Египет успя - примирие между Израел и "Хамас"
Източник: netinfo
39

Постигнато е споразумение за примирие между Израел и "Хамас", обяви в сряда вечерта египетският външен министър Мохамед Камел Амр, цитиран от Ройтерс.

Египет ръководи международните усилия за прекратяване на конфликта и "тези усилия доведоха до споразумение за примирие", заяви Амр на пресконференция с американския държавен секретар Хилари Клинтън.

Примирието влезе в сила малко преди официално обявения час - 22 ч. местно време.

В град Газа "излязоха хора, които празнуват победата",

посочва АФП. Хората стрелят във въздуха, навсякъде избухват фойерверки, мнозина скандират "Аллах е велик! Съпротивата триумфира!"

Лидерът на движението "Хамас" Халед Мешаал, който живее в изгнание в Египет, обяви на пресконференция в Кайро, че "израелската авантюра се провали".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изтъкна след като примирието влезе в сила, че

"Хамас" плати тежка цена по време на осемдневния конфликт".

Той подчерта, че Израел е съсредоточил вниманието си върху лидерите на въоръжените групировки в Газа, и е унищожил "хиляди ракети". "Всичко това - със силна международна подкрепа" на правото на Израел на самоотбрана.

Министърът на отбраната Ехуд Барак обяви, че е наредил на израелските части да спазват примирието и подчерта, че Израел е постигна военните си цели. "Хамас и Ислямски джихад понесоха болезнени удари", заявил Барак.

В Аман, където е на посещение, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подкани двете страни в конфликта да проявяват максимална сдържаност и да спазват неотклонно влязлото в сила примирие.

Канцеларията на президента на Египет Мохамед Морси разпространи пълния текст на

постигнатото с посредничеството на Кайро споразумение за примирие.

Документът предвижда Израел да прекрати всички военни действия срещу Газа по суша, въздух и вода, в това число навлизането на територията на анклава и целенасоченото ликвидиране на отделни лица.

От своя страна всички палестински групировки, които действат на територията на Газа, се задължават да прекратят всички враждебни действия от територията на анклава срещу обекти на територията на Израел, в това число ракетните удари и нападенията през границата.

След период на "охлаждане" трябва да бъдат отворени контролнопропускателните пунктове по границата между Израел и "Хамас", за да се облекчи придвижването на стоки и хора.

Двете страни се задължават да не затрудняват придвижването и да не предприемат действия срещу хора в граничните райони. Процедурите по изпълнение на тази точна от примирието ще се договарят след като изтекат 24 часа от началото на примирието.

Документът предвижда всички допълнителни въпроси, които могат да възникнат във връзка с изпълнението на споразумението, да бъдат решавани чрез консултации и преговори. Египет трябва да получи уверения и от двете страни, че поемат задължението да спазват постигнатите договорености.

Освен това всяка страна се задължава да не предприема каквито и да било действия, които биха довели до нарушаване на споразумението. При установени такива нарушения Египет трябва да бъде незабавно информиран, за да предприеме необходимите стъпки.

Вестник "Джерусалем пост" съобщи в интернет изданието си, че в рамките на постигнатото споразумение за примирие

блокадата по границата с Газа,

наложена веднага след идването на власт там на ислямисткото движение "Хамас", няма да бъде премахната. Израелски източници са цитирани, че условията за вдигане на блокадата ще бъдат обсъждани едва след като "измине достатъчно време, за да може Израел да бъде уверен в готовността на палестинските групировки да спазват условията на примирието".

Освен това Израел настоява да получи гаранции, че контрабандата на оръжие към Газа ще бъде прекратена.

В изявления на представители на "Хамас" във връзка с примирието ударението се поставя върху незабавния

отказ от страна на Израел от т. нар. практика на целенасочено ликвидиране на палестински активисти.

По последни данни, оповестени от египетски източници, за осемте дни на въоръжения конфликт в Газа са загинали 160 души, в това число 42 деца и 11 жени. Ранените палестинци са повече от 1200.

При ракетния обстрел на обекти в Израел са загинали петима души, ранените са десетки.По време на конфликта

от Газа към Израел са били изстреляни около 1000 ракети.

В отговор израелските въоръжени сили са извършили удари по 1500 обекта на територията на палестинския анклав.

Канцеларията на израелския премиер съобщи, че в телефонен разговор с президента на САЩ Бенямин Нетаняху изразил готовност "да бъде даден шанс на примирието".

"Преди малко премиерът Бенямин Нетаняху говори с американския президент Барак Обама и се съгласи с препоръката му да даде шанс на египетското предложение за примирие и следователно възможност за стабилизиране на положението и за успокояването му", се казва още в съобщението.

Нетаняху предупредил, че Израел ще реагира със сила, ако примирието бъде нарушено от страна на палестинските групировки в Газа.

Хилари Клинтън изрази благодарност на египетския президент Мохамед Морси "за неговите посреднически усилия".

"САЩ изразяват задоволство от днешното споразумение за примирие. В идните дни САЩ ще работят с партньорите си в региона за консолидиране на напредъка", заяви държавният секретар Клинтън.

Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама е похвалил израелския премиер Бенямин Нетаняху за съгласието му да подкрепи египетския план.

"Президентът похвали премиера за съгласието му с египетското предложение за примирие, което президентът препоръча на премиера, и същевременно повтори, че Израел си запазва правото да се защитава", се казва в съобщението на Белия дом.

Ръководителите на ЕС приветстваха късно вчера споразумението между Израел и палестинската групировка "Хамас" за прекратяване на огъня и заявиха, че трябва

бързо да се постигне решение за създаването на държава на палестинците,

предаде ДПА.

Сега е от ключово значение да се гарантира прилагане на споразумението и да се предотврати подновяването на насилието, заявиха в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Дванайсет ракети бяха изстреляни вчера от ивицата Газа срещу Израел в продължение на един час след обявяването на примирието, предаде Ройтерс.

По думите на говорител на израелската полиция ракетите са паднали в безлюдни райони и не са причинили жертви и щети. От армията съобщиха, че противоракетната отбрана на Израел е прехванала някои от ракетите.

Очевидци разказаха, че малко след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня в Газа е имало една експлозия. Няма пострадали хора и не е известна причината за взрива.

Заради обявеното примирие Съветът за сигурност на ООН отмени насрочената за вчера следобед откритата дискусия по кризата в Газа. Вместо това Съветът изслуша на закрито заседание доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, изнесен чрез видеоконферентна връзка, от срещата му с близкоизточни лидери за кризата в Газа, съобщи Асошиейтед прес.

Съветът за сигурност призова Израел и "Хамас" да спазват примирието и

похвали усилията на египетския президент Мохамед Морси за неговото сключване

Лидерът на "Хамас" Халед Мешаал каза вчера, че споразумението за прекратяване на огъня означава, че трябва да бъдат отворени всички контролни пунктове по границите на ивицата Газа.

Израел контролира всички гранични пунктове в Газа освен пункта Рафах, който е на египетската граница, припомнят агенциите.

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите