ЕК представи предложенията си за банков съюз
ЕК представи предложенията си за банков съюз   
Източник: ЕПА/БГНЕС
1

Европейската комисия направи днес предложения за създаване на единен надзорен механизъм (ЕНМ) за банките в еврозоната като важна стъпка към укрепване на икономическия и паричен съюз (ИПС), съобщи българската пресслужба на ЕК.

В рамките на новия единен механизъм крайната отговорност за конкретни надзорни задачи, свързани с финансовата стабилност на всички банки от еврозоната, ще поеме Европейската централна банка (ЕЦБ).

Националните надзорни органи ще продължат да играят важна роля във всекидневния надзор и при подготовката и прилагането на решенията на ЕЦБ.

Комисията също така предлага Европейският банков орган (ЕБО) да разработи единен наръчник за надзор, за да се запази целостта на единния пазар и да се осигури съгласуваност в банковия надзор за всички 27 държави членки на ЕС.

Комисията призовава Съвета и Европейския парламент да приемат предложените днес регламенти до края на 2012 г. заедно с останалите три компонента на интегрирания "банков съюз" - единна нормативна уредба под формата на директива и регламент за капиталовите изисквания, хармонизирани схеми за защита на депозитите и единна европейска рамка за възстановяване и оздравяване.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви пред Европейския парламент: "Днес комисията представи предложения за единен европейски надзорен механизъм, които са важна стъпка към създаването на банков съюз.

Тази нова система, в чиито център стои Европейската централна банка и в която участват националните надзорни органи, ще възстанови доверието в надзора на всички банки в еврозоната.

Европейският парламент, от своя страна, ще играе ключова роля за осигуряването на демократичен контрол

Трябва да приемем като първостепенна задача създаването на европейски надзорен орган до началото на другата година. Това ще ни позволи и да вземем решения за използването на европейски защитни механизми за рекапитализирането на банките".

Председателят на ЕК добави също: "Искаме да прекъснем порочната връзка между държавите и техните банки. В бъдеще загубите на банкерите не трябва да се превръщат в дългове за данъкоплатците, което да поставя под съмнение финансовата стабилност на цели страни".

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние заяви от своя страна:

"Банковият надзор трябва да стане по-ефективен във всички европейски страни, за да се гарантира последователност в прилагането на правилата на единния пазар.

Задача на ЕЦБ ще бъде да гарантира, че банките в еврозоната се придържат към разумни финансови практики. Нашата крайна цел е да спрем използването на парите на данъкоплатците за спасяване на банките".

"Предложихме механизъм за отделяне на надзора от паричната политика в рамките на ЕЦБ и мерки, с които да се гарантира, че ЕЦБ ще се отчита за надзорните си решения пред Европейския парламент, добави Барние.

Днешният пакет включва:

- Регламент за възлагане на големи правомощия на ЕЦБ за надзор над всички банки в еврозоната с възможност страните извън еврозоната да се присъединят на доброволна основа.

- Регламент за адаптиране на съществуващия регламент за ЕБО към новия режим за банков надзор, за да се гарантира балансът във вземаните от ЕБО решения и той продължава да пази целостта на единния пазар.

Комисията излага в специално съобщение цялостната си концепция за банковия съюз, която обхваща единната нормативна уредба и единния надзорен механизъм, както и следващите стъпки, включващи единен механизъм за оздравяване на банките.

Конкретни надзорни задачи ще бъдат прехвърлени на европейско равнище в еврозоната, особено тези с ключово значение за запазване на финансовата стабилност и разкриване на рисковете за жизнеспособността на банките.

Правомощията на ЕЦБ:

ЕЦБ ще отговаря за задачи като лицензирането на кредитните институции и контрола върху спазването на изискванията за капиталова адекватност, ниво на ливъридж и ликвидност и ще провежда надзора на финансовите конгломерати.

ЕЦБ ще е в състояние да се намесва на ранен етап, когато дадена банка нарушава или има опасност да наруши регулаторните изисквания за капиталова адекватност, като задължава банките да предприемат коригиращи мерки.

ЕЦБ ще си сътрудничи с ЕБО в рамките на Европейската система за финансов надзор.

Ролята на ЕБО ще е подобна на настоящата му роля: той ще продължи с разработването на единна нормативна уредба на ЕС, приложима към всички 27 държави членки, и ще следи надзорните практики да са съгласувани в целия Съюз.

За трансграничните банки с дейност във и извън държавите членки, участващи в ЕНМ, ще продължат да съществуват действащите в момента национални процедури по координация в страната на произход и в приемащата страна.

В рамките на поетите от ЕЦБ надзорни задачи, тя ще изпълнява функциите на органите в страната на произход и в приемащата страна за всички участващи държави членки.

Комисията предлага ЕНМ да се въведе до 1 януари 2013 г. Предвиденият преходен период ще позволи плавно преминаване към новия механизъм.

Най-напред от 1 януари 2013 г. ЕЦБ ще може да реши да поеме пълна отговорност за надзора над всяка кредитна институция, особено над получилите или поискалите публично финансиране.

От 1 юли 2013 г. всички банки с голямо системно значение ще бъдат поставени под надзора на ЕЦБ.

Преходният период следва да завърши на 1 януари 2014 г., когато ЕНМ ще обхване всички банки.

Контекст

Стимулиран от единната валута и единния пазар, банковият сектор в ЕС се разрасна и стана все по-интегриран. Много банки развиват трансгранични дейности и са надхвърлили своите национални пазари.

Предвид общите отговорности в паричната политика в еврозоната и по-тясната финансова интеграция съществуват специфични рискове в еврозоната поради трансграничното разпространение на последиците в случай на банкови кризи.

Еврозоната вече не може да си позволи единствено координиране на националния банков надзор. Необходимо е преминаването към интегрирана система.

На заседанието на Европейския съвет и срещата на върха на еврозоната на 28 и 29 юни лидерите на ЕС се споразумяха да задълбочат икономическия и паричен съюз като един от начините за справяне с настоящата криза.

Банковият съюз е един от основните градивни елементи по пътя към по-задълбочена интеграция. Всичките четири съставни части на банковия съюз са от съществено значение.

Внесените вече предложения би трябвало да бъдат приети до края на годината.

Важно е да се отбележи решението на държавите членки да поставят създаването на единен надзорен механизъм като предварително условие за евентуална пряка рекапитализация на банките чрез Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

След постигане на съгласие по внесените предложения комисията смята да предложи създаването на единен европейски оздравителен механизъм, с който ефективно да се осигури оздравяването на банките с трансгранична дейност и да се избегне спасяването на банките с парите на данъкоплатците.

Още финансови и икономически новини на Pariteni.bg

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 35 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 40 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 3 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха