Доходите и Бюджет 2013 - приоритет за ГЕРБ този сезон
Източник: netinfo
169

Увеличение на доходите на българските граждани, здравеопазването, образованието, развитието и интеграцията на регионите са сред приоритетите пред парламентарната група на ГЕРБ през новия политически сезон.

Това обяви в декларация в първия ден от есенната сесия на Народното събрание председателят на депутатите от управляващото мнозинство Красимир Велчев.

Той отбеляза, че тази година, както и 2013 г., ще са под знака на предстоящите парламентарни избори, но увери, че за ГЕРБ основна остава задачата за подобряване живота на българските граждани.

Велчев поиска от парламентарно представените партии да критикуват, но и да предлагат алтернативни решения, базирани на обективните възможности на държавата.

Трябва да сме наясно, че навлизайки в четвъртата година от мандата, в ГЕРБ сме още по-единни, силни и убедени в правотата на действията си, категоричен е Красимир Велчев.

Той упрекна опозицията и най-вече БСП, че са довели до опорочаване на парламентарната процедура "вот на недоверие" като са я превърнали в инструмент на политиканстване.

Красимир Велчев подчерта още, че основна задача през "най-натоварената парламентарна сесия" е гласуването и приемането на бюджета за 2013 г. и пакета от данъчни закони.

Благодарение на последователната и предвидима финансова политика през последните три години, ще можем да осигурим средства, които да гарантират по-добър живот на гражданите и в същото време да бъдат затвърдени позициите на България в Европа като финансово стабилна и икономически конкурентна държава.

От началото на 2013 г. ще бъдат повишени пенсиите, обеща управляващото мнозинство пред Народното събрание. Допълнителни възможности за по-високи доходи и нови работни места от ГЕРБ очакват и по линия на чуждестранните инвестиции.

С изменения в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ГЕРБ се надяват да ускорят и облекчат още повече процеса на поевтиняване на медикаментите. Ще бъде финансирана и самостоятелна институция, която да следи как се променят цените на лекарствата, добави Красимир Велчев.

От парламентарната трибуна управляващите декларираха политическа воля да довършат реформите и в сферата на образованието. Акцент ще е Законът за предучилищното и училищното образование и Законът за професионалното образование и обучение.

"От ПГ на ГЕРБ сме убедени, че строителството и изграждането на инфраструктурата е единственият начин за развитие на всички региони. Чрез осигуряването на всички условия за продължаване на строителството на магистралите "Тракия", "Струма", "Марица" и "Хемус", сме твърдо решени да инвестираме в развитието на икономиките на отделните региони и в по-добрия начин на живота на хората в тях", посочи Велчев.

Той се обърна към опозицията с думите: "Няма как да не се направи сравнение между пустинния пейзаж, в който превърнахте страната всички вие след управленията си през последните 20 години, и всекидневно променящата се България днес. Едва ли има човек, който би избрал вашето управление пред строящите се нови магистрали, пътища, спортни зали, стадиони, метро, паркове, кръстовища на няколко нива, музеи и още много неща, които вие не можахте да направите".

ГЕРБ са решени да продължат и реформата в съдебната система.

Консенсусът по голяма част от предлаганите промени в Избирателния кодекс ще даде възможност за навременно прецизиране на предизборните правила - основа за честни избори, отбеляза Велчев.

ГЕРБ следва максимата – не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря,

каза лидерът на социалистите Сергей Станишев в декларация от парламентарната трибуна.

"Беше нарисувана радостна, оптимистична картина. Имахте повече от три години да реализирате вашата предизборна кампания. Тя не е реализирана нито за икономиката, нито за увеличаване на доходите.

Всички действия на ГЕРБ не само оттук нататък, но и през цялата година досега изцяло са подчинени на предизборни цели – да управляват, след като загубят доверието", добави Станишев.

"Изведнъж всички заговориха за увеличаване на заплатите – и министърът на отбраната, и министър Цветанов. Това е чиста демагогия, защото повече от три години замразихте масово доходите на българските граждани, което означава обедняване. Когато се хвалите за финансите, трябва да кажете цялата истина – има 5 милиарда нови дългове. 27% от българските граждани биха напуснали незабавно България при първа възможност", каза още лидерът на БСП.

Той подчерта, че за БСП ще има два водещи политически приоритета – "първо, да бъдем много ясна и категорична опозиция на вашето управление и вашите безобразия" и "вторият приоритет е да покажем, че има друг начин, че е възможна алтернатива".

Станишев посочи като пример 154 хил. декара държавна земя, която, по думите му, ГЕРБ искат набързо да се продаде на ниски цени.

Имаме 10 ключови политически теми и приоритета, каза още Станишев и изброи сред тях реализацията на първия референдум в България, гарантирането на условия за честни избори, създаването на работни места за хората.

"Големият политически сблъсък ще бъде Бюджет 2013 г. Искаме компенсиране на пенсионерите със 150 лева от октомври, увеличаване на минималната работна заплата – да бъде 350 лева", посочи Сергей Станишев.

Темата сигурност ще бъде в центъра на дебатите в парламента, защото сме пред провал за Шенген, каза още той.

По думите му трябва да стане ясно и кой носи отговорност за атентата в Бургас. Да видим дали нещо ще бъде предприето, за да се избегне тази трагедия повторно, каза лидерът на БСП.

Парламентът незабавно да се разпусне, за да се организират предсрочни избори през късната есен -

това, по думите на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан, е единственото добро, което оттук нататък може да направи 41-то Народно събрание за страната.

Ще се случи това, което премиерът решава в последния момент - такъв е моделът на властта, каза още Местан. По думите му каквито и приоритети да заяви това правителство, те няма да станат.

"Политическият ресурс на 41-то Народно събрание и неговото правителство е изчерпано", добави той.

"Правителствената политика продължава да се лута без посоки. Мандатът на ГЕРБ започна със симеондянковите закани за влизане в Еврозоната. Икономиката е болна, болно е обществото, болна е самата демокрация. Правителството не може да предложи нито една мярка за решение, продължава с обвинения", каза Лютви Местан.

По думите му бедността обхваща все по-големи социални кръгове и никоя магистрала няма да реши проблема с глада.

"Няма как за три години да сте замразили заплатите и пенсиите и едва през последната година предизборно да развържете кесията. Откъде? В реалния живот фалитите са десетки хиляди. Навлизаме в годината на популизма. Ще властва демагогията за сметка на икономическия растеж", коментира Местан.

ПГ на ДПС призовава всички парламентарни и извънпарламентарни сили за опозиционен консенсус, за координирани действия, с които да се гарантира честността на следващите парламентарни избори. Няма друга приоритетна цел, която да стои по-високо от тази, каза още Местан.

Какво означава нарастването на цените, на безработицата, влошаването на икономическите показатели - означава едно единствено нещо - неуспешна икономическа политика на ГЕРБ и на правителството, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Кабинетът поема по един още по-популистки път, път на леви решения,

предупредиха от СК.

С леви решения не може да се излезе от кризата, а дясната политика, заявена от ГЕРБ, така и не се случва, категорична е дясната опозиция.

За пореден път от Синята коалиция обвиниха правителството в толериране на монополите. В България няма конкуренция, това е политика на управляващите и затова цените са сред най-високите в ЕС, добави Мартин Димитров.

Според него в оставащите месеци мерките за защита на конкуренцията и борбата с монополите трябва да са сред най-важните приоритети пред кабинета, за да се развива икономиката.

Оттук нататък безработицата е проблем номер едно на България, подчерта Димитров. Той цитира данни, според които за пръв път от 1996 г. няма спад на хората без препитание, а това, по думите му, означава, че бизнесът издъхва, няма ресурс.

Ако не бъдат предложени решения, хората ще си отидат, обезпокоени са от дясната опозиция. Един от начините е част от парите от европейските фондове да бъдат инвестирани в области, гарантиращи заетост.

От Синята коалиция настояха и за нова политика в областта на спорта, в противен случай, предупредиха те, на следващата олимпиада, България може да няма нито един медал. Не може с олигарси да се прави спорт, отбеляза Мартин Димитров.

През новия политически сезон "Атака" ще настоява

минималната заплата да стане 1000 лева, а минималната пенсия - 500 лева,

заяви лидерът на партията Волен Сидеров.

Той обяви още, че "Атака" ще поиска и поправки в закона за референдумите.

Сидеров коментира, че за пореден път парламентарен сезон се открива в "знаменателното отсъствие" на всички представители на кабинета.

Поне Симеон Дянков можеше да е тук, той е любознателен, а и най-важното предстоящо събитие ще е законът за бюджета за 2013 г., отбеляза лидерът на "Атака".

Коментари 169
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

169 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 9 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 1 час

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 3 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака