Бойко Борисов: 300 млн. от бюджета са дадени 2008 г. за "Белене"
Бойко Борисов: 300 млн. от бюджета са дадени 2008 г. за "Белене"   
Източник: БГНЕС
180

В началото на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов прочете стенограма на Министерски съвет от 2008 г., от която става ясно, че кабинетът на Сергей Станишев дава 300 млн. лв. от държавния бюджет на Българския енергиен холдинг (БЕХ)  pа изграждане на АЕЦ "Белене".

По същото време парламентарната анкетна комисия представи пред парламента доклад за нарушенията по проекта "Белене".

300 милиона от бюджета в края на октовмри 2008 г., когато светът лети в най-тежката икономическа и финансова криза!, коментира Борисов.

При 49% частно участие, няма никакви основания да се предполага, че Европейската комисия ще ни упрекне, че това е държавна помощ за един финансово неефективен проект, посочва на заседанието на Министерски съвет от 2008 г. тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, според стенограмата.

С постановление от 27 октомври 2008 г. Министерски съвет, по предложение на Петър Димитров, дава съгласие за закупуване от държавата от Министерство на икономиката и енергетиката акции на стойност 300 млн. лв. за увеличаване на капитала на Български енергиен холдинг, при което последващо да бъде увеличен капиталът на НЕК с цел изпълнение на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на Белене, пише в стенограмата.

Министърът на финансите Орешарски да извърши корекции по централния бюджет и по бюджета на Министерство на икономиката на енергетиката, е решено на заседанието през 2008 г.

Премиерът Бойко Борисов направи сравнение, че за 30 милиона лева, колкото днес допълнително отпуска правителството на общините, ще има 19 нови детски градини и 15 ремонтирани. За 300 милиона – колко детски градини нови и колко - ремонтирани, това да бъде пресметнато, каза той.

"Станишев винаги е казвал, че той няма нищо общо с този проект – да се търси шефът на НЕК. Неговият министър му докладва в същата тази зала", коментира Борисов.

Министърът на финансите Симеон Дянков обясни, че средствата, похарчени през 2008 г., се отразяват в дефицита за 2009 г., според изчисленията на Евростат.

Основните разходи досега по проекта "Белене" са от държавния бюджет,

каза депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев при разглеждането на Междинен доклад на анкетната комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене". Червенкондев е председател на анкетната комисия.

Той отбеляза, че в подготовката на доклада са участвали изключително добри специалисти от Агенцията за държавна финансова инспекция, които са си свършили работата перфектно.

"На базата на техните анализи работата на комисията беше ползотворна. Защо такива инспекции не са правени през миналите години? През 2009 г. нямаше нито една инспекция. Върху проекта "Белене" е имало един широко отворен политически чадър, който не е допускал контрол върху законосъобразността на този проект. Там всичко се е работело не по документи, това се установи от множеството кашони, папки и документи, които получихме от държавните органи", каза Червенкондев.

По думите му с изграждането на "Белене" ще има финансова катастрофа.

"Вярвам на горчивата истина от HSBC и RWE. Цената за "Белене" е 10 352 964 000 евро според HSBC, горчивият край според RWE е над 10 милиарда евро, НЕК е трябвало да плати 5,4 милиарда евро", каза депутатът.

"Станишев като един от инициаторите за референдума, казва следното: нито един лев не е платен за проекта "Белене" от държавния бюджет. Лъгани са всички 770 000 души в подписката за референдума. 300 милиона лева са дадени за поръчване на оборудване. Ако имате политическо достойнство, трябва да излезете и да кажете – извинявайте, ние ви излъгахме", заяви Диан Червенкондев.

Той подчерта, че няма и лицензирана оценка за реалната стойност на произведеното оборудване за "Белене". Експерт казва, че в интерес на държавата е да се продаде за 295 млн. евро. То е продадено за 205 млн. евро без да има каквито и да било доказателства, че са водени преговори в интерес на държавата, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

"Това, което изнасяме днес, е горчивата истина. Призоваваме на 27-ми да кажете "не" на националната катастрофа, "не" на проекта "Белене", заяви Червенкондев.

Целта на междинния доклад на комисията "Белене" е да повлияе объркващо на хората преди референдума,

заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на дебатите.

"Когато има злоупотреби, тези факти трябва да се дадат в прокуратурата и виновните да си понесат санкциите. Но това не означава, че трябва да се спре проектът "Белене". Иначе по същата логика трябва да спрем строежа на пътища – знаете ОЛАФ разследва строежа на пътя Мездра – Своге, заради злоупотреба със средства", коментира Сидеров.

Ние като политици разглеждаме това дали България да има ядрена централа или не, заяви той и се обърна към мнозинството от ГЕРБ с думите: "Съжалявам, че депутати от ДСБ с тъмно минало повлияха на мнението ви".

"Какви са ви американците, за да слушаме тяхното мнение и да се съобразяваме с техните интереси. Какво са ни донесли американците", запита Сидеров. Върнете ресурсите на България в български ръце, допълни той.

Независимият депутат Георги Терзийски заяви, че бившият енергиен министър от ГЕРБ Трайчо Трайков е заявил, че проектът АЕЦ "Белене" няма да струва повече от 5 милиарда евро. Терзийски попита какъв е планът на правителството за развитие на ядрената енергетика в България. "Ако планът ви е населението да стане 2 милиона, тогава не ви трябва АЕЦ, достатъчни ще са ТЕЦ-овете. Спекулирате с цената, безопасността и енергийната ефективност, защото изпълнявате този проект срещу националните интереси на България", коментира депутатът.

Председателят на комисията Диан Червенкондев заяви, че комисията няма да спре и нищо няма да бъде скрито. Ако се налага, документацията ще бъде изпратена в прокуратурата, отбеляза той.

По време на дебатите, продължили повече от два часа,

БСП и ГЕРБ се обвиниха взаимно в лъжи и манипулации,

от левицата и от "Атака" оспориха необходимостта от междинен доклад, а националистите дори поискаха той да бъде оттеглен. Срещу вашите лъжи има документи, опонираха от ГЕРБ и Синята коалиция.

Бившият министър на енергетиката в кабинета на Станишев Петър Димитров обяви, че такова чудо като междинен доклад на временна комисия не е имало и аргументите в него са фалшиви. Няма окончателен договор, цитира доклада той и припомни, че условията за такъв са одобрение на ЕК, което тогава все още е нямало, завършен технически проект и стратегически инвеститор.

В доклада се критикува, че сме дали авансово 220 млн. евро, за да поръчаме оборудване с дълго време на изготвяне, продължи Димитров. Какво по-необратимо, попита той в отговор на изказване на премиера Бойко Борисов, че предишните управляващи са направили проекта необратим.

От 1 януари т.г първият реактор трябваше да работи, да се връщат заеми, а от януари догодина и вторият, добави депутатът от БСП и заяви, че мнозинството от ГЕРБ носи отговорност, че те не работят и няма да работят.

Според него, най-важните проблеми, на които трябва да се спре докладът ги няма. Три години нито подписвате окончателен договор, нито прекъсвате, платили сте над 350 млн. евро, продължи Петър Димитров и подчерта, че се цитират писмата на РВЕ, но не и какво отговаря НЕК.

Бившият енергиен министър и депутат от БСП Румен Овчаров отово заяви, че цената за "Белене" е малко над 4 млрд евро.

Срещу вашите лъжи има документи, опонира му от трибуната министърът на енергетиката Делян Добрев. Още в края на 2008 г. сте знаели, че според РВЕ тази централа струва над 10 млрд. евро, каза Добрев.

Останаха три дни до референдума и не се знае премиерът какво решение ще вземе събота сутринта, каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

"ДПС бяхме против междинния доклад. Изградената комисия с малкото участие на опозицията няма да формира крайната си цел по какъв начин и как е изграден проектът, какви действия са направени по него. Бяхме против и междинната комисия, защото бяха представени едни документи. Тази комисия не е разследваща, не е последната инстанция", добави Аталай.

"Лъжата е насоката за манипулация. Докладът ще изиграе ролята си да манипулирате и да обърквате общността, да не може да вземе решение. Ако смятате, че с тези хартишки влияете по някакъв начин на обществеността, се лъжете. Цената на електроенергията в България няма да остане такава, каквато е, но заплатите ще са ниски и има определени виновни за това”, заяви Рамадан Аталай.

Коментари 180
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

180 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 6 минути

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 53 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 3 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя