Измъчените румънци копнеят за комунизма
Източник: ЕПА/БГНЕС
159

Продължаващата битка между премиера и президента в обстановка на западаща икономика накара много румънци да копнеят за завръщане на комунизма, защото мислят, че демократичните и пазарните реформи през последните две десетилетия са се провалили, коментира Влад Одобеску във в. "Вашингтон таймс".

Те виждат в комунизма система, която гарантираше стабилност и сигурност, казва Лучиан Боя, автор на книгата "История и мит в румънското съзнание".

"Днес Румъния стана непредсказуема. Тези, които милеят повече за сигурността, отколкото за свободата, започват да гледат носталгично към миналото", казва той.

Над 53% от румънците миналия месец заявиха пред социологическа агенция "Обществени дела", че биха предпочели

отново да живеят при режима на Николае Чаушеску

Диктаторът, който тероризира Румъния в продължение на 24 години, бе свален и екзекутиран заедно със съпругата си Елена на Коледа 1989 г.

Преди две години социологическа агенция установи, че 44% от румънците подкрепят връщане на комунистическия режим.

Увеличаващото се разочарование от демокрацията и пазарния капитализъм последва след години на икономически и политически сътресения.

След свалянето на Чаушеску демократично правителство, водено от Йон Илиеску от Социалдемократическата партия, пое контрол през деветдесетте години. Но Илиеску опетни имиджа си на реформатор, след като наложи политика на твърдата ръка, като например да повика миньорите от страната да смачкат протестите на опозицията.

От 2000 г. до 2004 г. правителството на Адриан Нъстасе, социалистически ученик на Илиеску,

въведе период на задушаваща политическата корупция

Нъстасе бе осъден на две години затвор това лято по обвинение в корупция.

Президентът Траян Бъсеску, избран през 2004 г. и също известен с авторитарния си маниер, едва не бе свален през 2007 г. и отново през юли тази година, след като премиерът Виктор Понта заграби властта, като отстрани двамата председатели на парламента, ограничи властта на съдебната система и отстрани президента.

Бъсеску оцеля на референдума по отстраняването му на 29 юли, заради усукан избирателен закон, който изискваше абсолютно мнозинство от всички имащи право на глас да се обявят за отстраняването на президента. Макар че 87,5% от румънците, които гласуваха на референдума, поискаха Бъсеску да бъде отстранен, процентът на гласувалите не достигна прага, който бе необходим за свалянето му от власт.

В четирите десетилетия преди революцията през 1989 г., която свали Чаушеску,

комунистическият режим гарантираше на гражданите работа и дом

Но централно планираната икономика със своите индустриални предприятия, предназначени за износ в Източния блок и нейните колективизирани ферми, разпръснати из цялата страна, бяха в противоречие с икономическата логика. Много от тях бяха създадени, за да наемат на работа възможно повече хора, а не да създават продукти, които да са конкурентоспособни.

След като капитализмът бе въведен в края на 1989 г., индустриалните гиганти от ерата на Чаушеску бързо рухнаха, оставяйки повече от 1 млн. души без работа. След като леко се възстанови, Румъния имаше няколко години на устойчив растеж в първите години след 2000 г., преди икономиката да рухне през 2009 г.

Страната получи значителен заем от МВФ, който в замяна наложи строги мерки за икономии, включващи намаляване на заплатите в обществения сектор с 25% и данъци върху пенсиите за пръв път.

Йоан Иваску, на 59 години, научен работник в сферата на информационните технологии в Букурещ, е един от онези, които помнят миналото. Той казва, че ситуацията днес е много по-лоша.

Сега младите хора нямат идея какво ще стане с тях,

след като завършат училище, казва той.

"Ние никога не сме имали такива проблеми. Ние имахме перспектива за бъдещето. Знаехме от първата година какво ще правим", спомня си той.

С падането на комунизма свободната пазарна икономика предложи възможности за създаване на богатство, но също разпространи култура на капиталистическа корупция.

"Всички се опитаха да наваксат изгубеното време, да направят богатство за сметка на другите, които останаха в нищета", заявява Боя, чиято книга се занимава с това как румънците гледат на историята на XIX и XX в.

Анализатори посочват, че из бившия съветски блок се е настанила корупция от нов вид. Това не са размяна на дребни подаръци и подкупи за получаване на стоки и услуги, които не бяха свободно достъпни по време на комунистическия режим.

Новата корупция започна с новосформираните политически партии,

раздаващи публични контракти срещу финансиране на тяхната кампания

Хората чувстват, че икономическият растеж и трансформацията бяха от полза само за малцина, тези, които са близо до взимащите решения среди, казва Миклош Маршал, заместник-директор на "Трансперънси интернешънъл".

"Елитите, с малко изключения, бяха твърде късогледи, бяха заети с борби за власт и някои основни реформи не бяха осъществени. Някои приватизации на държавни предприятия бяха извършени по корумпиран начин, неоткрито и без конкуренция", посочва той.

Корупцията допринесе за рязкото разделение на богати и бедни, което се вижда навсякъде, особено по пътищата, където луксозни коли се разминават със стари каруци, дърпани от коне.

Нови сгради от стъкло се издигат до наполовина рухнали къщи. В столицата Букурещ има десетки дизайнерски магазини от висок клас, макар БВП на човек от населението да е 12 600 долара годишно.

Мнозина румънци бяха ентусиазирани, когато страната се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., но неотдавнашните критики към Букурещ, особено във връзка с объркания референдум за отстраняването на Бъсеску, предизвикаха бурна враждебна реакция.

В Букурещ могат да бъдат видени протестиращи с плакати, казващи на ЕС: "Помнете, това не е вашата страна".

Доверието в ЕС намаля рязко през 2011 г.,

като само 46% от румънците изразяват доверие в 27-членния съюз. Това е спад с 14% от предишната година, сочат данните на "Евробарометър".

Някои анализатори казват, че тези политически и икономически подеми и спадове са предизвикани от нарастващите проблеми, които Румъния ще превъзмогне.

Междувременно политическата и икономическата нестабилност карат комунистическото минало на страната да изглежда особено привлекателно.

Това е особено видимо сред две групи - много възрастните, които помнят позитивните аспекти на румънския комунизъм, и много младите, родени след падането на режима, които нямат много ясна картина за него, казва Руксандра Иван, преподавател по политически науки в Букурещкия университет.

Кристина Дан, на 27 години, архивар в Букурещ,

оприличава чувството с провалена любовна афера

"Носталгията към миналото може да се сравни с чувството, когато скъсваш с приятелка, с която си се карал постоянно. Започваш да се срещаш с друга жена след това, но връзката е още по-лоша", казва тя. "В тази ситуация е нормално да си носталгичен към първата приятелка".

Дори и да са разочаровани от демокрацията, казва Дан, румънците трябва да работят заедно, за да построят едно по-добро бъдеще.

Тя води проект, при който подканя минувачите да завършат изречението "Румънците са..."

Един човек наскоро отговорил: "нерешителни".

Коментари 159
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

159 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 минута

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 48 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 3 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя