Йълдъз Ибрахимова: Тук аз съм си вкъщи
Йълдъз Ибрахимова   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
3

Когато мислиш за Йълдъз Ибрахимова, можеш да си позволиш всички превъзходни степени за изключителност и неповторимост.

Когато излезе на сцената, придобиваш усещане за преживяване отвъд времето и реалността и я оставяш да те води с пълно доверие, стъпка по стъпка, към един свят, където Свободата и Въображението са с главни букви.

Йълдъз е празник. Тя не изисква нищо друго, освен любопитство и мъничко смелост.

В нейната приказка границата между вълшебното и реалното е въпрос на личен избор, а удоволствието от музиката е съпреживяване.

Родена в София на 8 април 1952 г., Йълдъз започва уроци по пиано и солфеж на 10-годишна възраст.

Завършва с отличие Националната музикална гимназия "Любомир Пипков" със специалност - оперно пеене, а по-късно Държавната музикална академия, теоретичен отдел със специалност - оперно пеене.

Дебютира през 1975 г. с джазквартета на Марио Станчев, а впоследствие работи с музиканти като Любомир Денев, Огнян Видев, Веселин Николов, Петър Петров, Антони Дончев и Боян Воденичаров.

Притежава уникален гласов диапазон, обхващащ четири октави.

Талантът й става изключително обсъждан след участията й на фестивали в Австрия, Франция и България заради уникалните 90-минутни вокални соло програми без музикален съпровод.

Нешка Робева е един от най-ревностните й почитатели и близки приятели и взима гласа й като съпровод на "златните момичета" по време на световни първенства и олимпиади, с което предизвиква истински дебат в спортните среди.

Вече над 35 години на сцена, сега Ибрахимова реши да сподели един от личните си празници - юбилея по случай 60-годишнината си, с българската аудитория.

Концертът на Йълдъз Ибрахимова е в зала 1 на НДК на 21 май 2012 г. от 19,00 ч.

На сцената с нея ще се качат прекрасните джаз импровизатори -- Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Христо Йоцов (барабани), както и специалните гости Иво Пазазов-Ибряма (кларинет) и Венци Такев (цигулка).

Какво разказа тя за предстоящото събитие, какви са чувствата на Йълдъз към българската публика и защо където и да е, винаги се връща в България - научете от великата певица в едно ексклузивно интервю на Наталия Такова от Vesti.bg:

- Вие сте пяли в над 40 страни по света и на различни континенти, а в момента живеете в Анкара. Какво е нещото, което винаги Ви връща в България?
- Различни неща. Аз тук съм родена и израснала. Семейство, приятели, спомени, детство, училище... В центъра на София съм отраснала - всяко нещо ми е много познато, така че, това е, разбира се, и носталгия. А пък и предимството ми е, че живея в съседна страна, което скъсява разстоянието.

- Споменавате носталгия...
- Носталгия в смисъл, че идвайки си в София, много неща са свързани с моето детство, със студентските ми години. Една голяма част от приятелите ми са тук. Но добре, че я има и технологията, която пък скъсява разстоянията - виждаме се по "Скайп" или във "Фейсбук".

- Всъщност Вие сте от съвсем скоро тук - от два дни. Успяхте ли да видите някаква промяна в страната ни и положителна или негативна е по-скоро тя?
- Не се задържам тук за по-дълго време. През лятото имам възможност да остана за повече, но сега нямам много време да видя и приятелите - всичко е свързано с работа. За съжаление не мога да преценя точно в каква посока нещата как се развиват- в социално и политическо отношение. Но това, което виждам по улиците, и това, което научавам от приятели, е, че има положителни промени, но има, разбира се, и неща, които на хората им се иска по-бързо да се променят, но не се променят. Така че в различни посоки има промяна.

- След толкова много пътешествия има ли някое конкретно място, на което сте усетили, че се чувствате най-добре - изпълнена и себе си?
- Знаете ли, има много страни, които ми харесват, но независимо, че съм получавала много добри покани за работа и в Европа... Не знам, трудно е човек да реши, че "това е страната", в която трябва да живее. Не е толкова лесно. (Смее се).

- Тогава как взехте решението да се преместите в Анкара, Турция? Със сигурност не е било никак лесно...
- Защото се омъжих там, а и много пътувах в този период.

- Учили сте 8 години оперно пеене. Интересно ми е обаче с какво Ви привлече магията на джаза?
- Различни са причините. Може би това, че имам свобода да импровизирам в много голям диапазон, докато в операта не можех да използвам гласа си така, че да излизам от рамките.

- Може ли тогава да се каже, че усетът Ви към музиката е отражение и на душата Ви?
- Да, точно така!

- Как поддържате гласа си? Питам Ви, защото със сигурност на много млади музиканти и изпълнители би им било полезно да получат съвет от певица от вашата величина.
- Преди всичко гласът е един инструмент, който е изключително чувствителен. Той по никакъв начин не може да се смени - няма резерва, както при останалите музикални инструменти. Ограниченията в началото се превърнаха в начин на живот. Някои ще си кажат: "Ааа, много е трудно да се пази глас!", но за мен това наистина вече не са канони. Примерно, преди концерт винаги гледам какво ям, а понякога дори не ям. Не пуша, не пия алкохол, преди концерт не приказвам много... И още много неща, но да не стана скучна (Смее се).

- А Вие слушате ли българска музика и как бихте оценили развитието й към днешна дата?
- Винаги е имало талантливи хора, които разбира се просто трябва да имат възможност за развитие и съответно - да се образоват. За жалост не следя конкретно какво точно се прави тук, но съм си говорила с музиканти, с които работя, и те ми казват, че определено е добра посоката, в която се развива музиката в България.

- В последните няколко години сякаш имаше някакъв застой и една друга музика - поп фолкът, измести попа и се настани в родните медии. Вие какво мислите за този стил и един вид вече култура в България?
- Мисля, че след 1990 г. имаше една вълна, която просто заля цялото музикално пространство, но явно времето показва кое може да остане и кое не може да остане. Но мисля, че и там има развитие в може би по-добра посока.

- Нека поговорим и за едно от най-очакваните събития тези дни - юбилейния Ви концерт, който ще бъде на 21 май по случай 60-годишнината Ви. Какво могат да очакват всички ценители на стойностната музика от концерта в зала 1 на НДК?
- Една пъстра програма. Започва с класика. Първата ария, която ще изпея, съм я пяла всъщност и в Музикалното училище - за това се сетих от онези дни, когато преглеждах едни барокови песни. Реших, че трябва да я изпея сега, защото точно сега си му е времето (Смее се). Предложих я на група музиканти и така. Ще пея джаз песни, след това балканска музика. Ще се появява и Иво Папазов. След това цигански романси - ще видим цигуларя Венци Такев и така завършваме с една много гореща музика.

- Знаете ли какво ми направи впечатление? Това всъщност е концерт, посветен на Ваш личен празник, а не професионален - 60-годишнината ви. Защо решихте да споделите този юбилей с публиката?
- Откровено казано това не беше моя идея, защото имам приятели, които знаят за тази годишнина и в интернет ми написаха: "А! Ама ти навършваш 60 години! Да направим юбилей!" И така. Първият концерт беше в Първо студио на Българско национално радио с Антони Дончев и оркестъра. Много топъл, много приятен бе този концерт.

- И все пак Вие решихте да направите този концерт в България... Това може би е един реверанс към българската публика?
- Ами да. Аз съм израснала тук, тук получих образованието си. Имам много приятели и познати, хора, които ме знаят от първите ми концерти и са следили какво правя. Независимо колко пътувам по света, тук е започнала кариерата ми и тук съм преживяла много хубави неща. Тук аз съм си вкъщи. Тук съм у дома. Това е много важно нещо, независимо, че и в Турция имам прекрасна публика. Наскоро бях поканила едни от най-добрите български музиканти за концерт в Истанбул. Извикаха ни на бис три пъти и излизахме още. Започнахме втори концерт (Смее се). Но в България много съм преживяла... Имам минало, има емоционални моменти...

- Говорите с много любов за публиката си. А имате ли някакви наблюдения в коя страна е най-специфичната, колоритна публика по света?
- Две от страните са Мексико и Япония. Беше много интересно - публиката в Япония с голямо внимание слушаше концерта и накрая изказа вълнението си с ръкопляскания. В Мексико пък имах усещането, че хората сякаш са дошли на футболен мач (Смее се) Ръкопляскаха си, когато им харесва - изключително емоционална публика. Тези двете са любимите ми страни.

- Нека да поговорим и за бъдещето, което може би като майка виждате и в очите на дъщеря си. Знам, че тя се занимава с музика, но имате ли някакви по-специални амбиции и мечти свързани с нея? Може би майка и дъщеря на една сцена?
- Тя е в музикална гимназия - едно от най-престижните училища в Турция. Свири на пиано, но инструментът й е контрабас. Нейни приятели й подмятат: "Ще свириш с майка ти, виж колко хубаво!" Аз съм й казвала, че съм си мислила това за нея. Тя слуша джаз, така че нищо чудно и в тази област да се изяви. Давам й мотивация, но тя има още какво да учи.

- Каква е Йълдъз извън сцената, далеч от светлините на прожекторите и хорския шум?
- Аз извън сцената съм по-различна... Така казват. Не обичам да се показвам пред хората. Имам приятели, разбира се, общувам - нямам проблем с това, но тъй като много обичам да съм свободна в движенията и мислите си, не искам винаги да съм на екран и пред обществото. Но на сцената съм в моя свят - безкраен, изключително свободен... И далеч по-добър от реалния живот.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 1 час

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 8 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 9 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 9 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете