Нападението срещу Доган - атентат или провокация?
Източник: БГНЕС
210

Целият политически елит в страната осъди остро опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. И докато някои обвиниха работата на НСО, други видяха в нападението театрално изпълнение.

От пресслужбата на президента Росен Плевнелиев разпространиха декларация, в която се казва, че държавният глава остро осъжда всякакви опити за посегателство върху живота и здравето на българските граждани.

"Българското общество е традиционно известно със своята толерантност, с взаимното приемане и с уважение между различните етноси и религии. Затова от името на всички българи изразявам възмущение от този неприемлив акт на насилие", подчертава Плевнелиев.

Подобен акт е недопустим в една демократична държава, категоричен е президентът и призовава за бързо разследване от страна на компетентните институции. 

Държавният глава включва нападението като извънредна точка в дневния ред на предстоящото на 5 февруари заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Президентът очаква да бъдат обсъдени възможните политически и обществени последици от този акт, както и ролята на институциите за недопускане на подобни посегателства в бъдеще, казват от пресслужбата му.

"Подобни действия са абсолютно неприемливи и антидемократични, особено по време на политически форум, коментира парламентарната група на ПП ГЕРБ.

"За нас нападението срещу който и да е политик е опасност за демокрацията в страната ни. От ПГ на ПП ГЕРБ очакваме всички правоохранителни органи максимално бързо да разследват инцидента", се казва в позицията на управляващата партия.

Покушението срещу лидера на ДПС е варварски акт и той трябва категорично да бъде осъден, каза лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.

"Случилото се ясно показва до какво води политиката на разделение и насаждане на омраза в общество. Това не е само посегателство срещу една политическа личност и лидер, а е и срещу демокрацията в страната ни", заяви Станишев.

Той подчерта, че компетентните органи трябва в най-кратко време да разкрият организаторите и поръчителите на това престъпно деяние.

"Разбирам, че нашите сънародници са шокирани от случилото се днес. Призовавам ги да не остават равнодушни и да проявяват нетърпимост всеки път, когато се насажда етническа омраза и разделение между хората", каза Станишев.

"Нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е изключително тежък инцидент с тежки последици и за България, и за българския политически живот. Опитът за покушение е шокиращ", коментираха от Националния съвет на БСП.

"Случилото се не може да бъде омаловажавано. Това е покушение срещу демокрацията в България и срещу всички в България, което ние категорично осъждаме и отхвърляме. Изразяваме силната си тревога от процесите в обществото и от възможната дестабилизация на страната", се казва в официалната позиция на партията.

Според БСП нападението е последица от "дълго разпалваната омраза, агресията срещу политическия опонент и враждебността".

Случаят безспорно е и покушение срещу националната сигурност на страната и в тази връзка очакваме бърза реакция на президента на страната като ръководител на КСНС.

Показността на публичното нападение срещу Ахмед Доган е съзнателно търсен ефект, смята предишният президент Георги Първанов. Според него коментарите, че нападението е инсценирано звучат нелепо.

Първанов уточни, че е дошъл в НДК, за да изрази своята гражданска позиция, като досегашен държавен глава. Целта на покушението е може би да нагнети етническото напрежение и да доведе до етнически спекулации.

Георги Първанов е категоричен, че всеки би могъл да посегне, независимо от религията, стига да е неуравновесен и да е тласнат от някакви мотиви. По думите му срещу когото и да е извършено подобно нападение той ще е съпричастен, независимо дали става дума за някои от най-ярките му противници или за привържениците му, тъй като в това се изразявала демокрацията.

Според лидера на ДСБ Иван Костов трябва да има тежки санкции за хората от НСО, които са допуснали да се случи инцидентът. На мястото на Бойко Борисов веднага бих уволнил шефа на НСО, каза Костов.

Компетентните органи обаче трябва да кажат какво точно е това - дали е покушение или инсценировка, каза Костов.

Като се каже инсценировка, се сещам за един взрив пред моя дом, който Бойко Борисов също обяви за инсценировка, добави обаче Костов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също критикува работата на НСО. Той обяви, че ще иска анкетна комисия за разглеждане на дейността на службата и настоява за оставка на шефа й.

"Наблюдавах абсолютно непрофесионално поведение на НСО - каза Сидеров. - Не можеш да оставиш човек да тича 150 м през залата с явно агресивни намерения и да не го спреш. Самото насочване на пистолета не беше неутрализирано по никакъв начин, Доган се защити сам."

Сидеров каза още, че е забелязал, че, след като нападателят е бил съборен на земята, ръцете са му оставени свободни, тоест, ако е бил камикадзе, е можел да взриви и бомба например.

Не бих искал да ме пази НСО, коментира лидерът на "Атака".

Попитан дали езикът на омразата е в основата на покушението, Сидеров категорично определи това като демагогия. Нападателят е техен делегат, с мюсюлманско име, допълни той.

За всеки непредубеден анализатор е ясно, че това е постановка, която цели да заздрави редиците на ДПС и да бъде основен аргумент Доган да остане начело на партията. Това се посочва в позиция на партията "Ред, законност, справедливост".

"Тъй като удобният враг "Атака" вече не е дразнител, и е в долна мъртва точка, то ДПС ще използва този фарс за сплотяване на електората си преди изборите. Политическият арсенал на ДПС е окончателно изчерпан.

За РЗС е ясно, че електоратът на Доган се е свил до краен предел и този нескопосан мини екшън филм няма да му помогне", се казва в позицията. РЗС определя случилото се като една рискована ПР акция от азиатски тип.

Това е провокация, извършена с негодно средство, коментира Атанас Атанасов, бивш директор на НСС и член на националното ръководство на ДСБ.

Според него не може да се говори за опит за атентат, тъй като с газов пистолет не може да се постигне желаният за атентатор резултат. Атанасов не пожела да се ангажира с версии кой стои зад нападението и с каква цел, но подчерта, че то е тежка политическа провокация.

Според генерала има неадекватно поведение на охраната при инцидента. В такъв случай нападателят се застрелва, разясни процедурата бившият директор на НСС.

Хората, които отговарят за сигурността на лидера на ДПС, са имали, според него, достатъчно време да реагират. Как може да се стигне до там Доган сам да се защитава, попита той.

Но ако някой, по думите му, сериозно е подготвял нещо, нямаше да е този човек и с това оръжие.

Насилието, с каквито и да било мотиви и под каквато и да било форма, не е приемливо, не е допустимо и не е оправдано, се посочва в декларация на СДС.

Партията изразява своето безпокойство, че подобен акт може да бъде използван за ескалиране на етническо, социално и политическо напрежение.

В такъв момент, държавата в едно с всичките си институции трябва да демонстрира воля, решителност и сила, за разкриване на цялата истина, намиране на всички отговорни за случилото се и законът да бъде приложен с пълната си строгост.

Не мога да повярвам, че това се случи в една правова държава, член на Европейския съюз, коментира председателят на НДСВ Христина Христова.

"Посегателството срещу човек, който и да е, където и да е, е извън нормите не само на закона, но и на човешкото поведение. За съжаление това не е изолиран случай на агресия, коментира още Христова.

Случилото се днес е част от общата атмосфера, за която слушаме всеки ден – за убийства, нападения, грабежи, насилие в семейството и т.н. Днешният опит за атентат е и поредният лош сигнал към ЕС и към света. Недопустимо е", категорична е Христова.

Категорично осъди нападението и Касим Дал, който основа партията "Свобода и достойнство". "Ние живеем в XXI в., така политика не се прави. Против всякакво насилие сме и такива действия са абсолютно неприемливи", категоричен беше Дал.

Той призова службите да си свършат работата и целият случай много бързо да бъде разкрит.

Това, което се случи, е шокиращо, възмути се председателят на Движение България на гражданите Меглена Кунева.

"Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност. А случващото се на всеки един от нас засяга всеки един от нас", каза тя.

Случилото се е възмутителен акт, който показва нивото, до което е паднала демокрацията и се е възкачила омразата, заяви председателят на Единна народна партия Мария Капон.

Всеки, който е отговорен към страната днес, ще внимава този грозен акт да не стане повод за етническо напрежение, допълни Капон.

По думите й "всички трябва да бъдат много умни и изключително внимателни в този момент. Сега отговорност на държавата е бързо и с твърда ръка да стигне до мотивите на престъплението, без случаят да се политизира спекулативно", категорична е Капон.

Нападението срещу Доган е изключително тежък, неприятен инцидент, който по същество е терористичен акт, втори в най-новата ни история след убийството на Андрей Луканов, коментира депутатът от "Коалиция за България" Румен Петков.

Това е сцена, която поставя България в много тежък план пред собствените си граждани и зад граница.

"Това е резултат от тази политика на насаждане на омраза, която през последните три години и половина води българското правителство, на насаждането на разделителни черти, на ескалиране на напрежение и омраза между хора и общности. Това е естествено продължение точно на тази политика", каза Петков.

Специалните служби трябва да направят много бърз анализ как се е стигнало до този пробив, защото пробивите станаха много в системата на национална сигурност, дбави той.

Европейските либерали сме с вас в този час на изпитания и настояваме вашето правителство да открие кой стои зад тази ужасна атака и да го изправи пред правосъдието, заяви лидерът на партията на европейските либерали Греъм Уотсън пред делегатите на конференцията след нападението.

Шокирани сме от опита за убийство на вашия ръководител, посочи Уотсън.

"Наблюдаваме от известно време с все по-голямо притеснение нарушаването на свободата и върховенството на закона във вашата държава. Вярвам, че ЕС ще трябва допълнително да се мобилизира, за да върне вашата държава в правия път", добави лидерът на европейските либерали.

От името на Европейския парламент, от свое име и от името на Либералния интернационал искам да благодаря на Господ, че Ахмед Доган е в безопасност, заяви президентът на Либералния интернационал Ханс ван Баален.

Ние стоим зад вас, тази партия е стабилната сила, която гарантира правата и свободите в България, заяви той. Господ да помага на България и на ДПС, завърши Ханс ван Баален.

Коментари 210
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

210 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 27 минути

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 1 час

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 2 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 3 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 3 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 3 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 4 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли