Горан Благоев: Бог ни прати земетръса, за да се опомним
Източник: netinfo
70
"Бог ни прати земетръса, за да се опомним", казва журналистът Горан Благоев. Пред "168 часа" той подчертава: "Разтърси ни, но ни опази. Сигурно и за да се опомним, за да станем малко по-добри и взаимно търпеливи."

"Най-вероятната дата за силен трус е 18 юни", според професора по геология Рангел Гюров. "Моето мнение е, че трусовете са в Струмския разлом, който върви по река Струма, успоредно на Италия. Затова и тук, както и там, се късат пластове. Всичко, което става в Италия, става и в България - по същата линия, твърди Гюров също в седмичника "168 часа".

"Много е вероятно, не казвам в никакъв случай, че това е 100 процента сигурно, за датите около 4-ти, 11-и, 18-19 юни. Много е възможно да има силен трус. Ще бъде по-слаб от 5,8, но доста силен трус, и около тези дати. Като най-вероятно, ако ще се случва, това ще стане на 18 и 19 юни. Идеята е, че не е задължително трусовете да стават, но ако стават, може би ще е тогава", прогнозира експертът.

"Перник потъна с около 3 сантиметра, а съседните височини са се повишили с милиметри", съобщава за в. "Преса" Александър Радулов, от Геоложкия институт на БАН.

Под заглавие "Плащат на час за доброволци при бедствия" "24 часа"разяснява: Само с писмено разрешение на работодателя всеки, който иска, може да стане доброволец и да помага при възникнали бедствия, аварии, пожари и катастрофи. Документът е сред задължителните, които се изискват за кандидатстване за място в новите отряди. Те ще се сформират до края на годината съгласно нова наредба, която тези дни предстои да бъде внесена за одобрение в Министерския съвет.

"Парите за помощи след труса стигат само за половината от пострадалите", тревожи се на първа страница "Сега". Броят на кандидатстващите лавинообразно растял и отпуснатият 1 млн. лв. вероятно няма да стигне, прогнозира това издание. Според автора "необмислените обещания на правителството да раздаде безусловно помощ на всички, пострадали от земетресението в Перник, доведоха до пълен хаос и напрежение сред населението".

По същия повод социалният антрополог Харалан Александров коментира за "Труд": "Не само в Перник, но и в София много хора са притеснени и трудно свикват с мисълта, че това не е епизод от лош сън, а част от реалността. Че в свят, в който нищо около нас не е сигурно, се налага да приемем, че вече и земята се тресе.

Реакцията на хората е напълно разбираема, притеснителни са методите за справяне с тревогата. Когато се оказва невъзможно да се направят надеждни предсказания с научни методи, хората прибягват до врачки, баячки и всевъзможни шарлатани. Сеизмологията казва постфактум какво се е случило, но няма силата да ни предупреди за предстоящите трусове, т.е. земетресенията винаги ни изненадват и ни напомнят колко сме беззащитни пред разрушителните природни сили."

След Гриша Ганчев иде ред на зърнените босове. Акцията на данъчните служби, която започна в захарния бизнес, ще продължи до края на годината с удари срещу някои от най-големите производители и търговци на зърно. Проверяват ги за афери с ДДС, пише в. "Стандарт".

"Сметките в зърнения бизнес не излизат. Някой лъже, и то с десетки милиони", заявил за "Стандарт" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той разкрил, че от година експертите от дирекция "Разследване на особени случаи" на Националната агенция по приходите (НАП) проверяват под лупа сектора. Резултатите се очакват до няколко месеца.Финансовото министерство иска всеки по веригата да си плаща ДДС директно в хазната.

"Сега в сектора няма касови бележки, голямата част е на тъмно. Всеки следващ търговец трябва да ни показва какво е купил и продал", обяснява вицепремиерът Дянков.

Всички вестници днес се занимават с бившата началничка на Държавния фонд "Земеделие" Калина Илиева, получила 3 годни условна присъда от Софийският районен съд за фалшифициране на документи. Някои вестници иронично наричат това наказание "потупване по рамото".

За фрапиращи случаи на конфликт на интереси, които е установила специализираната комисия, която следи за подобни нарушения, съобщава на първа страница в. "Дума". Най-често става въпрос за злоупотреби с обществени поръчки, съмнителни гласувания в общински съвети и назначаване на роднини, обяснява председателят на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Най-скандалните случаи са из провинцията. Бившият кмет на Берковица Милчо Доцов назначил снаха си за одитор, проверяващ сметките на общината. Проверяват кмета на Монтана за облагодетелстване на фирми.

"Някои неща на пръв поглед са ясни, но е нужна доста документация и доказателства, за да се изведат докрай", казва Златанов и уточнява, че в момента се работи по още около 130 сигнала за конфликт на интереси. "Решенията са 71, като в половината случаи има установен конфликт на интереси.

Санкциите, които може да бъдат наложени, са освобождаване от длъжност, глоба и конфискуване на възнаграждение. После качваме името на съответното лице на сайта на институцията. Целта е да има срамен списък, защото това ще има превантивен ефект", подчертава Златанов.

Комисията за конфликт на интереси работи от август 2011 г.

"Страхуват се от БОРКОР, защото имаме решения", е заглавието на интервю в "24 часа" с Ролф Шлотерер, съветник на вицепремиера Цветан Цветанов. По думите на експерта проектът върви успешно. "Ускоряваме темпото, защото и правителството, и обществото нямат търпение да видят конкретни резултати от борбата с корупцията", казва Шлотер.

"Парното по-солено на есен", е водещото заглавие за "Труд". Това ни чака след поредните поправки в Закона за енергетиката, които ще направят задължително ежемесечното отчитане на топлото. Инициативата е на депутати от ГЕРБ. Въвеждането на дистанционни уреди ще струва средно по 250 лв. на домакинство.

В последния момент фирмата "Булгаргаз" се е отказала да спре подаването на гориво към софийската топлофикация заради дълговете й. "24 часа" съобщава: "Нула кубически метра да е доставката на природен газ за "Топлофикация София", считано от 14 часа на 4 юни". Това изисква шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Причината е, че столичното парно не е погасило всички задължения за гориво.

"Няма да допуснем спиране на топлата вода за столичани", категоричен бил Стоян Цветанов, директор на топлофикацията.

Лили Иванова ми е любимка, признава в интервю за "Телеграф" испанският певец Хулио Иглесиас. "Всеки път, в който съм изнасял концерт в София, винаги съм се наслаждавал на престоя ми. Българите са много гостоприемни и те карат да се почувстваш като у дома си. По време на концертите в България съм забелязал, че хората са също много чувствителни и усещат музиката от дълбочина", посочва певецът.
Коментари 70
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

70 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите