006 г., по време на управлението на тройната коалиция с министър-председател Сергей Станишев НЕК обявява, че е избрана руската компания "Атомстройекспорт".

Взето е решение да бъдат изградени два реактора от нов тип AES-92 с ВВЕР-1000/B466 и обща мощност 2120 MW. Към това споразумение са подписани 14 анекса. Срокът за оценка на проекта от България е удължаван осем пъти и на практика проектът е замразен.

Решено е, че НЕК ще притежава 49% в бъдещото дружество, а за останалите ще се търси стратегически инвеститор. На 29 ноември 2006 г. е сключено и споразумение между НЕК и АСЕ, съгласно което в 12 месечен срок двете страни трябва да подпишат договор за доставка, инженеринг и строителство.

На 18 януари 2008 г. в присъствието на президентът Георги Първанов и руския президент Владимир Путин в София са подписани четири двустранни споразумения в областта на енергетиката, които

Първанов обявява за "голям шлем" за България.

Споразуменията са: за газопровода "Южен поток", за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ "Белене", за създаване на международна проектна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис, за отработеното ядрено гориво.

През април 2008 г. НЕК избира френската банка BNP Pariba за структурираща банка за финансирането, която отпуска заем 250 милиона евро, но се оттегля от проекта през 2010 г.

В края на 2008 г. е подписано акционерно споразумение с германския производител на електроенергия RWE, който заявява участие 49% в проекта, но се отказа в края на 2009 г.,тъй като до 30.09.2009 г. НЕК не подписва окончателен договор с АСЕ за строителството и  не се стига до създаване на проектна компания.

През ноември 2010 г. премиерът Бойко Борисов заявява, че руската страна е подвела България.

Първоначално са заявили обща цена от 4 млрд. евро, а впоследствие са повишили цената до 6 млрд. и 200 млн. евро. През 2011 г. от държавната руска корпорация "Росатом" обявяват, че крайната цена се е повишила още и възлиза на 8 милиарда евро.

През 2010 г. британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) е наета да провери цената на проекта и да проучи потенциалните пазари на електрическа енергия. Година и половина по-късно тя представя доклад, в който крайната цена на проекта е изчислена на 10 млрд. и 353 млн. евро, а цената на електроенергията, която бъдещата централа би произвеждала - 75 евро/МВч.

След като се оказва невъзможно да бъде намерен стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" правителството на ГЕРБ с Решение № 250 от 28 март 2012 г. отменя всички решения, взети от кабинета на НДСВ и прекратява проекта. Ден по-късно решението е подкрепено с акт на Народното събрание.

Няколко месеца по-късно

БСП започва масова кампания за произвеждане на референдум за АЕЦ "Белене".

Националният референдумът на 27 януари 2013 г. се проваля заради ниско участие.

Гласуват 1 405 463 гласоподаватели, представляващи 20, 22% от гражданите с избирателни права. За да бъде признат референдумът за валиден, се изисква в него да са участвала най-малко толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, и повече от половината от тях да са отговорили с "да". С "да" отговарят 60% от гласувалите, но те са много по-малко от необходимите, за да бъде валиден референдумът

При активността над 20% обаче (тук над 20% са 22 стотни от процента), по закон, въпросът трябва да бъде разгледан отново от парламента в тримесечен срок.

Това се случи днес в Народното събрание.
Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 3 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 3 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 6 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 6 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 7 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 8 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 8 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 9 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 9 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 9 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 9 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 9 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 9 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 9 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 9 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 9 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев