Борисов: От 1 март можем да намалим с 8% цената на тока
Началото на пресконференцията, Бойко Борисов взема лист с искания на протестиращите   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
1473

От 1 март можем да намалим с 8% цената на тока, ако ДКЕВР се съгласят, каза министър-председателят Бойко Борисов на специално свикана днес пресконференция в Министерския съвет.

Премиерът взе в началото на пресконференцията лист, за който каза, че е с исканията на протестиращите в областта на енергетиката в 7 точки и започна да отговаря точка по точка.

Ако ДКЕВР приеме предложенията на правителството - с намаляването на признати разходи, в сметките да влезе повече енергия от АЕЦ"Козлодуй" - 85 до 90%, цената на електроенергията може да се намали с 8%, посочи той и допълни, че след юли квотата на централата, чиито ток е по-евтин, може да достигне и до 100% за нуждите на вътрешния пазар.

Борисов подчерта, че ЕРП-тата няма да се национализират.

Категорично съм против да съм аз този, който ще национализира -

повтарям ние няма да национализираме, каза той.

И трите ЕРП-та са глобени днес, а в рамките на днешния ден на ЧЕЗ ще бъде отнет лицензът, каза премиерът.

По следващата точка той отбеляза, че продължават проверките на прокуратурата,
данъчните и други институции в областта на енергетиката.

По отношение на искането за премахване на всички посредници, а НЕК да поеме техните функции, Борисов каза, че икономическият министър Делян Добрев ще каже как точно да стане, но  и в момента няма посредници.

За искането за разсекретяване на всички договори той каза, че това вече е направено.

По повод искането да се разтрогнат договорите, които ощетяват държавата и българските граждани, Борисов отбеляза, че има договори, които така са направени, че всяко тяхно разтрогване е свързано с големи неустойки. Премиерът призова тези, които са ги подписали, да обяснят защо са го направили и да поемат своята отговорност.

Убеден съм, че в рамките на 2 - 3 дни ще има развитие по отношение на искането на протестиращите да бъде търсена съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата, подписали съответните договори, каза Борисов.

Той призова парламентът и

политическите сили до дни да изберат с две трети мнозинство членовете на ДКЕВР,

като декларира, че от квотата на ГЕРБ половината ще бъдат преотстъпени на граждански организации да издигнат кандидатури. Ако другите партии са толкова демократични, колкото декларират - и те да предложат същата квота и тогава в ДКЕВР ще има 50% раждански контрол, заяви премиерът.

Той се обърна към всички, чиито сметки са завишени, да заведат колективни искове.

Веднага след като завърши изявлението си Борисов даде думата на Даниела Пеловска - представител на протестиращите.

"Тези митинги имаха за цел създаване на свободно гражданско общество в България и

нека никой не си приписва каквито и да е заслуги

и да си мисли, че може да се възползва от волята на България и да оглави протестите", заяви Пеловска.

Ако утре това правителство подаде оставка, вдругиден не просто няма да има парламент, а той ще бъде сринат, каза тя. Няма никой осъден - какво се случва с Румен Овчаров, в предварителния разговор това питах премиера, какво се случва с Шулева, която е подписала тези договори, запита Пеловска.

Друга представителка на протестиращите заяви, че протестите няма да спират, но призова да няма вандалски прояви.

За нас е по-изгодно да подадем оставка, но последиците ще са катастрофални, не виждам смисъл да го направя сега,

каза Борисов, запитан от журналист дали изключва подаване на оставка. Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, ще се боря с тях  до край, дори и в опозиция пак ще се боря с тях, заяви Бойко Борисов.

До изборите има 4 или 5 месеца, ако останем, ще берем само пасивите на студа, зимата и високите цени, няма да се вържа и на уловката на Костов, за нас е по-изгодно избори, колкото по-рано, каза още премиерът и отново декларира, че няма да подаде оставка, тъй като поставя интересите на държавата над интересите на ГЕРБ.

На въпрос какво направи Дянков, за да се раздели с поста си, Борисов заяви, че Дянков е направил изключително много за финансовата стабилност.

Той нямаше никаква подкрепа, нито в парламента, нито в правителството, имаше само моята подкрепа, защото това са мерки, които на никого не се харесват, заяви премиерът. Дянков изигра много добра и много важна роля, неслучайно всички ни хвалят за финансовата дисциплина, допълни той.

Освен финансов министър обаче, той е и вицепремиер, и ако едната половина е финансовата дисциплина, другата половина е как да осигурим растеж в икономиката, инвестиции и нарастване на доходите, каза още Борисов. В това отношение

Дянков се справяше зле, не беше комуникативен с министрите

и, ако ги питате, за да се срещат с него, трябваше да дойдат първо при мен, каза премиерът.

Като друга слабост на Дянков той посочи, че е направено малко за електронното правителство. Трето - какво налагаше да ми причини това със зърнопроизводителите, запита Борисов.

Днес министърът на финансите в оставка Симеон Дянков се завърна в България след посещението си в САЩ. Дянков избегна срещата с журналисти на летището, а по-късно не бе открит и пред министерството на финансите.

Оттам обясниха, че за момента той няма да коментира оставката си, предаде БНР.

Разговарям с протестиращите и искам да направим това, което не сме досега, ако не успеем, следват избори, заяви още Бойко Борисов.

Не мислете, че нашите протести са насочени срещу правителството, те са насочени срещу цялата политическа система за последните 23 години, заяви Даниела Пеловска.

Тя отново поиска да има наказани и заяви, че протестиращите наблюдават действията на прокуратурата. Един от участващите в пресконференцията журналисти, отбеляза, че Пеловска е политически ангажирана и че е била в НИС на СДС, а премиерът Борисов отговори, че не знае за това.

Журналистите запитаха кога е внесено писмото с исканията на протестиращите. Борисов каза, че може да покаже от видеокамерите как 10-15 души от протестиращите са дошли днес сутринта на разговори с него в Министерски съвет. Даниела Пеловска каза, че писмото с исканията е внесено вчера.

Пеловска не отговори директно на въпрос дали е вярно, че дъщеря й е зам.-кмет на столичната община Изгрев, синът й е юрисконсулт в Столичната община, а каза само: "Гордея се с децата си и с техните постижения. Не търсете под вола теле, няма да намерите".

Борисов отговори и на въпрос какво е правил последните дни, като каза, че в събота е бил в Македония. В неделя е почивен ден, играх футбол, каза той и завърши с това, че вчера е започнал разговори с протестиращите.

На въпрос за разговора му днес сутринта с руския президент Владимир Путин, Борисов каза, че регулярно говори и с Путин, и с американския президент Обама, и с премиера на Великобритания Дейвид Камерън. Борисов допълни, че е получил покана да посети Москва, за да обсъдят как да се споразумеят за готовото оборудване за АЕЦ "Белене", за да не се отива на съд.

След пресконференцията в Министерски съвет в социалните мрежи имаше остри реакции от страна на протестиращи срещу Даниела Пеловска, която, според някои от тях, "подменя исканията и волята на протестиращите!".

"Абсолютно никой не е оторизирал Даниела Пеловска да говори от името на протестиращите с правителството. Тя предаде цяла България. Никой не й делегирал правата", каза за БГНЕС Янко Петров, който се представя като един от организаторите на протестите.

През 2005 г. Даниела Пеловска участва активно в предизборната кампания на кандидат-депутата Николай Младенов, който в момента е министър на външните работи, съобщиха тогавашни участници в щаба на Младенов, цитирани от БГНЕС.

На днешната пресконференция бе пъpвото изявление на министъp-пpедседателя, след като вчера стана ясно, че Симеон Дянков е подал оставка като финансов министър и вицепремиер.

От пpесслужбата на правителството съобщиха вчера, че предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана и за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.

Междувременно снощи протестите в цялата страна продължиха.

Коментари 1473
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1473 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 7 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 2 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа