Ахмед Доган отново на трибуната в НДК, прочетоха оставката му
Ахмед Доган отново на трибуната в НДК, прочетоха оставката му   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
248

Без никакви видими следи от нараняване и под бурните аплодисменти на залата и скандиране "ДПС, ДПС" лидерът на ДПС Ахмед Доган отново е на трибуната на националната конференция на движението.

Делегатите го посрещнаха със ставане на крака.

Форумът бе прекъснат заради нападение над Доган около 12,20 ч., докато четеше доклада си, и отново възобновен около 16,40 ч.

Вместо самият Доган обаче сега доклада му дочита Филиз Хюсменова.

Когато тя стигна до частта, в която Доган обявява оставката си, залата ръкопляска.

С ръкопляскане бяха посрещнати и думите му, че предлага за председател на ДПС Лютви Местан.

След края на доклада всички делегати станаха на крака и продължително аплодираха.

"Местан се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист, възприет е от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията, има силен либерален код на ДПС като кауза, има продуктивен визионерски усет.

Диалогичен е с другите партии, но и достатъчно борбен в позициите си. Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение, не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали", се казва в доклада.

"Моята роля се свежда до шанса на живота ми да дам "Първия тласък" за развитието на ДПС. Благодаря, че ме удостоихте с това призвание…", признава Ахмед Доган в доклада.

"Тъкмо затова борците за Свободата трябва да имат право на свободен избор – кога да се оттеглят от нагнетения терен на борбата за права и свободи и Демокрация, за да предоставят възможността на други да поемат щафетата", пише в доклада на Доган.

Няма нищо по-значимо от възстановяването на демокрацията, заявява той.

"Тепърва ще се анализира "случаят ГЕРБ и Бойко Борисов" в най-новата история на България. Най-вече от гледна точка на въпроса: защо след близо 20 г. преход към пазарна икономика и демокрация властовата система на държавата беше обсебена от идентифицирани "летящи обекти" от подземния свят. С ваше позволение бих искал да се изповядам пред вас като човек, който е преживял катарзис на подмяната на демокрацията с диктатура.

Виждайки как реагира медията и обществото на поведението на един мачо като герой-спасител, ти става тъжно и мъчно… Диктаторите не разбират от базови ценности, политическо целеполагане и стратегия за развитие на страната.

Но те по-добре от нас усещат инстинктивната сила на властовата система и нейните инструменти. Особено микрофона, камерата и силовите инструменти. И всичко, което може да служи за принуда и рекет. Могат да ти вземат бизнеса, но ти трябва да се чувстваш благодарен. Могат да те фалират, но ти трябва да мълчиш и да се страхуваш. Защото може да последва и нещо много по-лошо. Могат да те компрометират чрез медията до такава степен, че гледайки се в огледалото да не можеш да се познаеш.

Но диктаторите, като нашия герой-спасител са странни хора. Колкото и да са суетни и арогантни пред камерата, в същата степен са неуверени и страхливи в бъдещата посока на времето. Затова тях изключително много ги интересува оцеляването.

Машината на страната е конструирана по "свой образ и подобие" и пусната в действие. И тя започва да произвежда необходимия за събуждането на инстинкта за оцеляване продукт - страха. Но въпреки всичко нашият герой-спасител не се чувства сигурен, той иска да бъде презастрахован и затова решава в приятелски порядък да се обърне към турския си колега от Анкара да му се притече на помощ с каквото може.

И естествено колегата му от Анкара откликва положително… Не искам да коментирам поведението на чужди премиери от коректност, въпреки че имам морални основания за това. Искам само да припомня на нашия герой - спасител, тъй като не обича да чете и хабер си няма от история, че няма нищо ново под слънцето на историята. Затова той вероятно не знае, че така влиза в странни отношения, които имат аналогични модели в историята на Балканите. Стремежът на диктаторите към абсолютна власт е без граници. И накрая стават жертва на същата машина на властта, която са създали", се казва още в доклада на Ахмед Доган.

"Оставам посветен на каузата ДПС. Но може с общи усилия да променим оптиката на обществото и образите на ДПС и лидера, за да дадем на колективното тяло на демокрацията по-висок праг на развитие.

Благодаря за доверието, с което ме удостоихте десетилетия наред. Благодаря на репресираните, че рискуваха живота си с надеждата за по-голяма свобода и сигурност на следващото поколение. Благодаря на младежите, че превърнаха ДПС в свой начин на живот.

Благодаря на всичките ни противници за усилията им да поддържат имунната ни система на високо равнище. Благодарен съм на цялата членска маса и на нашите избиратели. ДПС се превърна във визия за по-добър живот", казва още Ахмед Доган в доклада си.

Лидерът на ДПС се обърна и с предложение към европейските либерали за неоходимостта от концепция за даване на "статут на европейско малцинство" на ри­сковите малцинства в ЕС, в частност на малцинствата на страните от Югоизточна Европа. Убеден съм, че Европейските либерали могат да постигнат тази изключително важна за единството и развитието на ЕС стратегическа формула за малцинствата, посочва Доган.

59-годишният Ахмед Демир Доган е роден на 29 март 1954 г. в село Пчеларово, област Добрич. От създаването на Движението за права и свободи на 4 януари 1990 г. той е лидер на партията.

Доган е единственият лидер на голяма партия у нас запазил поста си от началото на демократичните промени до днес.

Ахмед Доган е депутат във всички парламенти след промените. През последните години е известен с редките си появи в Народното събрание. Той има и много малко публични изяви.

Според публикации в медиите той има два брака, но след края на втория си брак живее с манекенката Алтен Алиева.

По образование Ахмед Доган е философ и доктор на философските науки.

В официалната му биография пише, че активно участва в съпротивата срещу т.нар. "Възродителен процес". През 1987 г. лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. Две години по-късно е осъден на 10 г. лишаване от свобода като създател на противодържавна организация.

През 2007 г. на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА оповести агентурната дейност на Ахмед Демир Доган в качеството му на агент с псевдоними "Ангелов", "Сергей" и "Сава".

Рожденото име на Ахмед Доган е Ахмед Исмаилов Ахмедов и е актуално до преименуването на българските турци, когато той приема името Меди Доганов Доганов. Името Ахмед Демир Доган е съчетание от фамилията на втория му баща Хасан Долан и малкото име на майка му Демирие. Поради тази причина в архивите на ДС до 1985 г. Ахмед Доган фигурира като Ахмед Ахмедов, а след това като Меди Доганов.

През 2004 г. Доган върна получения от Георги Първанов орден "Стара планина" I степен, след като Първанов награди със същия орден и главния прокурор по времето на "Възродителния процес" Васил Мръчков.

Доган е известен и с няколко скандални и дълго коментирани изказвания:

През 1990 г. той заяви в парламента, че "пътят на България към ЕС минава през Босфора". Изявлението му бе прието като скандално, макар, според коментатори, той да е имал предвид необходимостта от нормализиране на отношенията с Турция, обтегнати заради насилственото преименуване на българските турци.   

През 2005 г. в "Шоуто на Слави" каза, че финансирането на партията му, както и финансирането на всички други политически партии, става чрез "обръчи от фирми".

В навечерието на парламентарните избори през 2009 г. Доган предизвика остра реакция с изказванието си в село Кочан, че "аз разпределям порциите на финансирането в държавата".

През 2010 г. Камен Костадинов заяви, че Ахмед Емин, който бе намерен мъртъв през 2008 г. в "сараите на Доган" в Бояна, е трябвало да убие лидера на ДПС.

Коментари 248
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

248 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 27 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 1 час

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията