Атентатите в България
Храмът "Св. Крал" след атентата на 16 април 1925 г.   
Източник: Архив на Vesti.bg
27
С правка за извършените в България атентати през 20-и и 21-ви век, публикува днес БТА.

2 септември 1903 г. - избухва взрив на пътническия параход "Вашкапу", плаващ от Варна за Бургас. Загиват 28 души. Идеята за взрива е част от широкия план на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) за терористични акции в европейската част на Турската империя, разработен в началото на 1903 г. от Гоце Делчев и Михаил Герджиков.

31 януари 1915 г. - В Градското казино в София (днес Градска художествена галерия) е извършен атентат от професионални терористи на Младотурския комитет с цел България да се откъсне от Антантата.

24 май 1921 г. - в 11.15 ч. между улиците "Дондуков" и "Калоян" в София неизвестно лице хвърля бомба сред манифестиращите ученици за празника на светите братя Кирил и Методий. Тя избухва между редовете на "скаутите", деца на руски емигранти, и учениците от 3-та прогимназия. Ранени са 20 души. Извършителят на атентата остава неразкрит, въпреки че обявената награда за залавянето му достига 1 милион лв.

16 април 1925 г. - атентат в църквата "Свети Крал" (дн. "Света Неделя") в София.  Най-тежкият терористичен атентат в българската история, а по онова време и в света. Извършен е от Военната организация на БКП (т.с.), решена чрез масови атентати да провали правителството на Александър Цанков. На 14 април 1925 г. в прохода Арабаконак е извършен неуспешен опит за убийство на цар Борис Трети. Загиват Делчо Илчев и Петър Котев. Няколко часа по-късно в София е застрелян о.з. ген. Коста Колев - едни от основателите на Военния съюз и депутат. За нанасяне на удар срещу управляващите с цел физическото унищожаване на голяма част от тях по време на опелото на убития ген. Колев на 16 април в църквата "Свети Крал" (дн. "Света Неделя") в 15.30 ч. избухва мощен взрив. Църковният купол рухва върху присъстващите. Загиват над 150 души, около 500 са ранените. Няма убити членове на правителството. Цар Борис Трети не присъства (той е на траурната церемония на убития при Арабаконак Делчо Илчев). Тримата извършители начело с терориста-комунист Марко Фридман, са осъдени и обесени.

Взривяването на съборната църква е историческият факт, избран от гласувалите зрители на БНТ за най-важно събитие на ХХ век в деветата категория - "Атентати" на телевизионната игра "Българските събития на ХХ век" (vek.bnt.bg) през 2010 г.

30 юни 1948 г. - отвлечен е пътнически самолет "Юнкерс-52" на авиокомпания "ТАБСО" по линията София-Варна-Бургас. След като стига над Ямбол, се отклонява за Турция и каца на летището в Ишеликьой край Истанбул. На борда има 17 пътници, сред които народният представител Георги Георгиев, запасни военни, адвокати и индустриалци заедно със семействата си. Похитителите са бивши офицери, начело с полк. Страхил Михалакев. Убити са началникът на Българската гражданска авиация Борис Ганев и бордният радист Недялко Недялков. Техникът Панайот Мазнев е прострелян, пилотът е отстранен. Похитителите искат политическо убежище в Турция. В България са осъдени задочно на смърт.

24 май 1981 г. - Самолет, изпълняващ полет от Истанбул да Анкара, е отвлечен от четирима терористи-кюрди и каца в Бургас. Похитителите отправят искания към турските власти за незабавно освобождаване на около 50 техни съидейници от затвора, откуп 500 000 долара и публикуване на тяхно политическо възвание в няколко турски вестника. Заплашват със взривяване на самолета и разстрелване на американците, намиращи се на борда на самолета. След съвместна акция на българските и турските командоси единият от терористите е убит, а другите успяват да скочат от самолета, по-късно са заловени. Осъдени са на по три години затвор.

6 април 1984 г. - в 11.45 ч. бомба, поставена в колетна пратка, убива трима и ранява 9 души в пощата на Горна Оряховица. Заловен е атентаторът Пламен Пенчев, който признава, че е искал да взриви милиционерския началник в града.

30 август 1984 г. - 17.30 ч. в чакалнята на гара Пловдив избухва бомба. Загива един човек, 44 са ранени. Час по-късно избухва бомба на летище Варна. Загинали няма, ранени са 13 души.

22 ноември 1984 г. - около 23 ч. избухва самоделно взривно устройство, поставено в предверието на православната църква в с. Бенковски, Кирковска община. Няма жертви. Замисълът на терористите е да се предизвика намесата на Турция, за да докажат, че в България има турци, които са против подготвящата се смяна на имената. Обвиняемите Симеон Чавдаров (34 г.) и Юлиян Хубанов (30 г.) - работници в мините в златоградския клон на "Горубсо", и двамата от с. Горски извор, са осъдени на смърт, но са помилвании наказанието им е заменено със 17.5 и 18 г. затвор. През 1990 г. са освободени от затвора и заминават за Турция.

9 март 1985 г. - 21.31 ч., близо до гара Буново, Софийска област. Във влака по линията Бургас-София във вагона за майки с деца избухва бомба. Загиват 7 души, сред които две деца, осем са тежко ранени. Атентатът е извършен от Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Руменов Георгиев (Саафет Реджеб), които са арестувани на 13 август 1987 г. и са осъдени на смърт. Месец по-късно са разстреляни. Четвъртият участник - Севдалин Маджаров (брат на Елин), е осъден на 6 години затвор и освободен след 1989 г. Заловени са след самопризнанията на човека, направил взривното устройство, намерено на 31 юли 1986 г. на плажа на курорта "Дружба" (Св. Константин) край Варна, което не успяло да се взриви поради блокиране на часовниковия механизъм.

9 март 1985 г. - 22.03 ч. в сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен избухва взрив. Загинали няма, ранени са 14 души.

7 юли 1987 г. - българските турци Никола Николов, синът му Орлинот Дулово и Невен Асенов от с. Боил, Силистренско, които искат свободен път до Турция през Малко Търново, отвличат в Толбухин (дн. Добрич) братовчедите Дарин Христов (12 г.) и Николай Петков(15 г.) за заложници. На 8 юли пред хотел "Интернационал" на Златни пясъци похитителите взривяват три гранати. Ранени са трима души. Обградени в засада от специалните части, те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница. При устроена засада на 9 юли на 3-4 км след гр. Мичурин (дн. Царево) колата на терористите се блъска в бронираната машина на специалните части и намиращите се в нея гранати и експлозиви се взривяват. Децата са ранени, терористите Никола и Невен загиват,а Орлин е осъден на смърт и разстрелян.

9 февруари 1991 г. - през декември 1990 г. в Националната служба за защита на Конституцията (контраразузнаване) е получен сигнал за подготвян терористичен акт на 9 февруари 1991 г. в 9.30 ч., когато е трябвало да бъдат взривени хотел "Шератон", "Интерпред", американското посолство и японския хотел "Ню Отани". Атентаторите са 10 души от 5 различни държави. В групатае имало бойци от японската "Червена армия". Терористите са прихванати в хотел "София" малко преди да осъществят плановете си.

9 юли 1995 г. - в 00.02 ч. избухва бомба пред редакцията на в. "Марица" в Пловдив, поставена пред стаята на портиера. В сградата освен редакцията на в. "Марица" се помещават и в. "Неделен новинар", заложна къща "Хермес", държавната фирма "Трибор-П 61" ООД и строителните фирми "Коларов" и "Вагнер".

17 юли 1996 г. - в 00.12 ч. е извършен терористичен акт на територията на търговския център в подлеза на НДК. Взривното устройство е било с тротилов еквивалент 2,5 кг и е било поставено на площадката между билетния център и магазина за сувенири. Жертви и пострадали няма. Нанесени са значителни материални щети на 15 магазина. Съществуват около 15 версии за атентата.

6 декември 1996 г. - около 1,20 часа в предверието на Голямата джамия в Казанлък избухва взривно устройство. Жертви няма, разбити са вратите и витражите. Това е втори атентат срещу казанлъшката джамия през последните два месеца.

30 април 1997 г. - между 15,15 ч. и 15,30 ч. при рутинен оглед на охраняемо място по пътя на кортежа на президентите на България и Румъния Петър Стоянов и Емил Константинеску в електрическо табло срещу полицейската будка на кръстовището преди аерогарата в София е намерено самоделно взривно устройство, което е обезвредено. Бомбата, заложена от неизвестни терористи, е била годна за задействане и способна да нанесе големи поражения в радиус от 100 м. В хода на разследването отпада версията за атентат срещу президентите и най-вероятна е версията за битов тероризъм.

17 януари 1998 г. - Бомбена експлозия пред в. "Труд" в София. В 23.10 ч. е избухва взривно устройство, поставено пред сградата на бул. "Дондуков" 52 на "Медиа" холдинг (днес сграда на НАП). Жертви и пострадали няма. Изпотрошени са стъклата на сградата до втория етаж, на магазините, ресторантите и жилищата срещу редакцията на вестника.

10 февруари 2011 г. - около 5.40 ч. избухва взривно устройство пред сградата, където се намира редакцията на в. "Галерия" в София на бул. "Цариградско шосе" 17. Счупени са стъклата на засегнатата сграда и на няколко околни. От взрива са пострадали и два автомобила, паркирани в района. По време на взрива в сградата е бил само един охранител, който не е пострадал.
Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 3 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 10 минути

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

Покрити с кръв коне предизвикват хаос в Лондон (ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикват хаос в Лондон (ВИДЕО)

Свят Преди 29 минути

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 39 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 44 минути

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 56 минути

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 2 часа

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 2 часа

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 2 часа

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 2 часа

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца