Обама или Ромни: Изборите в САЩ започват
Сегашният държавен глава, който се бори за втори мандат призовава: "Напред!"   
Източник: ЕПА/БГНЕС
7

В САЩ днес ще се състоят избори за президент, за Конгрес, за губернатори - в 11 от 50-те щата, както и за щатски събрания - в 44 от 50 щата.

Изборите за президент са общи, но непреки

Те се свикват на четири години - в първия вторник на ноември. Избирателите гласуват за членовете на избирателната колегия - общо 538. Броят им е равен на сбора от членовете на Камарата на представителите и на Сената (435 конгресмени и 100 сенатори), плюс трима от федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.

За да бъде избран, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа (50 процента + 1 глас) в избирателната колегия. Нейните членове ще гласуват на 17 декември (първия понеделник след втората сряда на декември) в столиците на щатите, където са избрани, но името на новия президент по правило става известно след приключване на изборния ден.

Системата на непряко избиране на президент на САЩ, датираща от 1804 г., действа така, че е възможно президентът да влезе в Белия дом с мнозинство от гласовете в избирателната колегия, макар и с по-малко гласове от съперника си в народния вот (гласовете на избирателите).

Представителството на всеки щат в избирателната колегия се определя от числеността на населението. Калифорния с население от близо 38 млн. има 55 членове в избирателната колегия, а Монтана с население 1 млн. - трима.

Партията, спечелила повече гласове на избирателите за членове на избирателната колегия в даден щат, получава цялата бройка членове на колегията за щата.

По закон

членовете на избирателната колегия формално не са обвързани да гласуват за кандидата,

с чиято бюлетина са избрани. Ако двамата кандидати получат по равен брой гласове в избирателната колегия, новоизбраната Камара на представителите избира новия президент, а новоизбраният Сенат - новия вицепрезидент.

Социологическите анкети показват практически изравнена подкрепа за двамата кандидати за Белия дом - сегашния президент демократ Барак Обама, който се бори за втори мандат, и кандидата на републиканците, бившия губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни.

Кандидат за вицепрезидент в двойката на демократите е досегашният вицепрезидент Джо Байдън, а на републиканците - конгресменът Пол Райън.

Последната анкета на Ройтерс/Ипсос сочи преднина от 4% за Обама в Охайо, един от

т.нар. решаващи щати (девет на брой),

където никоя от двете партии нямаше ясно надмощие в предизборната кампания. Тази преднина обае е в границите на статистическата грешка.

По най-нови данни Ромни води с един процент пред Обама в друг от важните за изборите щати - Флорида. Решаващите щати имат общо 161 гласа в избирателната колегия.

Парламентарните избори са преки. Подновява се целият състав на Камарата на представителите - 435 конгресмени, и 33 от 100 сенатори.

В досегашния Конгрес републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите, а демократите - в Сената.

Мандатите на депутатите в Камарата на представителите са за две години. Техният брой - 435 - не се е променял от 1913 г.

В сегашната Камара през 2010 г. републиканците спечелиха мнозинство от 49 мандата и прогнозите са, че те ще запазят мнозинството си, но може би с до десетина депутати по-малко.

Сега в Сената има 53 сенатори демократи и 47 републиканци. В Сената всеки от 50-те щати е представен от двама сенатори с шестгодишен мандат, които не са избирани в една и съща година.

33-те мандата, които предстои да бъдат подновени, са на 21 демократи, двама независими, гласуващи с демократите и 10 републиканци.

Днес ще се състоят и избори за губернатори в 11 щата, както и за щатски събрания в 44 щата. Почти всички щати имат двукамарни парламенти. На национално равнище републиканците имат около 60% мнозинство в щатските събрания.

В изборния ден американските избиратели

ще се произнесат в 174 референдума по въпроси от най-различен характер -

от данъците през легализирането на канабиса до хомосексуалните бракове.

Изборните секции затварят по различно време в различните щати. Резултатът от изборите за президент обикновено става известен около 3 ч. по Гринуич (5 ч. бълг. време) на следващия ден.

Два съвсем малки избирателни района в щата Ню Хемпшър

ще отворят за кратко избирателните бюра в полунощ местно време

(седем часа българско), за да може жители им да спазят отдавнашната традиция - да бъдат първите, които гласуват в САЩ, предаде ДПА.

Гласуването там има особено значение за оспорваната надпревара между президента демократ Барак Обама и републиканския му съперник Мит Ромни, тъй като Ню Хемпшър е един от седемте щата, в които се смята, че избирателите до последно не са решили за кого да гласуват.

Диксвил Ноч, село в гората, разположено на 30 км южно от канадската граница, и Хартс Локейшън, на около 130 км от Диксвил, всеки път имат честта да бъдат първи и за кратко привличат вниманието на целите Щати, докато бъдат преброени и съобщени резултатите от гласуването там.

След това секциите там ще затворят, преди жителите на останалата част на щата да се събудят и да започнат да гласуват шест часа по-късно, в 13 часа българско време.

В Диксвил Ноч, където гласуват около 20 души, спазват традицията на най-ранното гласуване от 1960 г. Избирателният закон в Ню Хемпшър позволява на малките населени места с население под 100 души да отварят секциите още в първата минута след полунощ.

През 2008 г. Обама стана първият демократ спечелил в Диксвил Ноч, който 40 години преди това бе гласувал за републиканците. Тогава Обама получи там 15 гласа, а Джон Маккейн - само шест.

Щатите в САЩ сами определят кога да започне гласуването

Първи обикновено започва Върмонт, а последни (вече в сряда българско време) от континенталните щати ще приключат изборния ден Монтана, Северна Дакота, Калифорния и Айдахо. След тях остават само намиращите се по на запад Хавай и Аляска.

Президентът на САЩ Барак Обама и помощниците му ще очакват разултатите от гласуването на президентските избори в родния град на президента - Чикаго.

Това съобщи вчера говорителката на предизборния щаб на Обама Джен Псаки. Тя каза, че в Чикаго президентът ще пристигне от Де Мойн, щата Айова, който ще е последната спирка в предизборната му кампания.

Днес Обама няма да има нужда да отиде до избирателната си секция, защото той гласува предсрочно още на 26 октомври.

В деня на изборите той смята да поиграе баскетбол

с приятели и сътрудници от щаба. Това е нещо като традиция, тръгнала от минали избори, в които е участвал, включително първични. Когато резултатите от изборите станат известни, Обама ще се обърне с реч към сънародниците си.

Вчера в програмата на Обама бяха Уисконсин, Охайо и Айова - някои от така наречените спорни щати, където силите на републиканците и демократите са приблизително изравнени и където има колебаещи се избиратели.

Говорителката на предизборния щаб на Обама каза, че в секциите, където е имало предсрочно гласуване, данните сочат, че Обама побеждава и в трите щата - Айова, Охайо и Уисконсин. По думите на Псаки там Обама води с 15-25%.

Самият Обама е убеден, че решаваща за тазгодишните избори ще е избирателната активност. В интервю за популярна сутрешна програма той каза, че преди четири години е имало невероятна избирателна активност, че хората са били въодушевени от съзнанието, че се прави история.

Трябва да запазим постигнатите завоевания и да вървим напред, призова Обама.

Кандидатът на републиканците

Мит Ромни реши да не прекратява агитационната си кампания

дори днес, в деня на изборите. Вчера от предизборния му щаб съобщиха, че той ще говори пред свои привърженици в два важни "колебаещи се" щата - Охайо и Пенсилвания.

Вчерашният ден бе най-напрегнатият в кампанията на Ромни. Сутринта той говори във Флорида, имаше срещи във Вирджиния, Охайо и Ню Хемпшър. За финална проява бе избран Манчестър, щата Ню Хемпшър. От щаба на Ромни казаха, че днес той ще отиде също така в Кливланд, Охайо, и в Питсбърг, щата Пенсилвания.

Според някои аналитици Ромни вероятно ще повтори тактиката на Обама от предишните президентски избори, когато речта в Индиана, произнесена в деня на изборите, му помогна да получи гласовете на членовете на избирателната колегия от този щат, който по принцип гласува за републиканците.

Ромни ще гласува днес със съпругата си Ан в град Белмонт, Масачузетс. От 2003 до 2007 той е бил губернатор на този щат, чиито жители традиционно подкрепят демократите. Ромни ще чака резултатите от гласуването в Бостън.

Надпреварата за Белия дом между Обама и Ромни продължава да е

много оспорвана в четири от ключовите щати,

от които може да зависи резултата от днешните избори, показват резултатите от проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, разпространени в навечерието на изборите.

Обама запазва преднината си от 4% в Охайо и по-малка преднина във Вирджиния и Колорадо, докато Ромни води с 1% във Флорида.

В Охайо, може би най-важния за изборите щат, президентът има подкрепата да 50% от анкетираните, а Ромни - на 46%. Ден по-рано подкрепата за Обама там бе 48%, а за Ромни - 44%.

Във Вирджиния за Обама са 48% от потенциалните избиратели, а за Ромни - 46%.

В Колорадо Обама също има 48% подкрепа, а Ромни - 47%.

Ромни има лека преднина във Флорида, където за него казват, че ще гласуват 48% от избирателите. За Обама казват, че ще гласуват 47%.

Всички резултати са в рамките на допустимата статистическа грешка, отбелязва Ройтерс.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 32 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 53 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община