Опозицията бойкотира кворума в парламента
Източник: БГНЕС
55
Пд дседателят на Народното събрание Цецка Цачева разпусна народните представители и днес няма да има пленарно заседание, тъй като

три проверки установиха, че няма кворум.

Тази сутрин народните представители трябваше да продължат с обсъждането на промените в Изборния кодекс, заради което бе отменен и парламентарният контрол.

От 240 депутати по списък при третата регистрация в залата имаше 109.

До патовата ситуация се стигна, след като от сутринта на два пъти нямаше кворум и след провеждане на извънреден председателски съвет депутатите отново бяха привикани със звънец в залата.

Цачева оповести от председателското си място, че следващото заседание на депутатите ще е в сряда, 19 декември.

Екатерина Михайлова и Мартин Димитров заявиха, че Синята коалиция съзнателно е бламирала регистрацията на депутатите си в пленарна зала, за да покаже

отношение към текстовете, които се приемат в Изборния кодекс

и начина, по който те се приемат.

Репортер на БНТ съобщи, че в пленарната зала няма никой и от левицата. Необходими са открити и ясни консултации по текстовете на Изборния кодекс между основните политически сили, за да могат хората да са сигурни, че техните гласове на избори ще бъдат правилно и честно отчетени, заяви по-късно лидерът на БСП Сергей Станишев.

Настояваме да започнат консултации между парламентарните групи


и да се съсредоточим върху онези 10 ключови текста, както и от ГЕРБ да се съгласят на ревизиране на вече приети текстове, допълни го депутатът Ангел Найденов. Ако все пак ГЕРБ успеят да прокарат тези скандални промени, ще искаме вето на президента върху Изборния кодекс, ще информираме всички европейски институции, и по този въпрос цялата опозиция трябва да си взаимодейства, коментира Станишев.

В една демократична страна няма по-важно право от това гражданите да могат да гласуват свободно и да участват в честни избори, подчерта Станишев.

"ГЕРБ правят изборите досега по Алеко Константинов, по байганьовски - с разнасяне на чувалите с бюлетини, с невалидните бюлетини и др. Чрез промените в Изборния кодекс, които от ГЕРБ искаха да се приемат силово, "на тъмно" , с тях казват, всъщност, на българските граждани: Не ни интересува как гласувате, защото ще направим така, че резултатите да са в наша полза. По въпросите с Изборния кодекс не може да има сделки и компромиси", отбеляза Станишев.

До следващата сряда има възможност да се водят разговори, но ако управляващите продължават по този начин да готвят фалшифицирането на изборите ние няма да участваме в този план, обясни той.

По теми от национален интерес винаги сме на национални позиции и не търсим изгода, увери и депутатът от левицата Янаки Стоилов.

Сините депутати също настояват за среща на политическо ниво с участието на всички партии, за да се постигне някакъв вид споразумение за съществена промяна в текстовете на Изборния кодекс, както и за нов начин на приемането им.

Те настояват също за задължително изслушване на препоръките на ОССЕ.

Депутатите съобщиха, че във вчерашния ден

ПАСЕ е отказала да свали мониторинга върху България,       

отложил е решение за януари 2013 г., за да се види дали са взети предвид препоръките на ОССЕ, за да се гарантират честни избори в България.

Ако бяхме останали на заседание тази сутрин, ставаме съучастници и това би било безотговорно, подчерта съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Видяхме притеснението на Цецка Цачева заради евентуалното продължаване на мониторинга на ПАСЕ, допълни той.

98 депутати от ГЕРБ бяха в пленарна зала и 11 независими,

уточни председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Ние повече от това не можем, защото имаме хора в командировка, добави Велчев. Да се каже, че мнозинството е длъжно да осигури кворум, не е коректно, защото ние не сме мнозинство, ние управляваме като малцинство, коментира той.

И продължи: Явно БСП и ДПС не са свикнали и никога не са били в опозиция. Казвам никога, защото даже и когато имаше синьо управление, тогава управляваше Държавна сигурност, посочи Велчев. Точно тези хора, които са в зала, управляваха 22 години и сега явно им е много трудно да бъдат опозиция. Три години и половина те не идват в зала, идват по двама, трима души, колкото да се осигури някакъв кворум, обясни той.

Спомняте си какво каза Доган: "без нашата партия не може да се избере президент". Сега явно искат да кажат, че без нашата партия България не може да бъде управлявана, добави Велчев. Според него три години и половина опозицията се опитва да им върже ръцете, но от ГЕРБ нямало да им позволят.

Изборният кодекс е добър, получил е съответната оценка и от международните институции,

заяви пред журналисти председателят на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ. "Ако искат да приемем промените, за които се споразумяхме, трябва да влязат в зала и в условията на нормално обсъждане - с аргументи, конструктивно, да приемем текстовете. Ако не, продължаваме по този кодекс и си правим изборите. Няма пречка да продължим по кодекса и да проведем и парламентарните избори", заяви Фидосова.

"Всички предложения, за които се спори и се манипулира общественото мнение, са на БСП и на ДПС - на първо четене бяха отхвърлени. Това е въпросът за уседналостта, за другите неща, с които искат да манипулират изборния процес. Ние драма нямаме", каза още председателят на правната комисия.

ДПС ще настоява за съгласие между политическите сили

не само по основните текстове, а по целия Изборен закон, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Категоричната позиция на ДПС е да не участва в разискванията на Изборния кодекс преди на най-високо политическо ниво да бъдат договорени основните положения и да се гарантират честността на изборите. Ако не се стигне до разбирателство, може да информираме целия дипломатически корпус. Не е изключено опозицията да пътува до Брюксел, както и до ОССЕ във Виена, заяви Местан.

Той все пак, допусна, че ако от ГЕРБ и поддържащите ги депутати (главно независими - бел. ред.) се съберат в сряда, те могат да приемат написаните от тях самите промени за 15 минути, дори за 15 секунди с гласуване анблок. И това силово налагане на Изборния кодекс може по време на вота догодина да породи непризнаване на изборните резултати, предупреди депутатът от ДПС. Условието за честни избори е да се приложат всички 32 препоръки на ОССЕ, но за да се случи това, е необходима и коренна промяна в начина на водене на заседанията в НС, да не се допуска гласуване по нощите и др.

Според Местан хора като Искра Фидосова не са от тези, които вземат решенията, те са изпълнители на политическа поръчка на премиера и вицепремиера Цветан Цветанов. Задачата е била да се приемат всички предложения на ГЕРБ в Изборния кодекс и да се отхвърлят всички предложения на опозицията. Другата цел е да се допуснат разточителни заседания, защото имат интерес от този театър, смята Местан. За да кажат пред Европа, че са приели тестовете с дискусии, но този номер няма да мине, закани се депутатът от ДПС.

Днешният ден показа, че ГЕРБ не могат да работят без опозицията, обобщи депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 9 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 12 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 13 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 13 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете