Учени на протест с гнили домати и изцапано бельо, Игнатов разговаря с техни представители
Учени на протест с гнили домати и изцапано бельо, Игнатов разговаря с техни представители   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
13

Учени протестираха днес пред Министерството на образованието и науката. Някои от тях носeха гнили домати, други - изцапано бельо с надпис: "Бельото като дискурс".

Пред един от входовете на министерството бяха оставени гнили домати, протестиращите скандираха "оставка" и "мафия".

Събралите се около 200 учени протестираха срещу опорочения, според тях, конкурс за финансиране на научни проекти. Те издигнаха плакати с надписи "Оставка за Игнатов и Гюров", "Оставка за Гюров". (Рангел Гюров е ръководител на Фонд "Научни изследвания").

Според министъра на образованието и науката Сергей Игнатов протестът е политически и е свързан с предстоящите избори догодина. Част от протестиращите бяха поканени от Игнатов на среща.

Протестираме, защото има много нарушения в конкурса, а парите за наука отиват в частни фирми, регистрирани в деня на подаване на документите, заяви Гергана Герова - гл. асистент във Физическия факултет на Софийския университет.

Трябва да има прозрачност за процедурите на конкурса, а учените не разполагат с рецензиите от него, добави тя и отбеляза, че не е участвала в последната сесия от конкурса, но е дошла на протеста заради "безобразието, че близо 15 мил. лева от конкурса или 25% от бюджета на БАН се раздават на частни фирми".

В научните среди се стигна до скандал миналия месец, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия, несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата.

Учените, които днес протестират, искат анулиране на сесията от конкурса на фонда "Научни изследвания" заради нарушения, но във фонда сега продължава вече шестият одит и засега този одит не е показал големи, фрапиращи нарушения от 2009 г. до сега и затова нямам никакви основания да спра конкурсната сесия, каза Сергей Игнатов след като разговаря с двама от протестиращите пред министерството учени. В последната конкурсна сесия към фонда, срещу която протестират учените, са подадени 1024 проекта за финансиране, а от тях 95 са спечелили. Общата сума за финансиране на тези проекти е 14,8 милиона лева.

След като има подозрения е удължен срокът на одиторите във фонда, докато се сключат договорите,

каза министър Игнатов. Той добави, че от 10 декември научните колективи, които не са спечелили финансиране, ще могат да се запознаят със своите рецензии.

Искаме министър Игнатов и фондът да спрат тази сесия, и да не се раздават така пари, докато не се направят проверки, заяви доц. Христо Димов от Физическия факултет на Софийския университет. Той поиска комисия от учени или финансисти от ЕС, но не от Източна Европа, да направи одит във фонда.

Процедурата е такава, че, ако са изчерпани всички възможности на националната правна система, тогава може да се обръщаме към външни оценители, обясни образователният министър.

Виктор Атанасов от Физическия факултет на СУ каза, че сред спечелилите проекти има и "смехотворни", които никога не биха се финансирали в чужбина. Министър Игнатов го попита откъде е убеден, че при нова конкурсна сесия ще има по-качествени проекти и отбеляза, че "тези проекти са функция на науката в България".

Над 400 рецензенти и 12 експертни комисии са взели решенията за одобрените проекти в конкурса, каза Сергей Игнатов и обеща имената им да бъдат огласени, ако правилата позволяват. Игнатов отбеляза, че и в предишни, и в настоящата сесия, има право и частни фирми да участват в конкурса, като наемат учени за дадено изследване.

Доц. Христо Димов от СУ заяви, че се занимава с теоретична физика на международно ниво и според него "в България се извършва геноцид срещу истинската, смислена наука, като се финансира псевдонаука и шаманство". Министър Игнатов заяви отново, че подадените проекти, каквито и да са, отговарят на състоянието на науката в България.

Според президента Росен Плевнелиев е добре да се чуят аргументите на образователния министър и на комисиите

за печелившите проекти по фонд "Научни изследвания". Плевнелиев коментира темата пред журналисти в отговор на въпрос за поисканата днес от млади учени оставка на министъра на образованието и и дали трябва министърът да се яви например в парламента и да обясни как са били раздавани парите и имат ли основание критиките.

Правителството се гордее с прозрачен подход в много отношения, така че ще бъде в интерес на министъра наистина да покаже, било то от най-високата трибуна - парламентарната, било то в някои от парламентарните комисии, коментира президентът Плевнелиев. Наистина, ако говорим за прозрачност, тя се доказва на дела, добави той.

Плевнелиев отбеляза, че няма обществена поръчка, на която да няма печеливши и губещи и "винаги губещите са давали всичко от себе си, за да може да се чуе и техния глас - няма нищо лошо". Именно и затова е добре да се чуят аргументите на министъра и на комисиите защо са избрали точно тези да спечелят, какъв е смисълът на техните проекти, защо са конкурентоспособни, как ще допринесат за държавата, посочи президентът и добави, че би окуражил министъра да отиде в парламента и даде обяснения.

Българските учени никога не са имали особена вяра в своето ресорно министерство, но резултатите от тазгодишните конкурси за проекти по фонд "Научни изследвания" предизвикаха безпрецедентна вълна от възмущение, писа преди дни изданието "Нейчър".

На 22 ноември български вестник изготви поразителен списък с обвинения, вариращи от отпускането на големи финансови средства на компании и фондации без опит в научното изследване до предполагаеми случаи на конфликт на интереси, свързани с геолога Рангел Гюров, който председателства Управителния съвет на Фонд "Научни изследвания". Гюров защитава недоказаната теория за "тирбушона" при прогнозирането на земетресения, посочва изданието.

В резултат на разкритията голям брой учени сега твърдят, че Фонд "Научни изследвания" насочва средствата към съмнителни науки и нечестно облагодетелства лица, имащи тесни връзки с фонда. Тази седмица над 400 учени изпратиха петиция на българския премиер и на влиятелни фигури от научните среди с искане за преразглеждане на оценките от проведените конкурси, посочва изданието и допълва, че Гюров не е отговорил на въпроси на "Нейчър" по обвиенията срещу него.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 42 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности