"Малкия Слобо" е новият премиер на Сърбия
Ивица Дачич говори пред парламента   
Източник: ЕПА/БГНЕС
1

Сръбският парламент одобри новото коалиционно правителство на премиера социалист Ивица Дачич, формирано около националистическата Сръбска прогресивна партия на президента Томислав Николич, съобщиха информационните агенции.

Това се случва повече от почти три месеца след изборите на 6 май.

Правителството бе подкрепено от 142 от общо 250-те депутати в сръбския парламент. Против гласуваха 72 депутати, 26 отсъстваха.

Правителството има 19 членове, 17 министерства и четири канцеларии - за Косово и Метохия, за човешките права и правата на малцинствата, за църквата и религиозните общности и за диаспората.

Правителството, съставено от Сръбската прогресивна партия, коалицията Социалистическа партия на Сърбия - Партия на пенсионерите на Сърбия - "Единна Сърбия", и Обединени региони на Сърбия, ще може да разчита на подкрепата на мнозинство от над 140 депутати.

Кабинетът:

Освен премиер, Дачич е и министър на вътрешните работи, а вицепремиер, отговарящ за отбраната, сигурността и борбата против корупцията и престъпността и министър на отбраната е и.д. председател на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич.

Вицепремиер, отговарящ за европейската интеграция, е Сузана Грубиешич от Обединени региони на Сърбия. Вицепремиер и министър на труда и социалната политика е Йован Къркобабич от Партията на обединените пенсионери на Сърбия, а вицепремиер и министър на вътрешната и външната търговия, телекомуникациите и информационното общество е Расим Ляич от Социалдемократическата партия на Сърбия.

Министър на външните работи е непартийна личност – дипломатът от кариерата и бивш посланик в Кипър и Япония Иван Мъркич. Министър на финансите и икономиката е лидерът на Обединени региони на Сърбия Младжан Динкич.

Министри от Сръбската прогресивна партия са Никола Селакович (на правосъдието), Зорана Михайлович (на енергетиката, развитието и околната среда), Милан Бачевич (на минната промишленост, природните ресурси и пространственото планиране), Горан Кнежевич (на земеделието) и Братислав Петкович (на културата и информацията).

Освен външното министерство на Иван Марич, СПП повери още един ресор на непартийна личност - министерството на спорта на шахматистката Алиса Марич.

Лидерът на коалиционната партия "Нова Сърбия" Велимир Илич поема министерството на строителството и урбанизма.

Коалицията около Социалистическата партия на Сърбия получи министерството на здравеопазването, което ще бъде водено от Славица Джукич-Деянович (председател на предишния състав на парламента), министерството на транспорта, което е оглавено от Милутин Мърконич, и министерството на просветата, науката и технологическото развитие, начело на което е Жарко Обрадович.

Обединени региони на Сърбия получава, освен министерството на финансите и икономиката (Младжан Динкич), и министерството на регионалното развитие, държавното управление и местното самоуправление, водено от Верица Каланович. Член на правителството е и лидерът на Партията на демократичното действие на Санджак Сулейман Углянин като министър без портфейл, отговарящ за Канцеларията за развитие.

Дачич е експерт в обясняването на въпроси на гласоподавателите по начин, който те искат да чуят, коментира ДПА. Този талант му помогна да стане говорител на бившия президент Слободан Милошевич и му позволи да

прави пълни обрати в своята политическа кариера,

лансирайки цели, които са противоположни на предишните му цели, посочва агенцията.

Натискът върху Дачич ще бъде голям от самото начало както в страната, така и в международен план. Европейският съюз иска Сърбия да възобнови преговорите с бившата си област Косово като условие за напредък към членство в ЕС, което не се харесва на много сърби. Останала без пари и във валутна криза, Сърбия ще трябва също да възобнови преговорите с МВФ, за да съживи стабилизационен заем, който от месеци е суспендиран. Но за да осигури кредита, Сърбия трябва да намали разходите, нещо, което тя избягва с цел да не провокира още по-голямо недоволство сред населението, на което му омръзна безкрайният преход от управлението на Милошевич към обещаваното по-добро в икономическо отношение бъдеще.

Като премиер Дачич

ще трябва да взима решения, а не само да говори за тях,

заяви политическият анализатор и бивш сръбски дипломат Мирко Стойчевич, цитиран от ДПА. И някои от тях ще бъдат трудни политически решения, казва той.

Роден в Косово през 1966 г., Дачич прекарва ранните си години в южния сръбски град Прокупле и се премества в Белград, за да учи журналистика. Той завършва през 1989 г. по време на подема на националистите, който по-късно разкъсва Югославия.

Активен като младеж в комунистическата партия, той бързо се изкачва по политическата стълбица преди партията да бъде реформирана в Социалистическа партия на Сърбия (СПС) начело с Милошевич. В началото на своята кариера като говорител и протеже на Милошевич, той бе посредник между своя наставник и населението.

Когато Сърбия стана враждебна на Запада и държеше медиите под строг контрол, много от неговите изявления бяха арогантни и пренебрегващи дипломацията, припомня ДПА. Преднамерено или не, Дачич възприе някои от маниерите на Милошевич, което му спечели

прякора "малкия Слобо".

Дачич остана лоялен на своя наставник до неговата смърт. През 2006 г. Дачич бе избран за лидер на Социалистическата партия на Сърбия и започна да крои завръщането й на власт като обяви, че СПС вече не е яростно противопоставена на Запада и е проевропейска партия. През 2008 г. СПС обедини сили с бившите си врагове от Демократическата партия на бившия президент Борис Тадич. Дачич, вицепремиер и вътрешен министър, се превърна в най-силната фигура в кабинета. Западните дипломати първоначално хвалеха неговата надеждност, посочвайки, че той прави всичко, което е обещал. Съюзът с Демократическата партия обаче започна да се разпада, когато Дачич отказа да споделя с Тадич бремето на непопулярните отстъпки, искани от ЕС, докато Тадич трябваше да преглътне унижението.

С приближаването на изборите Дачич се върна към националистическата реторика

за Косово и отхвърли МВФ и исканите от фонда реформи, посочвайки, че Сърбия може да се справи без такива мерки.

Тадич и демократите осигуриха Сърбия да бъде призната като кандидат за членство в ЕС, но направените отстъпки допринесоха за тяхната загуба на общите избори на 6 май. Социалистите бяха трети. Дачич смени съюзниците си и подкрепи Сръбската прогресивна партия на президента Томислав Николич, с което си спечели поста премиер. В резултат новият кабинет е пълен със стари лица, но техните цели са противоположни на това, което бяха преди 14 години, отбелязва ДПА.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности