Обявиха Ромни за победител в първия тв диспут
Източник: ЕПА/БГНЕС
14

Барак Обама и Мит Ромни спориха по програмите си за данъчната система и здравното осигуряване в първия си предизборен диспут в Денвър, щата Колорадо, пет седмици преди президентските избори в САЩ, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Първият от серията диспути бе посветен на вътрешната политика и икономиката. Модератор бе водещият от телевизия "Пи Би Ес" Джим Лерър.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни остро реагира на "неточните атаки" по проекта му за данъчна политика от съперника му демократ Барак Обама, който пък го обвини, че дава заден ход по свои предишни изказвания.

Практически всичко, което той каза за данъчния ми проект, е неточно,

каза Ромни при обтегната размяна на реплики.

Републиканският кандидат заяви, че не става дума да се намаляват данъците с 5 трилиона долара, както твърди опонентът му, и обеща, че проектът му няма да влоши огромния бюджетен дефицит на САЩ.

В продължение на 18 месеца той водеше кампания по данъчния си проект, а сега, пет седмици преди изборите казва "забравете това" по повод голямата си идея, иронизира го Обама.

Президентът също така заяви, че програмата на Мит Ромни за съкращаване на дефицита без увеличаване на данъците ще доведе до

драстично намаляване на разходите в образованието и здравеопазването

"Ако имате толкова небалансиран подход, това значи, че ще съкратите рязко инвестициите ни в училищата и образованието. Конкретно това означава 30-процентно съкращение в програмите за хората от третата възраст в старческите домове, за децата инвалиди... и това не е правилната стратегия", заяви Обама.

Обама припомни във встъпителното си изказване икономическата криза, която е заварил при идването си на власт през януари 2009 г., и изтъкна, че оттогава са създадени 5 млн. нови работни места в частния сектор.

Според бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни обаче икономиката на САЩ е изминала "безплоден път".

Възгледите на президента са много сходни с тези, които той имаше, когато се кандидатира преди четири години - за по-голяма администрация, с повече разходи, повече данъци, повече регулации, заяви Ромни.

Той припомни числа, които според него показват некомпетентността на сегашната администрация в икономиката, по-специално бюджетния дефицит, който остава

над 1 трилион долара въпреки обещанията на Обама да го намали наполовина

"Когато пристигнах, в Овалния кабинет ме чакаше дефицит от над 1 трилион долара. И ние знаем откъде се беше получил", заяви Обама. Той не спомена поименно предшественика си Джордж Уокър Буш, но говори за "две войни, изплащани на кредит, две схеми за фискални подаръци, които не се финансираха".

Темата за здравните осигуровки доведе до друга остра размяна на реплики, когато Ромни потвърди волята си да анулира въведената от Обама през 2010 г. здравна реформа.

Ироничното е, че видяхме как този модел работи съвсем добре в Масачузетс, отбеляза Обама, имайки предвид щата, чийто губернатор е бил Ромни.

В отговор Ромни обвини Обама, че е наложил реформата единствено с подкрепата на Демократическата партия, докато той е работил както със съпартийците си, така и с демократите.

Двамата кандидати започнаха дебатите почти шеговито

Когато Обама поздрави съпругата си Мишел за 20-годишнината от сватбата им, която се пада днес, Ромни се пошегува колко романтична е тази вечер с него и Обама.

Мишел Обама и съпругата на републиканския кандидат Ан Ромни седяха на първия ред в залата на диспута.

Като цяло диспутът бе лишен от тежки словесни удари и духовити коментари. Двамата кандидати използваха факти и числа и изпадаха понякога в технически подробности за излагане на позициите си и изтъкване на различията си.

За Ромни диспутът е може би последна възможност

да обърне тенденцията на изоставане от Обама

в проучванията на обществените нагласи както на национално ниво, така и в ключово важни щати.

Това бе първият от три планирани 90-минутни телевизионни диспути между Обама и Ромни през този месец.

Кандидатите за вицепрезидент Джо Байдън и Пол Райън ще дебатират веднъж на 11 октомври.

Проучване на общественото мнение на телевизия "Си Ен Ен" показа, че 67% от американските избиратели смятат републиканския кандидат

Мит Ромни за победител в първите предизборни дебати,

предаде Ройтерс.

Ромни изглеждаше уверен и добре подготвен и наблегна на слабия икономически растеж, безработицата от 8,1%, които правят уязвими шансовете на Обама да бъде преизбран за втори мандат.

Мистериозното е, че Обама изобщо не спомена за предизборните "изцепки" на Ромни като видеото, в което той нарече 47% от американците хрантутници на държавата, нито бизнеса му в "Бейн Кепитъл" или твърдата му линия по въпроса за имиграцията, изтъква Ройтерс.

Според агенцията Обама е бил прекалено предпазлив по време на дебатите и сякаш посвети прекалено много време на това да се опитва да избягва грешки, давайки възможност на Ромни да покаже най-доброто от себе си.

Повечето наблюдатели изразиха мнение, че като цяло благоприятното впечатление, произведено от републиканския кандидат, е всъщност главният му успех.

Той изглеждаше оживен и усмихнат, докато Обама беше сериозен, мрачен и на моменти дори недоволен.

Някои допуснаха, че

Обама може нарочно да е сдържал бялата си усмивка,

тъй като обсъжданите проблеми бяха не от най-радостните за американците.

Дори да е така обаче, това не донесе точки в негова ползва. Както забеляза местен коментатор, президентът създаде впечатлението, че въобще не му се иска да бъде на сцената в денвърския университет, докато съперникът му републиканец бе през всичкото време в настъпателна позиция.

Освен това се оказа, че Мит Ромни може да оперира с цифрите и фактите не по-зле от самия президент.

Първият предизборен дебат между президента демократ Барак Обама и републиканския му съперник Мит Ромни преди президентските избори в Съединените щати на 6 ноември е водеща тема за електронните издания на западния печат. Според повечето вестници той е бил спечелен от Ромни.

Американският ежедневник "Лос Анджелис таймс" пише, че кандидат-президентът на републиканците е победил в първия рунд по много показатели. След като в продължение на месеци слушаха за безсърдечния капиталист Ромни и за непримиримия социалист Обама, американците може да са останали изненадани от това, което са видели, отбелязва вестникът.

И двамата нямаха нищо общо с тези карикатури и, напротив, изглеждаха

разумни, компетентни и, да, като истински президенти

От дебата в Денвър обаче спечели Ромни, който до известна степен бе непознат за много избиратели, а не Обама, когото голям брой гласоподаватели вече са обявили, че харесват, независимо дали одобряват напълно водената от него политика.

"Лос Анджелис таймс" припомня, че президентите републиканци Роналд Рейгън и Джордж Буш младши са изостанали временно в проучванията на общественото мнение след първите дебати от предизборните кампании - съответно през 1984 и 2004 г. - но впоследствие са били преизбрани.

Барак Обама очевидно ще се надява на подобен обрат, отбелязва изданието.

"Мрачен Обама и подготвен Ромни",

гласи заглавието на анализ по темата в друг американски вестник - "Вашингтон пост". Ежедневникът пише, че американците гледат на президентските избори като избиране на лидер, а не на набор от политически позиции, и подчертава, че навъсеният президент със сигурност не е лидерът, за когото хората искат да гласуват.

В същото време, ако главната цел на Ромни бе да докаже, че е способен да застане на една сцена с президента и да води широкообхватна дискусия за икономическата политика, той я изпълни повече от успешно, отбелязва "Вашингтон пост".

Според изданието републиканският кандидат-президент за пореден път е доказал своето умение да води дебати и да борави без видими усилия с огромно количество информация, а при това на моменти е бил забавен.

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че Обама и Ромни са влезли в конфронтация за икономиката и са засипали зрителите с купища статистика.

В опит да даде нов импулс на своята кампания републиканският претендент обвини президента, че не е успял да изведе Съединените щати от най-тежката икономическа криза след Голямата депресия. Обама от своя страна помоли американците да проявят търпение, като подчерта, че е необходимо повече време, за да проработи неговата политика.

Двамата влязоха в агресивни спорове, но при всичките очаквания 90-минутният дебат приличаше повече на

семинар с участието на бизнес консултант и преподавател в колеж,

отбелязва американският ежедневник.

Ако целта на Ромни бе да покаже, че не е по-лош от президента, той успя, като може би даде на своята кампания импулса, който републиканците искаха, обобщава "Ню Йорк таймс".

Британският вестник "Файненшъл таймс" пише, че републиканският претендент е взел надмощие над президент през голяма част от първия от трите телевизионни дебата помежду им, който засегна икономиката, данъците и здравната реформа.

Като показа отчаянието на кандидат, който изостава в проучванията на общественото мнение, Ромни бе агресивен в своите атаки срещу Обама.

Ако целта на републиканеца бе да убеди електората и медиите, че все още е конкурентоспособен, то тогава неговият щаб ще смята дебата за голям успех, коментира "Файненшъл таймс".

Френският вестник "Монд" също пише, че Ромни е доминирал. В един дебат, съсредоточен върху икономиката и здравеопазването, републиканецът бе по-остър и самоуверен, докато президентът се чувстваше много по-неудобно от обичайното, обобщава изданието.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 40 минути

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 3 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 3 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове