Съдия Мирослава Тодорова: Това е държавен произвол
Съдия Мирослава Тодорова   
Източник: БГНЕС
152

Съдия Мирослава Тодорова ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което беше дисциплинарно уволнена. Тя обяви това на пресконференция днес.

Съдия Тодорова определи като унизително обстоятелството, че не е била уведомена за решението на ВСС и за заседанието, на което то е било взето.

Това е държавен произвол, каза Тодорова и припомни, че води дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, "защото ми се струваше нетърпимо да има вербална агресия между институциите по медиите".

На въпрос дали смята, че върху ВСС е оказан натиск, тя каза, че само членовете му знаят, защо е взето това решение.

Защо не поискаха, дори от чисто любопитство, да ме видят, преди да ме уволнят, попита Тодорова. По думите й, ВСС нито веднъж не е защитил независимостта на съдебната власт.

"Да, има двоен стандарт. И аз, и вие знаете, че подходът не е еднакъв. Зад двойния стандарт стои зависима съдебна власт. Съдебната система има сериозен дефицит на качествено управление”, коментира Тодорова.

Основният въпрос, който според нея трябва да бъде задаван непрекъснато на ВСС е:

"Какво ще направите, за да решите този проблем, и да могат съдиите да гледат делата качествено? Какво ще направите, така че всички съдии да работят при равни условия?".

Вътрешният министър Цветанов днес отново, този път пред парламента, декларира, че

няма политическа или негова лична намеса за решението на ВСС

за дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

Цветанов обаче добави, че за него е по-важно не мнението на Мирослава Тодорова и на нейните защитници, а писмата, които е получил от жертвите на престъпността по делата, които тя е гледала. Той припомни, че забавени с години от Тодорова мотиви за решение по дело за отвличане са довели до прекратяването му и извършителите не са били наказани

"Смятате ли, че имам толкова силно влияние върху съдебната система?", попита Цветаов.

"Знам, че си създадох много врагове, може би и вие също много ме мразите, но за мен е по-важно, когато човек си тръгне от работното място да е сигурен, че си е свършил държавния дълг, воден от върховенството на закона", заяви Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов днес отново повтори снощното си изявление, че решението на ВСС е провокация, насочена срещу кабинета.

"Решението е взето без дебат, въпреки предложението на правосъдния министър Диана Ковачева за това. Има данни и за други подобни случаи, които не са завършвали с такова тежко наказание и дори са оставени без санкция. Затова подобно решение, взето няколко дни, преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти, и е пряко насочена срещу кабинета", заяви Борисов в изявление, разпространено от правителствената пресслужба.

"Не бива да се забравя, че този ВСС беше избран от предишното Народно събрание с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган. Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение", допълва министър-председателят.

На брифинг в парламента правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че има твърде малко случаи на уволнени съдии по повод на забавени дела.

"Няма спор, че има извършени нарушения, свързани със забавено правосъдие. За миналата година има един такъв случай. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни. Аршинът, с който се мери, не е еднакъв", категорична е Ковачева, която призова ВСС да намери начин да преразгледа решението си за уволнението на Тодорова.

Има създадено сериозно напрежение върху изпълнителната и съдебната власт

и е достатъчна и една искра, за да се случи такъв безпрецедентен протест на съдиите, коментира пред журналисти в парламента Михаил Миков от БСП. Това, според него, слага тежка оценка за реформата в съдебната система.

Според Миков случващото се не е продукт на конкретния случай, а той просто е отключил едно дълго таено напрежение в магистратските среди.

Всички опити за посегателства върху независимостта и атаки срещу съдебната власт като цяло дават тези бури, смята Миков.

Ог ДПС поискаха парламентът и обществото да получат

поименен списък на съдиите с брой просрочени дела

и срок на просрочване.

Според Лютви Местан, който представи декларация на парламентарната група на ДПС, така депутатите ще могат да преценят дали уволнената Мирослава Тодорова е най-съгрешилият български съдия или има и други съдии, включително такива, поставени на високи властови позиции, с повече на брой просрочени дела. Едва след като получим тази информация, можем да преценим дали решението е принципно или е проява на двоен стандарт, каза Местан.

Той поясни, че действително част от ВСС е избран от предходното Народно събрание, и каза, че "днешното управление е дало достатъчно знаци, че умее да цени готовността на някои заварени от предишни управления кадри, но достатъчно гъвкави да припознаят новите си господари".

"Няма нищо по-опасно от съмнението, че някой може да има идеята да подчини съдебната власт на собствената си воля", каза Местан. Той допълни, че няма нищо по-опасно от организиран протест на съдии, които излизат на улицата, защото смятат, че зад акта на уволнение на техен колега стои политически интерес.

Уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова е

груба провокация, а провокаторите са самият премиер Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов,

обяви в декларация от името на парламентарната група на Синята коалиция съпредседателят й Иван Костов.

Синята коалиция не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова, това не е в нашата компетентност, в нашите политически функции, уточни Костов. Според десните ВСС за пореден път е изпълнил политическа поръчка и е компрометирал отново себе си като съдебна власт.

"Месеци наред вътрешният министър Цветанов води публична война с уволнената съдийка. Под формата на загриженост за съдебната система, той се разправи с неудобните на властта магистрати и постави на ключови места свои приятели и послушници", заявиха още от Синята коалиция.

Десните виждат в действията на ВСС двоен стандарт - уволнява се един съдия заради бавене на дела, прави се забележка на друг за 43 сходни нарушения. "За един съдия не приема мотива "натовареност", за друг - го приема, в зависимост от публичната им позиция", коментира Иван Костов.

От Синята коалиция обвиниха Бойко Борисов в опит да набеди стария и обезличен ВСС в провокация. Целите на премиера и на Цветан Цветанов, се посочва в изявлението, е да прехвърлят своята отговорност за "жалкото състояние на съдебната система" върху отиващия си и "силно компрометиран ВСС" и в същото време да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС.

В отговор Цветан Цветанов заяви, че не може да разбере позицията на Иван Костов и политиците в залата с поведението им от трибуната на парламента и

"явния политически натиск, който е оказан 20 години

върху съдебната система".

Според него, ако е имало справедливост от българския съд е щяло да има осъдени по "Сапио", по "Балкан", по "Кремиковци" и фалиралите банки.

По думите на Цветанов трябва да има ефективност в борбата с тежката организирана престъпност, която е "проникнала във всички политически партии и е закриляна благодарение на политическата класа през тези 20 години". В момента наблюдаваме съдебни процеси, в които е много ясно изразена връзката на политическата класа с организираната престъпност, каза Цветанов.

Според него не са били основателни обвиненията на опозицията за политически натиск върху съдебната система или за политическа репресия спрямо представители на политическите опоненти.

Министърът даде пример за фактор, от който са се възползвали политическите партии през последните години в лицето на един от задържаните в Гърция с над 168 кг кокаин - Васил Нинов. "Този кокаин е, за да реши някои финансови проблеми, а защо не и на някои политици във връзка с предстоящите избори", каза Цветанов.

Коментари 152
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

152 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 11 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 15 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети