Има ли наистина скандал с Ботев и учебниците
Източник: БГНЕС - архив
126
Не еп и преувеличен скандал предизвика Йоана Томова - председател на Съвета на директорите на най-голямото българско книгоиздателство "Просвета". Тя обвини Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че иска да изхвърли Христо Ботев от учебните програми.

След извършено изследване комисията написала доклад, който публикува на сайта си (kzd-nondiscrimination.com). Основният налагащ се извод в направено изследване на училищните програми е, че училището е изключително пасивно по отношения на различията.

КЗД твърди, че е "има много ясна тенденция училището и учителите да не противодействат по никакъв начин нито на формиращите се предразсъдъци, нито на вече съществуващите такива, нито на дискриминационните нагласи".

"Ние установихме случаи на стабилно формирани дискриминационни стереотипи още на 4-5-годишна възраст. Може да изглежда, че по този начин училището е една неутрална система, но вместо това ситуацията по-скоро напомня на известната мисъл на Едмънд Бърк: "Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо."

Пасивността на училищната система по отношение на предразсъдъците и дискриминацията води до различни неблагоприятни последствия", пише в доклада на КЗД.

И се добавя, че "най-неблагоприятното от тези последствия е формирането на неадекватна самооценка на децата от малцинствата".

Йоана Томова тълкува изводите от този доклад в отворено писмо до КЗД с обвинението, че "остро се критикува представянето на турците като поробители и насилници".

Това означава ли да редактираме "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище", пита гневно Томова в обръщение към председателя на КЗД Ана Страшимирова.

Комисията била тръгнала да се занимава и с представянето на жената само като сексуален обект и домакиня в учебниците, с обиди като "манго" и "негър" и възприемането на хомосексуалните само в отрицателна светлина.

Но според издателите няма как народните приказки и песни да станата по-феминистични и от тях да се махне изразът "мома за женене", който обиждал последователките на Кари Брадшоу от Сексът и градът и Бриджит Джоунс, коментира вестник "Преса".

Комисията мълчи и не е отговорила официално на писмото.

Но управляващите сериозно се притесниха от вдигнатия шум.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов прекъсна отпуската си и свика спешна пресконференция, за да декларира, че "Христо Ботев остава в българските учебници и при това непроменен и такава е позицията на кабинета "Борисов".

Министърът изрази възмущение от писанията в социалната мрежа "Фейсбук", където се твърди, че че имало проблем Ботев да се изучава в училище, както и заради некоректни писания в медиите.

"Целият ми екип, премиерът, ако не беше зает, щеше да дойде днес и да каже, че Христо Ботев остава в българските учебници", заяви Игнатов.

"Смятам, че няма да намерите български политик, учител и обикновен гражданин, който да не ни подкрепи. Нашите деца и младите хора трябва да познават историята с конкретните исторически факти така, както е написана от участници през 19 век. Ботев ще се изучава такъв, какъвто е", повтори министърът.

"Ще се намери ли някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучали по-добре днес на български език. Това е позицията на кабинета Борисов и моя лична позиция. И сме убедени, че никой от следващите правителства няма да посмее да посегне на тези наши светини", каза Сергей Игнатов.

"Смятам за некоректно цитирането, което се появи в медиите - извадени изречения от контекста, с които се хвърля съмнение върху българското образование като се казва - какви са тези учебници", отбеляза министърът по друга спорна тема.

Поводът, всъщност, е проект, който се изпълнява от Комисията за защита от дискриминацията, с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика и на Институт "Отворено общество", по който е направен предварителен анализ с техни констатации и качен на сайта на комисията.

"Все още в МОТ не е постъпил окончателният доклад. Не сме инициирали този анализ и доклад", заяви зам.- министър Милена Дамянова.

Министър Игнатов изрази категорично несъгласие с някои от разработките и коментарите в медиите.

"Никой досега не си е позволявал да постави под съмнение тази литература, с която сме закърмени. А това, което ще бъде променяно, зависи от Закона за училищното и предучилищното образование, който се обсъжда. Ние имаме корени, имаме достойнство, не сме велика държава с широки граници, но сме империя на духа", подчерта Сергей Игнатов.

Днес вълната на недоволство лавинообразно заля "Фейсбук" под очевидно манипулативното заглавие "Да изхвърлим Христо Ботев от учебните програми".

Социални мрежи се напълниха с хиляди гневни реакции.

Групата "Национален Протест срещу безобразията в България" заплашва, че ще направи така че максимален брой деца да не се явят на първия учебен ден, ако безумието да бъде изваден Ботев от учебниците стане реалност.

Като превръща въпроса в откровено политически, ВМРО настоява за незабавното разпускане и закриване на Комисията за защита от дискриминация.

"КЗД е напълно ненужен и безполезен орган, на издръжка на данъкоплатците, чието основно занимание доскоро бе, освен щедрото харчене на държавния бюджет, да си създава измислени проблеми, защитавайки измислени колективни права", декларират от партията.

"Предложенията и констатациите, направени от "комисарите" по отношение на творчеството и личността на Ботев, са скандални и нелепи, издават неграмотност и некомпетентност, но пък за сметка на това са ярък пример за неискано от никого псевдоевропейско подмазвачество.

Напомняме на очевидно незапознатите с историята на народа си членове на КЗД, че Христо Ботев е, освен гениален поет, български национал-революционер, загинал в бой за свободата на България по време на въстание срещу турското робство", палят се във ВМРО.

Те са особено крайни по отношение на членовете на КЗД Баки Хасанов Хюсеинов, Кемал Еюп Адил и Сабри Салиев Ахмедов, но не прощават и на другите: представителите на ГЕРБ и на президента на България  -  Ана Владимирова Страшимирова, Ивайло Стефанов Савов, Златина Манолова Касърова-Дукова, София Кирилова Йовчева и Лало Пацев Каменов, които са обвинени, че "би трябвало поне да опитат да проявят историческа грамотност и национално съзнание, а не да раболепничат.

Във ВМРО дори са убедени, че "ваденето на Ботев от учебниците" било "заявка на ГЕРБ за общи коалиционни действия с ДПС в бъдеще".
Коментари 126
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

126 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 1 час

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 1 час

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 2 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 5 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции