САЩ: ЕС е длъжен да отговори на атаката на "Хизбула"
Източник: МВР Пресцентър
36
р ропейският съюз е длъжен да отговори на атаката на "Хизбула" в България", пише в. "Вашингтон пост" в редакционен коментар.

Водещи вестници в САЩ и Европа се спират върху оповестените вчера от България резултати от разследването на атентата в Бургас.

Вчера българското правителство потвърди онова, което по-голямата част от света знаеше вече месеци наред. Нападението на автобуса с израелски туристи е било извършено от членове на ливанската организация "Хизбула".

Резултатите от официалното разследване изправят лидерите от ЕС пред една реалност, която те трудно могат да игнорират. Те трябва да решат дали да позволят терористичен акт на европейската територия да остане ненаказан или да накажат движението, което е едновременно"упълномощено лице" на Иран и доминираща партия в ливанското правителство", посочва "Вашингтон пост".

Подчертава се, че

нападението в Бургас не е изолирано,

а част от терористична кампания срещу Израел, САЩ и страните от Персийския залив, взети на прицел от "Хизбула" и "Бригадите ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Според нов доклад на Матю Левит от вашингтонския Институт за близкоизточна политика двете групи са решили още през януари 2010 г. да започнат кампания на насилие, целяща да накаже Израел заради убийството на ирански учени и за да разубеди еврейската страна да извърши удар по иранската ядрена програма.

От тогава "Бригадите ал Кудс" заговорничеха да убият посланика на Саудитска Арабия в САЩ и американския посланик в Азербайджан и атакуваха жената на израелски дипломат в Индия.

"Хизбула" опита да извърши и нападения срещу туристи в Кипър, Гърция и Тайланд. Според Левит над 20 терористични акта на "Хизбула" и иранските сили са били засечени през период май 2011 г.- юли 2012 г., като за щастие повечето от тях са били предотвратени или са се провалили, подчертава "Вашингтон пост".

Израел също участва в тази сенчеста война. Петима ирански ядрени експерти бяха убити през последните няколко години. САЩ пък спонсорираха кибератаки по ирански ядрени обекти. Но нищо не оправдава опитите на "Хизбула" да убие туристи.

Не трябва една демократична общност като ЕС да толерира терористични нападения по своята територия от организация като "Хизбула", търсеща признание като легитимно политическо движение, достойно да управлява Ливан, отбелязва в. "Вашингтон пост".

По въпроса за санкциите срещу "Хизбула" вестникът припомня, че няколко европейски правителства, начело с Франция, са се противопоставяли на тази идея с аргумента, че санкциите щели да дестабилизират още повече Ливан или ще превърнат европейските миротворци в Южен Ливан в мишена на ответни удари.

Изводите от българското разследване би трябвало да сложат край на дебата.

Бездействието би означавало, че Европа може да стане зона за свободна стрелба за Иран и неговите "пълномощници", заключава вестникът.

Подобен извод прави и в. "Ню Йорк таймс".

Европа си правеше сметки, че каквито и да са дейностите на "Хизбула" в Близкия изток тя не представлява заплаха за континента. Хиляди членове и поддръжници на "Хизбула" действат в Европа, до голяма степен неограничавани, като събират пари, които пращат обратно на групата в Ливан, посочва вестникът.

"Хизбула" има двойнствена натура. Западните разузнавателни агенции я наричат терористична организация и политическа партия със значителни социални проекти, в това число изграждането на училища и клиники. Това превръща "Хизбула" в значителен политически актьор в Ливан и много европейски представители са особено загрижени това статукво да се запази, докато гражданската война се проточва в съседна Сирия, посочва "Ню Йорктаймс".

Изданието посочва, че "Хизбула" е отрекла да носи отговорност за нападението в Бургас. Вестникът цитира и пенсионирания генерал от ливанската армия Амин Хотаит, който поддържа връзки с "Хизбула". Според него движението обикновено не наказва Израел за ударите му като избива цивилни.

В. "Лос Анджелис таймс" също посочва, че

"Хизбула", която е част от управляващата коалиция в Ливан,

е отрекла да има каквато и да е роля в нападението. Движението и без това е под напрежение заради подкрепата за Башар Асад и е обект на критики заради подклаждане на насилие на верска основа и заради въвличането на Ливан във войната с Израел през 2006 г., посочва вестникът.

"Лос Анджелис таймс" добавя, че за страни като Великобритания и Холандия се предполага, че подкрепят обявяването на "Хизбула" за терористична група.

Някои европейски правителства гледат на "Хизбула" като на легитимна политическа организация със силно влияние в Ливан, пише в. "Сан Франциско гейт".

В същото време израелският вестник "Джерузалем пост" подчертава, че

политическите интереси на някои страни от Европейския съюз

определят отношението на общността към "Хизбула" и то няма да се промени заради българското разследване на атентата в Бургас.

Логично човек би си помислил, че уличаването на една организация в извършване на терористичен акт в чужбина, отнел живота на шестима души, би било достатъчно за определянето й като терористична организация. Но когато става дума за "Хизбула", ЕС има своя логика, отбелязва израелското издание.

Миналия месец координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил дьо Керков заяви, че дори "Хизбула" наистина да е извършила бомбения атентат на летището в Бургас, това не означава непременно, че тя може да бъде включена в списъка с терористични организации на общността, напомня вестникът.

"Никой не влиза автоматично в списъка само защото е стоял зад терористично нападение. Нужно е да вземете предвид не само правното изискване, но и политическата оценка на контекста, и момента", така "Джерузалем пост" цитира Дьо Керков.

"Израел очаква с внимание как ще реагира Европейският съюз

след изявлението на българското вътрешно министерство, свързващо миналогодишния атентат на летище Бургас с ливанската ислямистка групировка "Хизбула", пише руското мрежово издание "Утро".

Израел отдавна полага усилия ЕС да включи "Хизбула" в списъка с терористични организации, но досега те оставаха без успех, отбелязва електронният в. "Диверсант".

Обнародването на българските данни, че "Хизбула" е замесена в терористичния акт, предизвика в ЕС спорове дали трябва ливанската организация да бъде призната за терористична. За подобно решение се обявяват Великобритания и Холандия, а против е Франция, която се страхува от дестабилизиране на ситуацията в Ливан - "Хизбула" влиза в ливанското правителство, се казва в материал на информационния портал "Лента".

Ако "Хизбула" бъде обявена за терористична организация, това ще позволи да бъдат замразени всички нейни сметки и активи в Европа, което значително би затруднило дейността на радикалите, подчертава руското електронно издание.
Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 6 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 12 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета