"Труд": Кризата - причина за аборт
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
24

Темата на "Труд" стряска със заглавие: "Кризата - причина за аборт".

Сред основните причини за прекъсването на бременността при младите са кризата и страхът, че финансите няма да стигнат за отглеждането на детето.

"Жените се страхуват, че ги връхлитат тежки и несигурни години. Така липсата на позитивно мислене и на очакване на светло бъдеще ги карат да прекъснат бременността. Уви, в последните месеци това се случва все по-често", разказва д-р Иван Костов от столичната Втора АГ болница "Шейново".

Той допълва, че същите са аргументите и за отлагането на раждането за по-късна възраст - след 30-35 г.

От страниците на "Труд" АГ специалистът Мария Малинова призовава държавата да погледне по-сериозна на проблема.

"Ако има някакво ниво на раждаемост, да не си правим илюзии, то се поддържа от ромите. Утре обаче на вашите деца няма да има кой да им изкара пенсията, защото трудно ще интегрираме и накараме ромите да работят", подчертава Малинова.

На първа страница "Дума" алармира: 76% от българите са с недостиг на витамин D, показва национално представително проучване. Данните показват, че дефицит на витамина се наблюдава близо два пъти повече сред жителите на градовете в сравнение с тези в селата.

Над 250 млн. лв. над утвърдените в закона за бюджета си средства е изплатила здравната каса на болниците през 2011 г., сочи справка на НЗОК, цитирана от "Сега".

Общо те са получили 1,212 млрд. лв. през миналата година. Касата ги е разпределила между 394 лечебни заведения, повечето от които болници. Според закона за бюджета обаче на тях са им се полагали само 958 млн. лв.

Петорен скок на глобата за неправилно пресичане на улица гласят депутати от ГЕРБ, твърди на първа страница "Монитор".

Те ще предложат санкцията за пешеходците, които нарушават пътните правила, да хвръкне до 50 лв. В момента независимо от провинението им размерът й е фиксиран на 10 лв.

Между първо и второ четене на внесените наскоро промени в Закона за движение по пътищата, които ще влязат в пленарната зала още идната седмица, ще бъде вкарана обаче поправка, с която нарушенията и наказанията и за тях ще бъдат диференцирани.

Както за шофьорите, така и за пешеходците, глобата трябва да бъде адекватна на нарушението, категоричен бе законотворецът Станислав Иванов.

На вътрешна страница "Монитор" акцентира върху друга законова промяна: От 10 000 до 50 000 лв. ще е глобата за строежи по пясъчните дюни, както и за незаконно изграждане на преместваеми обекти - барове, заведения за хранене и т.н., предвиждат измененията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Санкцията ще важи и за незаконно заустване в морето на мръсни води, за сметища, за използване на торове на територия до 2,1 км от плажа, както и при нарушаване на строителното ембарго от 15 май до 1 октомври. Сега глобата за фирмите е 10 000 лв.

Бърз съд за дребни престъпления, предлага в интервю за "Монитор" Камен Михов, председател на Асоциацията на прокурорите в България. Експертът дава за пример Германия, където повече от 70% от делата се решават бързо.

"Прокурорът подготвя нещо като наказателно постановление. Така предлага на съдията извършителят да бъде наказан. Съдията в закрито заседание взима документа и го одобрява или не. Без да се отива в съдебната зала, това постановление се праща на извършителя и на пострадалия.

Ако страните не обжалват, изобщо не им се налага да влизат в съда. Никой не казва, че трябва да се прости на извършителите на дребните кражби, но трябва да им се търси отговорност при по-облекчени процедури", категоричен е Михов.

По думите му правораздавателната система не бива да бъде обременявана от подобни съдебни процеси.

Според челото на "24 часа" до месеци стартира "великото чиновническо преселение". Седем агенции напускат София и отиват в друг град.

Ако пилотният проект е успешен, ще се готви и извеждането на министерства. Той е част от стратегията за административна реформа, подготвяна от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Плановете засега били зам.-министърът по туризма да се премести в Пловдив. Данъчните заминавали за Велико Търново, митниците - за Русе.

Нов дом, но във Варна ще има агенцията по рибарство, а тези по виното отиват в Плевен. Агенцията по морска администрация тръгва към Бургас, а пристанищната ще е в Русе.

До 8 г. затвор заплашват бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева заради фалшивата й диплома, пише на първа страница "Преса".

Разследването срещу нея е приключило и до края на седмицата прокуратурата ще внесе в Софийския районен съд обвинителен акт.

Корупцията е основна тема за размисъл и на експерта от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. В своя коментар за "24 часа" той фокусира вниманието върху сътресенията в БОРКОР.

Експертът твърди, че потенциалните оръжия срещу корупцията са в две суперминистерства - МВР и на финансите, а за БОРКОР остава четене на вестници и писане на стратегии.

"В МВР е агентурата, СРС, разследванията и т.н. В МФ пък са парите, данъците, огромната финансова информация, благодарение на която може да се провери всяка фирма и лице. Между тези две суперминистерства има сложни отношения по време на целия преход", подчертава Безлов.

Проблемните кредити са пораснали отново през март, при това с огромна сума - близо 400 млн. лева, коментира под глава "Сега".

Вчера БНБ публикува новите данни за влошаващо се състояние на портфейлите на банките и на техните длъжници, които само подкрепят общите опасения за нова рецесия.

Статистиката показва, че към 31 март заемите, които са силно просрочени, преструктурирани са или са направо безнадеждни, вече са почти 9,7 млрд. лв. Всички раздадени кредити са 41,4 млрд. лв.

"Класа" също цитира статистиката на БНБ на първа страница като подчертава, че лошите и преструктурираните кредити вече са 23,35% от всички отпуснати към края на март.

Със 776 млн. лв. са се увеличили депозитите на домакинствата за 3 месеца, допълва "24 часа", позовавайки се на данните на БНБ. В края на миналата година те са били 30,886 млрд. лв., а през март са стигнали 31,622 млрд. лв.

Кое ще даде нов живот на борсата, пита на първа страница "Капитал Daily". Бърза приватизация на БФБ и депозитара, продажба на държавни миноритарни пакети и повече прозрачност са част от действията за излизане на капиталовия пазар от летаргията, предлага вестникът.

В интервю за "Класа" Диан Червенкондев, зам.-председател на енергийната комисия в парламента, подчертава, че реализирането на проекта АЕЦ "Белене" би струвало около 10,035 млрд. или около 20 млрд. лв.

"Ако трябваше България да вземе кредит, който да върне за 20 години, при лихва не 12 процента, а 6,5-8 процента, която е реалистична, трябваше да върнем на банките над 35 млрд. лв.

Тоест за 20-те години ние трябваше да връщаме по близо 1,7 млрд. годишно. Това е около 7-8 на сто от приходите на държавния бюджет. В случая не става дума за забавяне увеличението на пенсиите и заплатите, а дългогодишно заробване", категоричен е експертът.

Законът за гражданската конфискация е нужен на България, а не на Брюксел, защото ще работи в интерес на българските граждани, заявява пред "Класа" Цвета Караянчева, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

"Проектът е важна част от борбата ни срещу корупцията и незаконното обогатяване и с влизането си в сила вероятно ще засегне доста интереси.

Нашата амбиция обаче е чрез този закон да защитим интересите на обществото, както и да възстановим чувството за справедливост у гражданите", аргументира се Караянчева.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Алла Пугачова

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 минути

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 22 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 3 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година