13 наистина супер храни
Източник: БГНЕС
5
П опитайте петима експерти по храненето кои според тях са 13-те най-полезни храни и ще получите пет различни списъка, но все пак много от посочените отговори ще се препокриват. Защо? Защото всяка храна осигурява нещо различно: някои са богат източник на протеини или фибри, но лишени от много витамини и минерали, докато други съдържат силни фитонутриенти, витамини и минерали, но не и протеини. Според диетолозите правилното решение е в това да приемаш разнообразни полезни продукти, пише Здраве.bg.

Ако започнете да консумирате по-често някои от изброените надолу храни, ще ви е и приятно, и полезно.

Ябълки

"Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен" е крилата фраза. Ябълките съдържат много от доказано мощните антиоксиданти куерцитин и катехин, които предпазват клетките от увреждане, т.е. намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания (особено ако ядете плода с кората). Изследване сочи, че ябълковата обелка съдържа 5 пъти повече полифеноли от месната й част. Ябълките и техните кори са пълни и с много фибри (около 2 пъти повече от други плодове като праскови, грозде и грейпфрут), които могат да помогнат в борбата с излишните килограми.

Боровинки

Те са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които доказано подобряват зрението и мозъчните функции. Боровинките забавят увреждането на моторната координация и паметта, съпътстващи стареенето. Те ограничават и възпаленията, които са неизбежно свързани с почти всички хронични заболявания като се започне от Алцхаймер и Паркинсон и се стигне до диабет и сърдечна недостатъчност. Други проучвания сочат, че боровинките са най-ефективни при борбата с рака в сравнение с всички останали плодове.

Авокадо

То е много богато на мазнини, но полезни - мононенаситени, които спомагат за понижаването на риска от рак, сърдечна недостатъчност и диабет. Авокадото допринася за регенерирането на кръвта и тъканите, стабилизира кръвната захар и е много полезно при сърдечни заболявания. То е богато на фибри (11 до 17 г в един плод) и е добър източник на лутеин - антиоксидантът, свързан пряко със здравето на очите и кожата.

Зеле

В света на зеленчуците родът Brassica е най-богат на видове, а зелето е най-впечатляващо от целия род. Зеленчуците Brassica (вкл. броколи и китайско зеле) съдържат съставки, наречени индоли, които ограничават драстично риска от рак. Изчислено е например, че консумацията на зеле повече от веднъж седмично намалява с над 65% риска за развитие на рак на дебелото черво. Зелето стимулира имунната система, убива бактериите и вирусите и пречиства кръвта.

  Риба и рибено масло

Яденето на риба помага да се ограничи рискът от сърдечна недостатъчност, рак, Алцхаймер, удар, диабет и артрит. Разнообразието от ненаситени мазнини в рибата може да подпомогне и ограничаването на депресията. Препоръчително е да се ядат рибни ястия поне два пъти седмично, особено сьомга, херинга и сардини, защото тези видове осигуряват най-големи количества от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Избягвайте често съдържащите живак видове като акула, риба-меч, скумрия.

Чесън

Той понижава нивата на холестерола и триглицеридите и така предпазва кръвоносните съдове от запушване. Две до три скилидки на ден намаляват наполовина риска от сърдечна криза при пациентите със сърдечни разстройства. Чесънът е в челото на списъка с храни за профилактика на рака. Цели сушени глави чесън помагат да се пречисти тялото от тежки метали като живака и кадмия. Той е и добро антибактериално и антивирусно средство, което повишава резистентността към предизвиканите от стреса настинки и инфекции. Ако не харесвате мириса на чесъна, яжте го с клонче магданоз.

Гъби

Използвани от векове в източната медицина, гъбите имат силно влияние върху имунната система - особено видовете майтаке, шиитаке и рейш. Според нетрадиционната медицина от Далечния изток майтаке например намаляват риска от рак, вирусни инфекции, висок холестерол и високо кръвно налягане (и дори ги лекуват). Гъбите навсякъде в Азия се използват като допълнение към лечението на рака заради свойството им да противодействат на токсичните ефекти при едновременното прилагане на химиотерапията и облъчванията за стопяване на туморите.

Бадеми

Те са богати на фибри и мононенаситени мазнини, които понижават холестерола. Яденето на около 40 г ядки, най-вече бадеми, намалява наситените мазнини и холестерола и редуцира риска от сърдечни заболявания. Въпреки че са относително богати на мазнини и калории, изследванията показват, че всъщност те помагат за свалянето на килограмите - протеините, фибрите и мононенаситените мазнини по-бързо създават чувство за ситост и така предотвратяват преяждането.

Яйца

Те са безспорно най-добрия източник на протеини. Яйцата, надминават млякото, говеждото месо, суроватката и соята по качеството на протеините, които осигуряват. Освен че съдържат всичките 9 основни аминокиселини, яйцата са богати на хранителни вещества. И не пропускайте жълтъците! Хората ги избягват, защото се страхуват, че в противен случай холестеролът им ще се увеличи, но жълтъкът на яйцето съдържа холин, който предпазва сърдечната и мозъчната дейност и предотвратява натрупването на холестерол и мазнини в черния дроб.

Ленено семе

Богати на алфа-линоленова киселина - основната мазнина, която предотвратява възпаленията, ленените семена са се използвали от векове с медицинска цел. Днес е доказано, че те имат наистина удивителна хранителна стойност, много полезни протеини, огромни количества ненаситени мастни киселини и минерали като магнезий, калий и цинк. Освен това са и чудесен източник на фибри.

Нар

Наровете съдържат до 3 пъти повече антиоксиданти от червеното вино и зеления чай, а сокът от нар ограничава запушването на артериите, което от своя страна понижава риска от сърдечна недостатъчност и удар.

Червено вино

Малко количество от какъвто и да е алкохол всеки ден е полезно за сърцето, защото повишава "добрия" (HDL) холестерол и понижава риска от тромби. Червеното вино съдържа и силни антиоксиданти, ресвератрол и сапонини, които влияят положително на сърдечносъдовата система.

Натурален шоколад

Когато става дума за шоколад, колкото е по-горчив, толкова по-добре – поне що се отнася до здравето. Ползата от шоколада се дължи на флавоноидите и другите антиоксиданти (същите, които се съдържат в червените боровинки, ябълките, ягодите и червеното вино). Само истинското какао съдържа флавоноиди, така че търсете шоколади с високо съдържание на какао (60% или повече). Тъмният шоколад е с по-малко калории от останалите видове и когато се консумира умерено, намалява “лошия” (LDL) холестерол и ограничава появата на артериални плаки.
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 5 минути

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията