Станишев: Независимо от вота, няма да съм следващият пpeмиеp
Сергей Станишев   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
564

Лидерът на БСП Сергей Станишев върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, връчен му от президента Росен Плевнелиев.

Съгласно процедурата в Конституцията държавният глава връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група в Народното събрание, след като първият беше върнат от ПП ГЕРБ.

Парламентарната група на Коалиция за България многократно заяви, че настоящият парламент е изчерпал възможностите си за съставяне на правителство и днес те върнаха мандата, това каза Плевнелиев.

За три дни минахме по процедура с първия и втория, при положение, че тази процедура нормално трае една седмица, каза Плевнелиев в отговор на обвиненията, че бави процедурата.

Ситуацията в страната, почтеността към гражданите изискват провеждане на извънредни парламентарни избори. Народът трябва да определи на кого има доверие, каза Станишев, след като върна проучвателния мандат.

Независимо от това как ще протекат извънредните парламентарни избори, аз няма да бъда следващият министър-председател на България,

каза Сергей Станишев. Властта за мен не е самоцел, подчерта още лидерът на най-голямата опозиционна партия.

Станахме свидетели на поредица самозапалвания - това е трагично, изисква радикална промяна, каза Станишев след срещата. "Това, което изкара хората на улицата, е тоталната мизерия. Хората не могат да посрещнат основни свои нужди... Разграбването продължава. В последните дни трескаво се готвят за приключване маса сделки и решения", каза още Станишев.

ГЕРБ се опитва с цялата им арогантност и наглост вече да се държат като опозиционна политическа сила, на себе си, заяви Станишев  по-късно на Националния съвет на партията. "От ГЕРБ искат за пореден път да измамят хората. Това не може да го допуснем, защото това означава окончателна разруха на държавата и сриване на техните очаквания", коментира Станишев и добави: "Ние искаме автентично гражданско общество, което работи ежедневно, а не избухва след години търпение".

"Ние сме партия, която в трудни моменти е заемала национални позиции в името на България и на хората. От предстоящата кампания ще зависи бъдещето на страната ни и това дали ще можем в максимална степен да реализираме нашите идеи. Всеки един от нас трябва да загърби лична амбиция, интерес и очаквания. Аз го направих пред президента на Република България и казах, че дори и да спечелим убедително изборите няма да бъда министър-председател. Нашата партия, нашите структури трябва да излязат от ступора, от затварянето си, от реденето на листи и разпределяне на позиции, защото нашата отговорност е много по-голяма", заяви председателят на БСП пред членовете на Националния съвет.

"Имам амбицията да водим партията към убедителна победа на изборите, за да реализираме нашите идеи и не сами. Страната има нужда от правителство с ясна програма, което ще започне да гради нова социална България. Трябва да обясним на хората какво искаме да направим за доходите, заетостта, гражданското участие в институциите. Не са важни само нашите ангажименти, но е много важно всяка организация, всеки съвет да разберат, че изключително важни са носителите на идеите, доверието към тях и техния авторитет", подчерта той.

"Няма как да приема, че всички носят еднаква отговорност за бедственото положение на България. Ние оставихме бюджета в добро финансово здраве, оставихме работеща икономика, безработицата беше малко над 6%. Няма как да приемем Борисов и неговият кабинет да се изнижат като мокра връв от своята отговорност и за нея трябва да говорим", подчерта още Станишев.

"Много от протестиращите отправят искания за управление без партии. Това означава огромна пропаст между партии и граждани. В част от тези искания има много опасни тенденции. Националният съвет на БСП трябва да осъзнае, че сме поставени пред избор - или да се снишаваме и да очакваме нещата да се уталожат от само себе си, или да станем инструмент и част от промяната. За нашата партия не може да има никакво колебание", каза още лидерът на левицата.

Президентът днес апелира отново НС да продължи своята работа.

"Всички трябва да подходим отговорно, да предложим конкретни мерки. Благодаря за консенсуса, който постигнахме вчера и за позицията на г-н Станишев днес, както и вчера на КСНС, която излъчи и демонстрира", заяви Плевнелиев.

Той благодари на Станишев, че днес са му връчени и един пакет от мерки за неотложни действия за състоянието на страната от гледна точка на важните приоритети за следващите седмици и месеци.

"Искрено съм благодарен и задължен на господин Станишев за този конструктивен подход. Утре имам обръщение в НС, в петък имаме и структуриране и конституиране на обществения съвет, както обещах, така че няма как да сме по-прозрачни", каза още Плевнелиев.

Утре в моето обръщение към нацията ще посоча и конкретната дата

за провеждане на изборите разбира се при условия, че третата сила, която ще получи мандата не успее да направи правителство, каза президентът.

Утре държавният глава ще каже ясни послания и конкретика за това накъде вървим и какво трябва да се направи както от правителството в сянка, НС и служебното правителство. Гарантирам, че ще има работещи институции в интерес на решаване на проблемите на държавата и на хората, подчерта държавният глава.

"Всеки ден се работи, искам да благодаря на българските граждани за тяхната гражданска позиция, искам да благодаря, че те изразяват по един демократичен и мирен начин. Те промениха вече държавата, промениха дневния ред на НС и на много други институции. Вече знаем, че от днес за утре не всичко ще бъде решено, но нещата са на дневен ред и се решават", изтъкна Плевнелеив.

Той подчерта, че има добра комуникация с всички, които ще застанат в петък в обществения съвет. Има и ясни правила, които са изработени и изпратени към членовете му.

Заседанието на обществения съвет е в петък и ще се предава пряко по Интернет.

Общественият съвет ще се конституира и тогава ще приеме правилата за работата си. "Нека бъда коректен и ясен към всички. Общественият съвет не бива да се превръща в говорилня, затова ще приеме правила, ще се знае на базата на какви правила работи и ще заседава така, че да бъде полезен. Хората днес не се интересуват кой е ляв и кой е десен, хората се интересуват от проблемите, които са сложени на дневен ред и неотложното им решаване, именно това ще направим в обществения съвет ", каза президентът. Той не изключи да има обществени съвети и към всяко министерство от служебния кабинет, но всичко ще се реши в петък.

След оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масовите протести на граждани в цялата страна, в петък, 22 февруари, президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи.

Изводът от консултациите президентът обобщи: "Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство".

На 25 февруари премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство.

Тогава пpезидентът Плевнелиев обяви, че в четвъртък ще напpави обръщение към нацията от трибуната на парламента. В петък мандатът ще бъде връчен на ДПС.

Вчера се проведе и заседание на КСНС, след което президентът Плевнелиев каза, че пътят за излизане от кризата минава през предсрочни избори.

За овладяване на кризата са нужни целенасочени действия на президента, на Народното събрание, на правителството в оставка и на местните власти. Всички институции в диалог с гражданското общество трябва да бъдат насочени към утвърждаване на институциите и запазване на гражданския мир.

Народното събрание и Министерският съвет да се ангажират със спешни мерки и решение,  необходими за решаване на проблемите, предизвикали протестите, каза вчера Плевнелиев.

Коментари 564
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

564 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 4 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 6 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 7 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 7 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 8 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 9 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 9 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 9 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 9 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 9 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 10 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 10 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 10 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове