Турция била готова да нахлуе в Сирия
Източник: ЕПА/БГНЕС
11

Турция е на ръба на войната - готова е да нахлуе в Сирия, за да се бори срещу кюрдските сепаратисти, пише в заглавие руският в. "Комерсант".

Конфликтът в Сирия изостри друго дългогодишно противопоставяне в региона. Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.

Вниманието на цял свят вече от седмица е приковано към боевете в Дамаск, а междувременно сирийските кюрди с подкрепата на ПКК и лидерите на Иракски Кюрдистан незабелязано установиха контрол над няколко града в Североизточна Сирия, без да срещнат съпротива от правителствените войски.

В отговор

Анкара започна да готви военно нахлуване в съседната страна,

за да отслаби позициите на кюрдските сепаратисти, посочва изданието. Турското ръководство се обяви срещу режима на Башар Асад и даде подслон на Сирийския национален съвет (СНС), напомня вестникът.

Според негови експерти Турция би могла да стане свързващо звено между сирийската опозиция и 23-те милиона кюрди - най-голямото етническо малцинство в страната, като ги убеди да минат на страната на революцията.

По данни на "Комерсант" обаче основните кюрдски организации не свързват своето бъдеще със СНС, а мечтаят с подкрепата на съмишленици от Ирак и Турция да провъзгласят на сирийска територия автономен Западен Кюрдистан.

Независимо как ще приключи сирийската криза, кюрдите при всяко положение вече успяха да обединят своите сили и да укрепят позициите си и в конфронтацията с режима на Асад, и във войната срещу турските власти, изтъква всекидневникът.

Същевременно край сирийските брегове е пристигнала вече руска морска пехота -

"създаден е десантен юмрук",

отбелязва "Независимая газета".

Вчера главнокомандващият руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков положи усилия да разясни пред обществеността задачите, поставени на руските бойни и спомагателни кораби, изпратени в Средиземно море.

На пресконференцията не се чуха особени откровения, но коментарите на адмирала подсказват извода, че формираната до близкоизточното крайбрежие руска военноморска групировка е пряко свързана със събитията в Сирия, се казва в статията.

Според Чирков тези кораби "изпълняват задачи по планова бойна подготовка, набелязани още миналата година. Това не е скорострелно решение". При все това създаваната групировка включва цели пет десантни кораба, което съвсем не е нещо обичайно.

Трудно е дори да си спомним за друг толкова мощен руски морски десант в този регион, коментира всекидневникът.

Всички кораби наистина се използват вече над 30 години и едва ли могат да носят целия товар, за който са предвидени - 1200 десантчици и 72 единици бронирана техника. Но дори ако приспаднем 20%, става дума за "близо 1000 десантчици и малко под 60 бронирани машини - сериозно войсково формирование... Защо ли е потрябвало да бъде там?" - пита се изданието.

Адмирал Чирков дал "изчерпателни пояснения" - напомнил, че "в сирийското пристанище Тартус има пункт за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот", твърде удобен за Русия, която ще положи усилия да го запази.

Но "дипломатично забелязал", че в близко бъдеще групата бойни кораби няма намерение да се отбива в Тартус.

"Росийская газета" насочва вниманието към събитията в самата Сирия, по-специално

"острите противоречия" сред опозиционните лидери в СНС -

"фундаменталисти срещу либерали, араби срещу кюрди".

Ръководството на СНС заседава в Катар, "за да обсъди състава на преходното правителство след свалянето на режима". От Съвета се очаква нещо невъзможно на практика - да постигне компромис за личността на бъдещия ръководител, пише московският официоз.

Сред претендентите за тази роля той посочва "бившия командващ елитната Републиканска гвардия на Сирия бригаден генерал Мунаф Тлас", дезертирал в началото на юли.

Привържениците му "виждат в него фигура, способна да сложи ред в Сирия, включително да осигури контрол върху арсенала с химическо оръжие. Той самият заяви, че е готов да стане "обединител на страната", цитира вестникът интервю на Тлас за арабския вестник "Аш Шарк ал Аусат".

Тлас заявява в интервюто, че подготвя пътна карта за излизане от кризата в Сирия, която предвижда в управлението да участват почтени хора от режима, но не и Башар Асад, съобщиха агенциите.

Генералът признава, че от самото начало се е обявявал срещу силовото решение на кризата и е избягал в Саудитска Арабия, за да обсъди евентуалната помощ оттам за разработваната пътна карта. Той дори записа видеообръщение към своите сънародници.

Тлас обаче е приятел от детинство на Асад

и мнозина в опозиционния съвет изразяват недоверие към бившия сподвижник на президента, допълва "Росийская газета".

"Развитието на конфликта в Сирия стана неконтролируемо, много неща зависят от непредвидими случайности" като атентата от 18 юли, "обезглавил" цялата силова върхушка в страната", коментира руската ориенталистка Елена Супонина, цитирана в материала.

Режимът в Дамаск засега постига според нея тактически успехи, които не подсказват колко дълго ще може да оцелее.

"Употребата на химическо оръжие ще е самоубийство за него. И Русия, и страните от Запада предупреждават Асад да не го прави. Сирийският президент обаче все пак не прилича на масов убиец; остава да се надяваме, че тук ще се ръководи от разума", добавя Супонина пред "Росийская газета".

Обстановката в Сирия продължава да е сред водещите теми и в западния печат.

Вторият по големина град в Сирия Алепо се готви за контранастъплението на правителствените войски след пореден ден на артилериен обстрел срещу контролирани от бунтовниците райони, пише британският в. "Гардиън".

Сирийски специални части са в покрайнините на града, като пристигат още военни за офанзивата днес или утре, съобщава източник от силите за сигурност. В помощ на близо 2000 бунтовници в Алепо са пристигнали подкрепления от 1500-2000 души.

Франция призова ООН да действа, за да спре кръвопролитията в Сирия, а генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди световните сили да не повтарят грешките от Босна.

Не искам да видя някой от приемниците си, който след 20 години се извинява в Сирия за това какво сме могли да направим, за да защитим цивилни в Сирия, заяви Бан в Сребреница.

Бунтовниците изпитват остър недостиг от оръжия,

докато танковете на Асад навлизат в Алепо, пише "Телеграф".

Околностите на Алепо са нестабилно убежище за сирийските бунтовници. Импровизирани батальони от местни бойци запълват вакуума след изтеглянето на по-голямата част от силите на режима, но успехите им са несигурни, отбелязва "Телеграф".

В четвъртък режимът изпрати в Алепо още 100 танка от провинция Идлиб, а бунтовниците гледат реално на шансовете си да отблъснат мащабно нападение.

Необходимите оръжия за успешни бунтовнически действия като гранатомети и крайпътни бомби липсват. Бунтовниците в района все още не са се сдобили с обещаните оръжия от Саудитска Арабия и Катар и най-добрият им шанс за въоръжаване остава изземването на арсенала на силите за сигурност.

Нашите мъже казват, че ще се бият, за да спасят страната ни, пише в. "Индипендънт" в статия за семействата на опозиционните бойци.

Жителите на северна Сирия и района на Джабал ал Зауия споделят, че преобладава настроение на несигурност. Те са чували за въздушни удари над Алепо. Носят се слухове за използване и на химически оръжия.

Те и местните бойци се опасяват, че режимът все още е много силен и може да надделее, както стана в Дамаск, въпреки установяването на контрол от бунтовниците върху части от столицата.

Сирийците бягат от Алепо, докато опозиционните сили установяват позициите си, пише в. "Ню Йорк таймс".

Военни експерти отдавна твърдят, че армията на президента Башар Асад няма достатъчно военни ресурси, за да съкруши въоръжения бунт във всички градове едновременно. Това обяснява забавянето в Алепо, където нападението се очаква вече няколко дни. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 16 минути

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 39 минути

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 1 час

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 1 час

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 1 час

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 1 час

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 1 час

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 1 час

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 1 час

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 2 часа

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално обяви&nbsp;САЩ за свой нов дом</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 2 часа

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 2 часа

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 2 часа

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони