Дянков: Пак ще пляскаме руснаците
Източник: Боби Тошев, БГНЕС
403

"Исканията на "Атомстройекспорт" са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев,

просто нямат шанс,

продължи вицепремиерът.

"Казусът е доста явен, самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща.

Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите.

Той повторно изтъкна, че руската фирма е губила няколко дела в Европа през последните няколко години.

Според Дянков сегашната ситуация с "Атомстройекспорт" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации.

"Той е изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света. Не вярвам този иск да влезе в съдилищата. Според мен това е някакъв типичен руски опит -

дайте да видим дали ще се уплашат

Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме", каза още Дянков.

"Уверени сме в нашия успех. С компанията "Уайт енд Кейс" достатъчно дълго работим. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим делото", каза пред Би Ти Ви енергийният министър Делян Добрев в коментар за заведения иск за 1 млрд. евро от "Атомстройекспорт" срещу НЕК.

"Имаме план Б, имаме и план В, нито един от тези резервни планове не включва нито плащане на неустойки, нито строителство на централи.

"Южен поток" е отделен проект. По всеки проект имаме отделна позиция", посочи Добрев.

"Имаме нашите аргументи за контрапретенции. Предателството срещу държавата е извършено още през 2006 г.

От самото начало процедурата е опорочена от корумпирани политици

с цел лично облагодетелстване.

Хората трябва да знаят цялата истина за проекта "Белене", да знаят как е злоупотребено с техните пари. Прокуратурата ще каже имената на тези корумпирани политици", заяви Добрев.

Той е категоричен, че има облагодетелствани фирми от българска страна.

"109 млн. евро е сумата по сключено от тях допълнително споразумение, това е 2000 пъти над максималния праг за провеждане на обществена поръчка, без да е проведена такава.

Сключен е договор между "Атомстройекспорт" и четири фирми в България, за които е интересно да се провери с кои политици от близкото минало са свързани, и то политици на най-високо ниво в държавата.

На площадката на АЕЦ "Белене" имаме 80% готов реактор,

този реактор ние го разваляме преди строителството на "Белене"

и голямата част пари, които са похарчени, е за разваляне на този реактор, а не да го достроим.

Продали сме този реактор на руснаците на хартия за 200 млн., а един блок според най-розовите сънища на господин Овчаров струва 2 млрд. евро. Подписите на изпълнителните директори на НЕК стоят зад продажбата на този реактор на руснаците. Този реактор вече работи в Русия и произвежда ток", разясни Добрев.

Той посочи, че има компетентни органи и много се надява да не стане така, че те да не се произнесат поради изтекла давност.

"Това са средства на всеки един от нас и трябва да проследим всеки един лев за какво е похарчен.

Още април е сигнализирана прокуратурата. Има проверка, извършена от АДФИ. Има ясно заключение, че има нарушения и престъпления по Закона за обществените поръчки.

Не крия фирмите, не съм този, който трябва да хвърля обвинения напред-назад. Трябва да се знае цялата истина по проекта, да се знае къде са отишли 1,5 млрд. лева от българските данъкоплатци. Това са 20% еднократно увеличение на пенсиите на всички пенсионери в България, такива са мащабите на тази злоупотреба", подчерта Добрев.

Той повтори отново, че има компетентни органи, които ще назоват лицата, които са виновни.

"Надявам се да ги назоват, за да потърсим отговорност. На хартия пише, че ще вземем 200 млн., ние вземаме 78 млн. Това е за сметка на българската държава.

Продаваме си почти готовия блок за 78 млн. евро

Кой взе решението да се събори готовият блок, кой взе решение да се продава на ниски цени? Опитва се да се прехвърли вината на директорите на НЕК, трябва да се търси вина обаче по-горе, защото тези хора слушат какво им казва министърът", отбеляза Добрев.

По думите му сега е моментът да се каже цялата истина за проекта "Белене".

"От 2009 насам направихме всички усилия тези средства да бъдат спасени и този проект да се случи. Не намерихме вариант да реализираме проекта, опитахме се без съдебни искове да се споразумеем с руската страна и това не се случи.

Бяхме готови да използваме този реактор в изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще бъде по-евтин със сигурност, отколкото строителството на нова централа на гола поляна", каза Добрев.

За иска на руската страна той е категоричен и напълно сигурен, че "нашата защита е достатъчно добра и че няма основания за такъв иск".

Редица руски издания коментират претенциите на държавната корпорация "Росатом"

към българската Национална електрическа компания (НЕК).

Според "Ведомости" например отказът от строежа на АЕЦ "Белене", видял се твърде скъп на България, може да струва на страната 1 млрд. евро, информира Би Би Си.

Миналия юли "Атомстройекспорт" започна процедура срещу НЕК в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж, за да получи неизплатени 58 млн. евро.

Сумата нарасна над 20 пъти; новият иск е подаден в същия съд на 10 септември, отбелязва пред "Ведомости" Сергей Новиков от "Росатом".

Първоначалните искания на руската страна включваха само задължения за дейности, одобрени вече от възложителя, но "сега проектът не се осъществява и няма надежда да бъде подновен, искаме да съберем вече разноските по него", пояснява той.

Българската страна не вижда основания за претенции, но

според експерти руската компания има шансове да спечели в съда

Така смята Андрей Лебедев от руската фирма "Сила закона", цитиран в материала.

Той обаче предупреждава, че "процесът може да се проточи", по-специално заради евентуална експертиза на заявените разходи.

"Комерсант" обяснява, че голяма част от сумата 1 милиард евро представлява стойността на оборудването за "Белене". След отказа си от проекта България вече няма нужда от него.

"Росатом" би могла да използва това оборудване за строеж на други АЕЦ, но това може да повлече допълнителни разходи, пише вестникът.

При това положение е неправилно да се прехвърлят допълнителните разходи само на "Росатом", твърди пред изданието шефът на руската осведомителна агенция Nuclear.ru Иля Платонов.

Увеличаването на исковата сума е

опит да се засили натискът върху българската страна

Същевременно се действа според принципа "искай повече и ще получиш нещичко поне", коментира за "Независимая газета" Дмитрий Александров, анализатор в руската компания "Универ".

Според него обаче Париж може да удовлетвори иска само що се отнася до "преките загуби и разходи" и руската страна "едва ли ще може да получи 1 млрд. евро".

А по принцип ситуацията отразява напрежението в двустранните отношения между България и Русия, нарастващо вече от няколко години, добавя експертът.

Колегата му Константин Марченко от агенция "Инвесткафе" смята за "крайно мъгляви" перспективите на руско-българското сътрудничество.

Поне в момента Русия и България нямат никакви перспективи за сътрудничество в атомната енергетика, обобщава той за "Независимая газета".

България при всяко положение няма толкова пари,

коментира милиардния иск пред електронния в. "Газета" ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

"Освен това българското правителство усеща подкрепата на Европейската комисия. Властите на България може би ще се опитат да представят отказа си от проекта за АЕЦ "Белене" като борба срещу руската експанзия в Европа", заявява Симонов.

Коментари 403
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

403 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Свят Преди 11 минути

Според Центъра за борба с киберпрестъпността, на територията на ЕС в момента действали десетки зловредни банди

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Свят Преди 33 минути

Анулирани са и полетите между Виена и София

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 10 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19