Кр. Георгиева: Надеждата за Сирия умира
Източник: ЕПА/БГНЕС
32

Събитията около обявеното временно примирие в Сирия показаха, че дипломатическо решение на конфликта няма,  заяви в интервю за БТА еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева.

Надеждата да има спасение за хората, попаднали в конфликта, на основата на дипломатическо споразумение, умря, добави тя.

В отговор на въпрос дали това означава, че единственото решение остава военното, тя заяви, че се налага намирането на политически изход.

Отсъствието на доверие между воюващите страни е толкова дълбоко и ситуацията в страната е толкова сложна, че да се надяваме на хуманитарно примирие, не можем, допълни еврокомисарят.

Тя отбеляза, че настъпването на зимата вещае още по-голяма тежест за хората, които и без това са достатъчно измъчени.

Във всички райони на Сирия има хуманитарно присъствие, но по-малко от половината нужди от храна на засегнатите от боевете са покрити, уточни Георгиева.

По нейните думи медицинското обслужване в страната е в трагично състояние,

не само за големия брой ранени, нуждаещи се от помощ във военни условия в градска среда - най-тежките възможни, а и за останалото население. Сирия имаше традиционно добра здравна система, която в резултат на конфликта колабира, коментира Георгиева. Хората ги чакат много трудни месеци, добави тя.

Надеждата на местното население за постигане на някакво споразумение сега съвсем изчезна, макар да не беше голяма, отбеляза комисарят по повод проваления опит за временно примирие покрай празника Курбан байрам.

Според нея военно решение не е реално, тъй като никоя от воюващите страни не е в състояние да получи такова преимущество, че да постигне принудително сядане на масата за преговори на противника.

Видяхме в този опит за примирие, че сред бунтовниците има голямо разногласие - това са много и най-различни групи, с различни интереси, които много трудно биха могли да стигнат до обща позиция по какъвто и да било въпрос, коментира Георгиева.

Тя добави, че от страна на правителствените сили не е ясно дали навсякъде всички части се подчиняват на единно командване. Това означава непредсказуемост на военните действия, както и че от гледна точка на военна стратегия е трудно да се постигне някакъв резултат, коментира комисарят.

Според нея сирийската армия остава достатъчно силна с тактиката за сражения без прякото участие на жива сила, а чрез обстрел от въздух или от суша. Така армията търпи по-малки загуби, а опозицията не е в състояние да отговори със същата тактика и дава повече жертви, сред които и цивилни, уточни тя.

По думите на Кристалина Георгиева

единственият подход за Сирия е политическото решение

Според нея Съветът за сигурност на ООН следва да намери път към позиция, която да бъде достатъчно обединяваща за страната, да даде перспективата за такова решение.

В противен случай най-вероятно ще продължи не само страданието на хората в Сирия, а и прехвърлянето на пламъка на конфликта към съседните страни, коментира тя.

Комисарят отбеляза, че броят на бежанците към Турция, Йордания, Ливан и дори Ирак расте, а това са страни с много сложна вътрешна динамика, които получават допълнителен фактор за дестабилизация и така конфликтът би могъл да се превърне от сирийска гражданска война в регионален.

В последните дни имаме тревожни сигнали след атентата в Ливан, като сирийски бежанци, пристигнали на ливанска територия, започнаха да се връщат в Сирия. Това движение на хора намалява възможността да им бъде оказана помощ, поясни Георгиева.

При отсъствието на политическо решение трябва да продължим да помагаме на хората в Сирия и на нейните съседи, добави тя. По нейните думи европейската позиция е първо да бъде направено всичко възможно в помощ на засегнатото население в Сирия.

С общо 250 млн. евро помощ ЕС е най-големият хуманитарен донор,

това е 47% от помощта за страната, според статистиката на ООН. Полагаме много големи усилия тази помощ поравно да достига хората в териториите под контрола на правителството, както и до онези, заселени по местата под контрола на опозицията, заяви Георгиева.

Колкото повече правим във вътрешността на Сирия, толкова по-малко хора ще пресичат границите на страната. Увеличаваме помощта си и за бежанците в съседните страни - това е правилно от морална гледна точка, като същевременно намалява рискът потокът да се прехвърли към ЕС, посочи комисарят.

Тя изрази мнение, че ЕС трябва да има готовност за повече бежанци на своя територия и държавите от ЕС да могат да се справят с този товар заедно.

Засега това не е голям проблем за Европа, повечето от хората в бежанските лагери имат семейства и искат да се върнат вкъщи, уточни Георгиева.

Както за ЕС, така и за България, засега проблемът не е сериозен, не става дума за поток от десетки хиляди хора, както беше преди година с избягалите от Либия, посочи комисарят.

Според нея, колкото по-дълго няма политическо решение в Сирия, толкова повече

сирийците, напуснали родината си, ще започнат да мислят за бъдещето си

Засега те нямат намерение трайно да се устройват в Европа, но трябва да се приготвим, в случай че повече сирийци пожелаят да останат в ЕС.

Колкото по-дълго време няма решение на конфликта, толкова повече броят на тези хора ще расте, допълни Георгиева.

За България е важно да сме готови, нямаме опит в това направление.

Винаги е по-добре човек да бъде готов за проблем, който не се случва, отколкото да се окаже изненадан, ако проблемът настъпи, коментира тя.

Съседи сме с Турция, работи се за ограничаване на случаите за незаконно преминаване на общата ни граница, но е добре да усилим готовността си, макар това да не е големият проблем днес, отбеляза комисарят в отговор на въпрос.

По нейните думи рано или късно Съветът за сигурност на ООН ще трябва да се върне към темата за Сирия. Да се надяваме, че междувременно ще се търси обединяване на позициите и след като общата оценка на всички е, че ситуацията се влошава и рискът става от национален, за Сирия, в риск за региона, ще се намери пътят за обща позиция за политическо решение, заяви Георгиева.

Тя уточни, че в ЕС са били обсъдени различните варианти на развитие на конфликта, включително при използването на химическо оръжие от страна на армията на Башар Асад. Изводът е, че каквото и да бъде развитието, хуманитарните нужди ще останат много високи, дори при постигането на политически изход.

Бързото отстраняване на хуманитарните последици е невъзможно,

а влошаването на ситуацията в региона вероятно ще даде силен сигнал за постигането на политическо решение, коментира Георгиева. Според нея случилото се в последните дни също може да бъде такъв сигнал.

Да се надяваме, че вече е достатъчно сложно, за да се отлага търсенето на обединително решение. Оставам с надеждата, че то ще се намери, както стана в Йемен. По хуманитарен път можем да намалим страданията, но само по политически път те могат да бъдат спрени, заяви Кристалина Георгиева.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 24 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 29 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха