Костов за "Белене": Никоя държава не преговаря с НЛО
Иван Костов   
Източник: БГНЕС
60

Никоя нормална държава не води преговори с неидентифицирани летящи обекти.

Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на "Синята Коалиция" Иван Костов, цитиран от Агенция "Фокус".

От ДСБ искат правителството официално да изиска становище от Американския департамент по енергетиката за т.нар. инвеститор за проекта АЕЦ "Белене".

"Информацията, която ние имаме, е че това е, най-меко казано, съмнителен инвеститор. В никакъв случай това не е стратегически инвеститор и ние искаме това да стане ясно, преди да се предприемат каквито и да е действия от страна на правителството или на парламента", каза Костов.

Тече събиране на подписи с цел да се ревизира решението на НС за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене" и преговорите да се подновят, обяви Костов. Това унищожава българската държава, в очите на всички останали сериозни партньори от ЕС и НАТО, защото показва, че държавата се върти като ветропоказател – днес едно, утре друго.

Това означава, че ние сами не сме в състояние да спазваме собствените си решения – започваме едно, отиваме на друго, след това се връщаме. Това е непредсказуема страна. С такава страна не могат да се водят сериозни междудържавни отношения. Такава държава не е гостоприемна за който и да е сериозен инвеститор", коментира лидерът на ДСБ.

Костов заяви, че са получили уверение от министъра на икономиката Делян Добрев, че ще се направят постъпки и ще се поиска официално становище на Департамента по енергетика на САЩ.

Румен Овчаров: Радостта на Цецка Цачева за АЕЦ "Белене" може да се окаже малко преждевременна

Това каза пред журналисти в парламента депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров, предаде "Фокус".

"Сегашният вариант е очевидно най-лошият, който може да бъде избран – със 100% чуждо участие, България се превръща в територия, на която чужда компания идва, за да печели. Ползата за българските граждани ще е само в това, че евентуално компанията ще плаща данъци в България.

Не е много сигурно дали американската компания ще използва български строители, за да изгражда централата, защото например американската компания, която изгражда ТЕЦ "Марица Изток" – 1, използва турска компания за строителството", обясни Овчаров.

"Нашата идея за проекта "Белене" е така, както ние сме я развивали – с 51% държавно участие, с възможност държавата да защитава интересите си, да защитава до известна степен ценова политика в сектора", уточни депутатът.

Руската корпорация "Росатом" е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ "Белене",

но първо трябва да се обсъдят подробностите по предложението на частния американски инвеститор. Това заяви за БНР говорителят на "Росатом" Сергей Новиков.

Според него появата на частен инвеститор за АЕЦ "Белене" за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

След като има инвеститор, който е готов да построи централата, без държавно финансиране от българския бюджет, което впрочем беше готова да направи и руската страна - това само потвърждава тезата, че централата е ефективна, заяви Новиков.

В коментар на появилата се информацията, че се водят преговори между частния американски инвеститор и "Атомстройекспорт" за откупуване на проекта говорителят на "Росатом" заяви:

"Към момента, доколкото ми е известно, такива преговори не се водят, но това не означава, че те не могат да започнат. Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да знаем подробностите и да разберем какво точно се предлага. Ако българското правителство заяви, че е готово да строи "Белене" с финансиране от частен американски инвеститор, остава да се обсъдят детайлите и ние ще сме готови да се върнем към проекта. Ако получим конкретно предложение, разбира се ще го разгледаме.

Сергей Новиков обаче изрази и известно опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла "Белене" или все пак става дума за една реална идея за построяването на втора атомна електроцентрала в България.

Министър Делян Добрев: Няма да има "Белене", ако не знаем чии са парите

Няма да вземем решение за размразяване на ядрения проект за "Белене", без да знаем кой стои зад проявилия интерес инвеститор, каза пред Би Ти Ви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Той увери, че нещата ще се случват на светло, а не както е ставало в миналото.

Според министър Добрев е важно кои са акционерите зад "Глобъл пауър консорциум" и това дали могат да направят такава инвестиция и да я управляват.

До март следващата година ще се знае какво ще се случи с проекта,

обяви още министърът. Според него тезата, че това не е сериозен инвеститор, а някой, който се опитва да протака, не е вярна.

Проектът за АЕЦ "Белене" ще бъде рестартиран само ако американският консорциум "Глобъл пауър" се ангажира с това България да не дава държавни гаранции за проекта и всички разходи по "Белене" до момента бъдат възстановени, заяви още Делян Добрев.

По думите му България трябва да излезе най-малкото на нула при реализацията на "Белене".

Собствеността на консорциума може да се смени, но България може да договори опция за закупуване на дял

от него, ако инвеститорът реши да продава в бъдеще, въпреки че в началото проектът стартира като частен, обясни още икономическият министър.

Той беше категоричен, че е много рано да се говори за обрат в проекта АЕЦ "Белене", защото инвеститорът трябва да запознае българската страна с условията на своята оферта.

Трябва да бъде постигнато споразумение и за арбитражните плащания, които да бъдат поети от инвеститора, добави Добрев. Консорциумът се свързал с НЕК и отправил предложението за разговорите за евентуално закупуване на проекта "Белене", каза още Делян Добрев.

"Предишната концепция беше държавата да има 51% от централата, а някой друг да даде парите. Търсихме стратегически инвеститор, но тази концепция не проработи", коментира Добрев.

"Глобъл пауър" са съгласни да поемат разходите на НЕК, преговорите с "Атомстройекспорт" за отпадане или прехвърляне на исковете към новата компания, не искат държавни гаранции, готови са да поемат ядрения риск, обобщи Добрев досегашните предложения на американския консорциум.

Първата среща на Добрев с неговите представители била вчера в парламента

Възможността за рестартиране на "Белене" давала повече гъвкавост и по отношение на АЕЦ "Козлодуй" и по-голяма свобода за технологията, която евентуално ще се използва за изграждане на 7-ми реактор на площадката на действащата българска ядрена централа.

Петър Димитров: Ако АЕЦ "Белене" е частна, ще смъкнат кожата от гърба на хората с цените на тока

Пред БНТ депутатът от "Коалиция за България" и бивш енергиен министър заяви, че целта на ГЕРБ е цялата ядрена енергетика да попадне в частни ръце.

"Стана ясно, че управляващите уж не знаят коя е фирмата инвеститор. Беше ни разиграна една сценка. Още когато Валентин Николов беше зам.-министър на икономиката, беше заявено, че има американски интерес към строежа на "Белене". Този проект трябваше да бъде български, с мажоритарно участие на държавата, за да може да имаме по-евтина електроенергия", заяви Димитров.

Бившият министър смята, че управляващите се страхуват от референдум за "Белене".

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, който също бе гост в студиото на БНТ му отговори, че

тезата на ГЕРБ винаги е била, че държавата ни не може да си го позволи финансово.

Той каза още, че Глобал Пауър Консорциум са строили и други атомни централи, но не можа да отговори на въпроса къде са тези централи. По думите му разговорите с инвеститорите едва сега започвали и тепърва ще научим повече за тях.

"В момента се появява един сериозен инвеститор. Ако дадем мандат на правителството за преговори, е възможно.

Трябва да запазим националните интереси, т.е. да дадем проекта на добра цена и да запазим опции за изкупуване на електроенергия на преференциални цени", добави той.

Коментари 60
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

60 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 4 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите