НС отмени решението си за избор на Венета Марковска за конституционен съдия
Цецка Цачева и Искра Фидосова   
Източник: БГНЕС
54

Парламентът отмени решението си за избор на Венета Марковска за член на Конституционния съд и откри нова процедура за избор на конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

За предложението за отмяна на решението на избора на Марковска поради неполагане на клетва и невстъпване в длъжност, гласуваха 139, а един се въздържа.

ДПС не участва в гласуването, а въздържалият се е от независимите депутати.

Отмяната на решението бе гласувана след изненадващ спор между шефката на правната комисия Искра Фидосова и председателя на парламента Цецка Цачева дали има нужда от отмяна на решението за избора на Марковска.

Няма вече казус "Венета Марковска", тя е подала молба за пенсиониране, смята Фидосова. Противоположно мнение изрази колежката й от ГЕРБ Цецка Цачева.

Тя обяви от трибуната, че в деловодството към днешна дата липсва волеизявление от Марковска, че тя няма воля да ползва правата си като конституционен съдия.

По думите на Цачева качеството на пенсионер не я възпрепятства да е член на Конституционния съд.

"Не можем, без да имаме нарочно решение като точка първа, че се отменя решението, с което е избрана Венета Марковска, да предприемаме каквото и да било по-нататък и да откриваме следваща процедура.

Почвата, на която сме стъпили в момента, е нездрава. Съвсем съзнателно се пазех от коментари, съзнавам институционалната криза в момента и безпрецедентния случай.

Така, както ни се предлага първото решение за откриване на нова процедура – защо? Можем ли в мотивите да напишем поради изявлението на депутата Дарин Матов, че Марковска ще се пенсионира и няма да участва?!", попита Цачева. 

По време на дискусията Любен Корнезов посочи, че ПГ на Коалиция за България (КБ) няма да участва в гласуването на правилата за избор на нов конституционен съдия.

Той обяви, че изборът на конституционен съдия е предрешен с политически пазарлъци между ГЕРБ и част от ръководството на СДС. Корнезов посочи, че процедурните правила де факто са същите, както и при първия избор. Правилата са сред основните причини, забъркали скандала с Марковска.

Янаки Стоилов каза, че ако бъде направено предложение за отмяна на избора на Венета Марковска, парламентарната група на Коалиция за България ще го подкрепи. По думите му това е редно като правно действие. 

"Смятаме за безпредметни процедурните правила за избор на конституционен съдия с оглед на актуалното развитие на ситуацията. Народното събрание стигна дотук, защото прие формално валидно решение, но без това решение да отговаря на конституционните изисквания за високите професионални и нравствени качества, които парламентът трябва да прецени внимателно и критично", добави Стоилов.

"Проблемът се задълбочи, министър-председателят, виждайки ситуацията, до която се е стигнало, започна да прави намеци и после недвусмислени призиви за оттегляне на избрания кандидат. Парламентът подмина без внимание първият сигнал от страна на ЕК, наложи се от името на комисията да има красноречиво предупреждение, че може да бъде изготвен нов междинен доклад в областта на правосъдието и вътрешните работи", заяви депутатът.

Той попита защо прокуратурата не е изпратила информацията в парламента, а е била изпратена със закъснение до президента.

Павел Шопов ("Атака") каза, че трябва първо да се отмени решението за избор на Марковска и едва след това да се избира нов. Целта на днешната процедура е овладяване на Конституционния съд от ГЕРБ, това е генералната репетиция за избора на нов главен прокурор, добави Шопов.

Според Екатерина Михайлова (Синята коалиция) трябва да се отмени решението, с което е избрана Марковска. По думите й органът, който трябва да реши проблема, е парламентът. Михайлова обясни, че заявлението за пенсиониране е подадено пред друг орган - ВСС, и засяга качеството и като магистрат, то няма отношение към избора й на конституционен съдия.

Колегата й Мартин Димитров заяви, че СДС действително има потенциал да излъчи добър кандидат за конституционен съдия. Трябва да има прозрачна, ясна и честна процедура, в която да бъдат предлагани колкото се може повече кандидати, между които да бъде избран най-добрият, каза Димитров. Не просто имаме проблем, не просто има скандал, ние сме в институционална криза, каза още синият лидер.

Независимият Димитър Чукарски посочи, че ще внесе изменение в Закона за Конституционния съд, с което да се премахне обвързаността между полагането на клетва и присъствието на председателя на НС, президента и председателите на ВАС и ВКС.

Колегата му Дарин Матов, който внесе кандидатурата на Марковска в НС, коментира, че в предложението за нови процедурни правила за избор на главен прокурор липсва изречението, че анонимни становища и сигнали не се разглеждат. Това означава ли, че при следващото изслушване и избор в парламента, ще се разиграе същият този цирк, който се разигра при избора на Венета Марковска, попита той.

Митхат Метин обяви, че ДПС няма да участва в нова процедура за избор на конституционен съдия.

На дебатите преди гласуването депутатът от Коалиция за България Михаил Миков заяви, че има криза на законността. "Каквото и да се решава в Народното събрание, то е само прикритие на решения, които се взимат на друго място. Това се доказва от дискусията за нов кандидат.

Тези процедури, с които се хвалите, идват да маскират дълбоката криза на законност в България, криза в прилагането на закона и уважение към него от министър-председателя. Криза, която в перспектива създава усещане у гражданите, че законът е валиден само за обикновените граждани", заяви Миков.

За откриването на нова процедура за избор гласуваха 110 депутати,

а четирима гласуваха въздържали се. Народните представители от Коалиция за България и ДПС не участваха в гласуването. Четиримата въздържали се бяха от "Атака".

КБ, СК, ДПС и "Атака" не участваха в приемането на решението за процедурните правила за новия избор.

Според правилата подаването на документи започва от 22 ноември и продължава до 30 ноември, обсъждането в правната комисия е определено за 12 декември. 

Кандидатите ще бъдат представени по азбучен ред. Те се представят до 2 минути от депутат. Самите кандидати ще могат да се представят до 15 минути. Заседанието на правната комисия ще се излъчва пряко онлайн на сайта на НС.

На 19 декември ще бъде представянето на кандидатите в пленарна зала и избора на конституционен съдия от квотата на парламента.

И това заседание ще се излъчва пряко чрез сайта на Народното събрание. Гласуването в зала ще е явно чрез компютъризираната система на НС.

До момента единственото обсъждано име за конституционен съдия от квотата на НС, който да замени Марковска, е президентът Петър Стоянов, чиято номинация бе предложена от СДС. Той обаче все още не е решил дали ще приеме.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 11 минути

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 51 минути

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 1 час

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 1 час

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 1 час

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 1 час

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 2 часа

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 2 часа

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на Негово Светейшество патриарх Неофит

Свят Преди 2 часа

Органите на реда са уведомени за случая

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 2 часа

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 2 часа

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Политически реакции след предложената рокада в&nbsp;МВнР</p>

Политически реакции след предложените промени в състава на служебния кабинет

България Преди 3 часа

Димитър Главчев поиска Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 3 часа

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 3 часа

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 3 часа

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война