Протестът и Нощта на музеите
Карта на Нощта на музеите на 19 май 2012 г. от nuitdesmusees.culture.fr   
Източник: nuitdesmusees.culture.fr
2
В е еждународния ден на музеите работещите в музеите и галериите у нас ще протестират символично (със специални баджове) срещу ниското заплащане на труда им.

В българските музеи работят 2300 души, 900 от тях са висшисти. Заплатите им не са увеличавани от времето преди управлението на "тройната коалиция", твърди Елка Пенкова от КНСБ. „В националните музеи и в регионалните изискването за екскурзовод е да владее два западни езика. Заплатите им са между 380 и 440 лв. Всяка година на нас ни казват в бюджета за следващата година ще ви се повишат заплатите", обяснява тя.

Специалистите в музеите и галериите протестират срещу ниското заплащане на труда си и голите  обещания на правителството за промени в сектора. Те изтъкват, че кризата  в духовността е по-страшна от икономическата криза и отбелязват, че културен туризъм не се прави без музеи.

Едно от  притесненията на музейните работници е, че гилдията застарява, а ниският престиж на професията демотивира младите специалисти,  което от своя страна води до изоставане от европейското и  световното й ниво. Липсата на средства за обновяване и модернизиране на музеите и галериите ще доведе до отлив на посетители и поставяне на  музеите в периферията на обществения интерес, предупреждават  музейните специалисти.

Нощта на музеите е ден след 18 май, когато в цял свят от 1978 г. се отбелязва Международния ден на музейното дело.

В Нощта на музеите всяка година отварят врати 3000 музея от близо 50 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите. Извън програмата остава единствено Пловдив, където има по-дълга традиция Нощ на музеите и галериите да се прави в края на септември.

Подаръци изненади ще има за тези, които посетят всички столични музеи и галерии, участващи в Нощта на музеите, съобщиха на пресконференция организаторите. Входът навсякъде е безплатен.

Пълната международна програма е в специален сайт в интернет - nuitdesmusees.culture.fr и в geodesyplus.wordpress.com.

В София ще има безплатен превоз до Националния исторически музей (НИМ) и други по-отдалечени музеи. Колите ще тръгват от "Виваком арт хол" - бившата Телефонна палата на ул. "Генерал Гурко".

Ще участват над 20 столични музеи и галерии. Зрителите ще имат достъп до постоянните и временните експозиции на музеите и галериите и до нови изложби, които ще бъдат открити специално за събитието. Между тях са:

- "Ранни творби на Кристо" - от студентските години на художника, когато още е Христо Явашев, и "Виетнамска лакова живопис" - в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ);

- картини на Хубен Черкелов, някои от които представени на Венецианското биенале-2011, във фоайето с черен мрамор в МВнР - пространство, до което за първи път посетители ще имат достъп;

- "Антарктида - българската ледена приказка", "Древните столици на България" и инсталацията "Secular Perception" на младия артист Стефан Карчев в НИМ.

Специални атракции са рицарски дуели и огнено шоу в Националния военноисторически музей (militarymuseum.bg), рисуване със светлина в  Софийската градска художествена галерия и Алея на хартиените чудеса - до галерията - в Градската градина.

В НГЧИ посетителите ще могат и да играят китайската игра Го, и да наблюдават демонстрации на  калиграфия, икебана и кодо (съчетание на аромати) на  японския художник Кихачиро Нишиура.

Ревю на дамско облекло от древния Рим ще има в Националния археологически музей (naim.bg). В  продължение на един час, освен реплики на автентични женски облекла, носени в периода първи - четвърти век в Римската империя, ще се представят аксесоари и бижута.

Костюмите са на "Нимар студио" и са представителна извадка от общата колекция за сниманите в България кинопродукции "Троя", "Спартак", "Юлий Цезар" и "Рим". Някои от облеклата са носени от прочути актьори като Орландо Блум, Брад Пит, Ричард Харис, Кристофър Уокър.  Бижутата са с прецизна ръчна изработка и също са реплики на накитите от времето на Римската империя.

Преди това ревю посетителите ще могат разгледат  временната изложба "Словото на изкуството - изкуството на словото" на млади художници от "Група 9".

Националният етнографски институт с музей при БАН ( eim-bas.com) ще представи пъзел от етнографски материали, документи, картини и изложби. Три от изложбите и филмите, които ще се прожектират, ще илюстрират съвременната научна работа на етнографите. Други две изложби са посветени на народната митология и на орнаментиката.

"Слънцето и месечината били брат и сестра ..." не е типичната изложба, в нея ще бъдат експонирани представите и светогледът на българина, пресъздадени от съвременни художници в картини и текст върху стените в музея. Част от изрисуваните сюжети ще са слънчовата женитба, свалянето на месечината от магьосници, представите за съзвездията Ралица, Квачката и др.

Международната изложба "Карнавалът: Крал на Европа" представя маскарадната традиция в няколко европейски страни чрез Етнографския музей в Загреб, Музея на  европейската и средиземноморска цивилизация в Марсилия, Музея на Македония в Скопие, Националния етнографски музей при  БАН, Етнографския музей на баските от Билбао, Словенския  етнографски музей в Любляна, Държавния етнографски музей във  Варшава и Музея на открито "Астра" в Сибиу.

Изложбата "Празникът на Св. Св. Кирил и Методий - от националното към европейското духовно пространство" проследява институционализацията на празника от Възраждането до наши дни.

Днес ще бъдат открити обновената сграда и експозиция на Националния политехнически музей, създаден преди 55 години. Ще бъде показано "Химическо представление", а чрез атрактивни демонстрации с участие на публиката ще бъде представена и изложба на част от дарението на фирма Johnson Controls - електронни табла за леки автомобили, произвеждани в България.

Европейска живопис от 16-и до 18-и век предлага в Нощта на музеите "УниАрт" - първата у нас галерия към висше училище - Нов български университет (nbu.bg). В експозицията са включени картини - лична собственост на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, които той е дарил на НБУ.

"УниАрт" показва значими творби на чуждестранни и български автори от 17-и век до наши дни.

Картички и послания до Федерико Гарсия Лорка могат "да изпратят" посетителите на Институт Сервантес в София в Нощта на музеите и галериите. Тогава е последната възможност да се види изложбата "Пощенска география. Пощенските картички на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос", която на 20 май ще отпътува за Ню Йорк.


Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 минута

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 57 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа