Италия: Политическа безизходица след изборите
Бившият премиер Силвио Берлускони сякаш е готов на коалиция с противниците си от левицата   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Италия е изправена пред политическа безизходица след неочакваните резултати от изборите, на които протестното "Движение Пет звезди" на комика Бепе Грило се превърна в най-силната партия в страната, но никоя група няма ясно очертано мнозинство в парламента.

"Победител: Неуправляемостта", е заглавието на римския вестник "Месаджеро", което отразява шокиращата патова ситуация, пред която ще е изправена страната през следващите седмици, тъй като заклети врагове ще са принудени да работят заедно за съставяне на правителство.

Водената от Пиер Луиджи Берсани левоцентристка коалиция спечели изборите за долна камара на парламента с преднина от около 125 000 гласа и взе най-много места в Сената, но не разполага с необходимото мнозинство за контрол на горната камара.

Берсани се обяви за победител, но отбеляза, че очевидно

Италия се намира "в много деликатна ситуация"

Нито превърналият се в политик комик Грило, който по-рано изключи какъвто и да било съюз с друга партия, нито десноцентристкият блок на Силвио Берлускони, който заплаши да оспори близките резултати, проявяват засега готовност да преговарят.

Според коментатори всички противници на Грило са подценили привлекателността на това движение на обикновени хора, което се определя като "не-партия", особено сред младите хора, които са безработни и без перспективи за достойно бъдеще.

Тази "не-партия" се превърна в най-голямата партия в страната,

каза Масимо Джанини, коментатор на римския вестник "Република".

Световните финансови пазари реагираха нервно на перспективата за правителствена задънена улица в третата по големина икономика в еврозоната с все още пресни спомени за финансовата криза, която докара 17-членния валутен блок на ръба на колапса през 2011 г.

Еврото спадна до най-ниското си равнище спрямо долара в Азия от близо седем седмици заради страхове от дълговата криза в еврозоната. То падна до 1,3042 щатски долара, най-ниското му равнище от 10 януари.

Разходите по заемите на Италия спаднаха през последните месеци благодарение на обещанието за подкрепа от Европейската централна банка, но изборните резултати потвърдиха страховете, че следващото правителство на Италия няма да е достатъчно силно, за да проведе ефикасни реформи.

Възходът на Грило в последните седмици на предизборната кампания отвори нови възможности в надпреварата. Стотици хиляди души идваха на митингите му да слушат атаките му срещу мишени от корумпирани политици и банкери до германската канцлерка Ангела Меркел.

Само за три години неговото "Движение 5 звезди", силно подкрепено от разочарованото поколение на младите италианци, които все повече губеха достъп до постоянни работни места, се превърна от маргинална група в

една от най-обсъжданите политически сили в Европа

"Това е класически резултат. Типично италиански. Той показва, че страната не е единна. Той е израз на неработеща страна. Знаех, че така ще стане", коментира  36-годишната офис служителка Роберта Федерика от Рим.

Дългата рецесия и растящото разочарование от стандартните партии доведоха до обществено недоволство, при което над половината италиански избиратели подкрепиха партии, които отхвърлят политиката на бюджетни икономии, следвана от премиера Марио Монти с подкрепата на европейските партньори на Италия.

Монти понесе тежко поражение. Центристката му формация взе само 10,6%, а двама от ключовите му центристки съюзници, Пиер Фердинандо Казини и председателят на долната камара Джанфранко Фини няма да влязат в следващия парламент.

Не е чак толкова изненадващо като вземете предвид

колко много заблуждения имаше по отношение на политиката в традиционните й форми,

каза Монти.

Предизборната кампания на Берлускони комбинира обещания за съкращения на данъците с непрестанни атаки над Монти и Меркел. Тя коментира много от повдигнатите от Грило теми и подчерта все по-гневните настроения на италианския електорат.

Резултатът показва, смята преподавателят по икономика в университета в Болоня Стефано Дзамани, че на значителна част от италианците "им е омръзнало да следват линията на икономии на Германия и северните й съюзници".

Изборните правила дават на левоцентристите солидно мнозинство в долната камара въпреки минималната им преднина в броя на гласовете, но без Сената те няма да могат да прокарват закони.

Според изчисления на Италианския център за изборни изследвания към университета ЛУИСС в Рим, коалицията на Берсани получава в Сената 121 места , тази на Берлускони 117, Грило - 54, а центристката коалиция на Монти - 22.

При необходими 158 места за мнозинство в Сената не се очертава вероятна управляваща партия или съюз. Дори ако следващото правителство обърне гръб на въведените от Монти данъчни повишения и съкращения на разходите, то ще се затрудни да съживи една икономика, която почти не е помръднала от две десетилетия.

На Монти бе широко приписана заслугата за затягането на италианските държавни финанси и възстановяването на международната надеждност на страната след затрупания от скандали Берлускони, когото той замени като премиер в момент, когато финансовата криза от 2011 г. заплашваше да излезе извън контрол.

Той обаче се сблъска с трудности при прокарването на необходимите за подобряване на конкурентната способността структурни реформи и полагането на основите за завръщане към икономическия растеж. На едно слабо левоцентристко правителство едва ли ще му е по-лесно.

Самият Берлускони сега намекна, че е

готов за съюз със своите традиционни противници от левицата,

отбелязва Ройтерс, като се позовава на думи на Берлускони в телевизионната програма "Телефоната", излъчена по италианската телевизия "Канале чинкуе".

Италия не може да остане неуправляема, сега е време всички да помислят какво ще е от полза за Италия, заяви Берлускони, цитиран и от "Кориере дела сера". Той обаче отхвърли варианта за коалиция с центристите на Марио Монти.

Монти със своята политика за икономии, постави Италия в опасно положение, каза Берлускони и като пример подчерта рецесията, закриването на хиляди фирми и високата безработица.

Бившият премиер призна, че не е изненадан от изхода от изборите в Италия и добави, че недоволните италианци са предпочели и нещо ново, визирайки негласно Бепе Грило.

Берлускони изрази задоволство, че неговият бивш съюзник Джанфранко Фини не е успял да спечели място в парламента и посочи, той няма да липсва на никого.

Бившият премиер отново отправи критики срещу Германия. Той призова да не се говори за спред (разликата в базисни пунктове между лихвените проценти по облигациите, които се считат за най-сигурни, тоест германските облигации в еврозоната и другите облигации) и подчерта, че това понятие е било измислено от Германия.

"Стига с тая история със спреда! Токова години си живяхме добре и без него", каза Берлускони.

По адрес на пазарите, той подчерта, че "те са независими и безумни и че вървят по своя собствен път".

Испания изрази сериозно безпокойство от резултатите

на парламентарните избори в Италия и предупреди, че тамошната политическа безизходица може да се отрази на цялата еврозона, предаде Ройтерс.

Външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо заяви, че се проявява чувство на "крайно безпокойство" от възможни раздвижвания на цените на държавни облигации в реакция на резултатите.

Това е скок наникъде, който не вещае нищо добро нито за Италия, нито за Европа, заяви Гарсия-Маргальо пред журналисти в Мадрид.

Индексът на водещите испански компании Ибекс беляза понижение от 2,87% към 09.00 ч. по Гринуич.

Със своя вот италианците отхвърлиха "политиката, наложена от пазарите"

след редица драконови планове, вкарали страната им в рецесия. Това заяви днес френският министър, отговарящ за съживяването на промишлеността - Арно Монтбур, предаде Франс прес.

Изявлението на министъра социалист е първата реакция на френското правителство, след като стана ясен резултатът от изборите в Италия.

Запитан как ще се отрази италианският вот на пазарите, Монтбур добави, че "последиците от едно суверенно гласуване не бива дори да се обсъждат".

Народите не желаят да остават капо, изтъкна Монтбур, изявил се през 2011 г. като защитник на идеята за "деглобализация" и критикуван, че брани протекционизма.

Монтбур каза още, че е "доволен от спада на еврото", което "е твърде силно и не отговаря на икономическите основи".

Председателят на Европейския парламент, германският социалдемократ Мартин Шулц каза днес, че

италианските избиратели изпращат протестно послание на Европейския съюз

и една от поуките от тези избори е, че хората са готови на лишения, но не на всяка цена, предаде Франс прес.

Италианските избиратели показаха, че не са доволни от суровите мерки, които им бяха наложени, каза Шулц на пресконференция в ЕП в Брюксел.

Онова, което се случва в Италия, засяга цяла Европа. Наясно сме, че това е широк протестен вот срещу политиката на бюджетно оздравяване, каза председателят на ЕП.

Трябва да се съчетават бюджетната дисциплина и фискалните ограничения с растеж и борба срещу безработицата, особено сред младите хора, продължи Шулц и призова политическите сили в Италия да започнат диалог и да намерят компромис за съставяне на правителство, защото е необходима стабилност.

Политиката на строги икономически ограничения не е налагана от Брюксел, а от европейските правителства, включително от италианското, отбеляза председателят на Европейския парламент.

Но италианските избиратели имат друго виждане по въпроса и смятат, че Европа е отговорна за тегобите им.

Въпреки това, продължи Мартин Шулц, изборът на италианските гласоподаватели трябва да бъде зачитан. Трябва да се вслушаме в посланието, излъчено от тези избори, каза Шулц, цитиран от АФП.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 3 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 3 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 6 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 6 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 7 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 8 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 8 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 9 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 9 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 9 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 9 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 9 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 9 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 9 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 9 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 9 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев