Протестиращи засипаха Добрев със снежни топки
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
989

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев беше засипан със снежни топки от събралите се пред неговото министерство протестиращи срещу високите сметки за електроенергия и частния монопол.

Протестиращите - около 1000 души, според Агенция "Фокус", отказаха да изпратят само лидерите на протеста на среща в кабинета на министъра и на няколко пъти го призоваха да слезе при протестиращите и да отговори на въпросите им.

След като Добpев уважи желанието на гражданите и излезе от сградата на МИЕТ, беше посрещнат с бурни освирквания и скандирания "Оставка", след което към него полетяха много снежни топки.

Служителите на реда, пазещи министъра, го издърпаха под шапката на входа на министерството. След като понесе баража от снежни топки, министърът се оттегли в МИЕТ заедно с няколко от протестиращите, с които да обсъдят въпроса за сметките на тока и парното.

В 15 града излязоха днес на протест срещу високите сметки за електроенергия

и частния монопол. Протестите бяха организирани в социалната мрежа "Фейсбук".

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни, заяви пред журналисти министър Делян Добрев на извънреден брифинг в министерството.

Добрев заяви, че е поканил в министерството някои от организаторите на протеста, където да изложат своите искания, но те са отказали.

"Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва", коментира Добрев и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.

Той подчерта, че трябва да се направи разграничаване между сметките за топлоенергия и сметките за електроенергия, тъй като сметките за топлоенергия в София се изчисляват на базата на прогнозни данни, а сметките за електроенергия са на базата на показателите от електромерите. По думите на министъра, в резултат на проверките е установено, че

по време на коледните и новогодишните празници електроразпределителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска,

като по този начин се е удължил периодът на инкасиране на сметките. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило показанията на електромерите с поне една трета, обясни министърът на енергетиката.

От МИЕТ съобщиха, че Делян Добрев си е уговорил среща с ръководствата на електроразпределителните дружества в България. Днес в 18,30 ч. той ще разговаря с ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. В срещата ще участва и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Днес пpотестиpащите бяха и пpед парламента, където хвърляха домати и яйца. Около сградата имаше полицейски кордон. Много от протестиращите посочиха правителствата, които по техните думи водят противонародна политика, както и ЕРП-та, собственост на чуждестранни фирми.

Наред с многото национални трибагреници протестиращите издигнаха и транспаранти с надписи като "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет". Скандираха още "Мафия".

Два автомобила на EVN България бяха подпалени тази нощ

пред централата на компанията в Пловдив. Двата автомобила, намиращи се в непосредствена близост до сградата на дружеството са били подпалени час и половина след полунощ от маскирани лица. Записите от охранителните камери вече са предоставени на полицията, като дружеството оказва пълно съдействие на разследващите органи за бързото установяване на обстоятелствата.

"Вандалският акт беше насочен не само срещу собственост на дружеството, но и срещу всички наши сътрудници в цяла Югоизточна България, които са отговорни за осигуряване на качествено снабдяване и обслужване на над 1,5 млн. клиенти.

Този акт на практика постави под заплаха живота и на всеки, който би могъл да се намира наблизо по време на извършването му, на пожарникарите, които трябваше да изгасят огъня, на служителите на полицията, които осигуряваха мястото след това. Това е акт, извършен в центъра на втория по големина град в България, близо до детска градина от маскирани и очевидно добре организирани лица, което ние остро осъждаме", заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN България.

Около три хиляди благоевградчани се включиха

в протеста срещу големите сметки за ток и настояха за изгонване на електроразпределителните дружества от България. Инициаторите на протеста обявиха, че ще започнат събирането на подписка за референдум за изгонването на електроразпределителните дружества от страната. За утре от 18.00 часа пред сградата на община Благоевград е насрочен нов протест.

Над хиляда излязоха на протест във Варна срещу големите сметки за ток, съобщи БТА. Хората първо блокираха движението в центъра на града. Те носеха плакати с надписи, насочени срещу всички енергийни дружества в страната и с призиви за спиране на дейността на монополистите и изгонването им от страната.

Протестът спря движението по Аспаруховия мост и се извиха километрични опашки от автомобили.

Малко по-късно протестиращите се насочиха към централата на "Енерго Про" на улица "Девня" и започнаха да хвърлят яйца срещу сградата, полетяха и камъни. Беше счупен прозорец. Стигна се и до сблъсъци между полицаи и протестиращи. Поне един човек е арестуван, съобщава кореспондентът на БТА в града.

На протестното шествие в София днес бяха обявени някои от основните нарушения на "Топлофикация" и основните искания: всеки потребител да може да сключи индивидуален договор; премахване на термина "прогнозно количество"; възможност за отказване от услугата. На събитието организаторите информираха гражданите за техните права и им раздадоха бланки за подаване на жалба към "Топлофикация".

Това е поредната активност на гражданите на София, след като на 20 януари протестиращи изгориха декемврийските си сметки за парно пред Столичната община. Мотото на протестното шествие е: "Няма да ви търпим простотията, не и за наша сметка/на гражданите".

Исканията към енергийния сектор са национализация на ЕРП-тата; премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица.

Сpед исканията е и електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на електрическа енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите; уредите да отчитат в МВт/ч; реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Повече от триста души протестираха пред сградата на електроразпределителното дружество в Бургас, съобщи БТА. Протестиращите заявиха, че ще се събират всяка неделя на същото място, ако EVN не прекрати дейността си у нас.

Без силови действия полицията се намеси днес, когато протестиращи в Силистра заради големите сметки за електричество попречиха на автомобили на "Енерго-Про" да напуснат двора на фирмата в града. Нямаше прояви на агресия и от страна на протестиращите
граждани, но автомобилите не бяха пропуснати, въпреки че пристигнаха няколко полицейски екипа като превантивна мярка, ако обстановката се усложни, съобщи кореспондентът на БТА в града.

На импровизирани трибуни протестиращите настояха държавата да преразгледа приватизационните договори и да увеличи дела си в електроразпределителните дружества. Това е втори поред протест в Силистра, в петък със свещи в ръце силистренци протестираха заради големите сметки за електроенергия за януари, издадени от обслужващата Североизточна България фирма.

Повече от стотина жители на Кърджали участваха в протеста пред паметника на Васил Левски в центъра на града.

Около 150 жители бяха протестиращите в Монтана. Те се събраха пред офиса на ЧЕЗ в областния град и изгориха демонстративно фактурите си за ток. След това събралите се замерваха сградата на ЧЕЗ с яйца и скандираха "Мафия", "Вън от България", "Да последваме примера на албанците".

Сградата на ЧЕЗ бе охранявана от части на жандармерията и от полиция. До инциденти с повреждане на имущество не се стигна.

Около 50 души се събраха пред сградата на "Енерго Про" в Шумен. Те настояваха да бъдат определени цени, съобразени с доходите на българите, да бъдат направени спешни проверки във всички енергоразпределителни дружества и да има яснота около сформирането на цената на тока, съобщи Агенция "Фокус".

Коментари 989
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

989 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 7 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК