Оланд и Саркози на втори тур
Франсоа Оланд   
Източник: ЕПА/БГНЕС
38

Кандидатът на социалистите Франсоа Оланд с 27,7% и сегашният президент Никола Саркози с около 26,6% от гласовете на днешния първи тур на президентските избори във Франция ще спорят за най-висшия държавен пост.

Това все още са предварителни данни, но няма съмнение, че

двамата отиват на втория тур, който ще се проведе 6 май

Кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен спечели за крайната десница небивалите за Франция близо 20% от гласовете, оставайки трета във вота.

Предишният рекорд за крайната десница на президентски избори бе през 2002 г., когато баща й Жан-Мари льо Пен изненадващо получи почти 17% от изборите и се класира за втори тур с тогавашния президент Жак Ширак, елиминирайки от надпреварата социалиста Лионел Жоспен, напомня АФП.

Кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който получи днес около 11% и се нареди на четвърто място, отправи

призив за разгром на досегашния президент Никола Саркози на втория тур

На 6 май, без да искам нищо в замяна, за да бъде разгромен Саркози, аз ви призовавам да не се помайвате и да гласувате така, сякаш гласувате за моята победа, каза на привържениците си Меланшон.

"Във Франция трябва да бъде разбита оста Саркози-Меркел. Нашият народ изглежда твърдо решен да обърне страницата на периода Саркози", добави кандидатът на радикалната левица.

Окончателното ми задължение - знам, че ме гледат и отвъд границите на нашата страна - е да върна Европа на пътя на растежа и заетостта, заяви Оланд пред ентусиазираните си привърженици в щаб-квартирата си в Тюл, южна Франция.

В речта си Оланд обеща

да намали външния дълг на Франция и да ускори нейния икономически растеж

Той освен това изрази загриженост от силното представяне на кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен, която се класира трета на първия тур.

Според Оланд с гласовете си французите са "наказали" Саркози и са се "отрекли" от него, понеже, заемайки твърда позиция по такива въпроси като имиграцията и сигурността, той започнал флирт с Льо Пен, отбеляза ДПА.

Оланд заяви, че ще стане кандидат "на всички сили, които желаят да затворят една страница и да отгърнат нова."

Саркози от своя страна заяви, че не губи "увереност" в спечелването на още един президентски мандат, въпреки че остана втори на първия тур.

Според сондаж на института Ипсос, цитиран от АФП, на втория тур обаче той ще бъде победен от Оланд с 54% срещу 46%.

Предизвиквайки Оланд на три дебата през следващите две седмици, Саркози призова гласоподавателите от целия политически спектър

да го подкрепят от "любов към родината"

По думите на Саркози главната грижа на французите е да запазят своя начин на живот, което той ще направи, като се пребори с незаконната имиграция, укрепи трудовия статут и защити френската идентичност.

Избирателната активност в неделя беше най-малко 80%, с около 4% по-ниска отколкото на първия тур през 2007 - 83,7%, но значително по-голяма в сравнение с първия тур през 2002 г., когато е била 71,6%, посочва АФП.

Същевременно парижката прокуратура обяви, че

разследва публикуването на прогнозни резултати

за първия тур от президентските избори във Франция преди 20 ч. местно време, което е разрешеният от закона час, предаде Франс прес.

Разследването засяга агенция Франс прес, две белгийски медии и една швейцарска, интернет сайт в Нова Зеландия и белгийски журналист, който е публикувал прогнозни резултати в "Туитър", съобщи прокуратурата.

По силата на закон от 1977 г. публикуването на каквито и да било данни за резултатите на избори е забранено преди затварянето на последните изборни секции в 20 ч. 

Във Франция един кандидат трябва да спечели абсолютно мнозинство, за да бъде избран на първия тур.

Ако нито един кандидат не постигне това, двамата кандидати с най-голям процент от гласовете на избирателите ще трябва да се изправят един срещу друг на втори тур.

Право на глас имат френските мъже и жени на възраст над 18  години. Около 44,5 млн. са регистрираните избиратели, същият брой като на предишните президентски избори през 2007 г.

Петгодишният мандат на президента изтича официално на 15 май

Когато бъде избран нов президент, датата на церемония по встъпването му в длъжност традиционно се определя по взаимно съгласие между стария и новия президент и може да се състои дори след официалния край на мандата на Саркози, ако има неотложни международни задължения - както планираната среща на върха на Г-8 на 18 и 19 май.

Церемонията по встъпване в длъжност ще бъде предхождана от церемония по предаване на властта, по време на която отиващият си държавен глава ще има среща на четири очи с наследника си, за да му предаде тайните кодове за френския ядрен арсенал.

Новият президент ще назначи преходен премиер и кабинет, които да управляват страната, докато бъде избран нов парламент на парламентарните избори на 10 и 17 юни.

След това може да бъде сформирано ново правителство в зависимост от състава на парламента.

Франс прес прави преглед на основните обещания на кандидатите.

Франсоа Оланд

- Икономика: Намаляване на бюджетния дефицит с оглед връщане към равновесие до края на 2017 г., фискална реформа с данък от 75% върху доходите, надвишаващи 1 млн. евро на година, данък върху имуществото на данъчните изгнаници, премахване на някои данъчни облекчения, което ще донесе 29 млрд. евро на държавата.

- Общество: Създаване на 60 хил. работни места в областта на образованието за период от пет години, право на хомосексуалните двойки да сключват брак и да осиновяват деца, частично връщане на пенсионирането на 60 години, намаляване на броя на влизащите в страната имигранти (без да посочва конкретна цифра), медицинска помощ за завършване на живота с достойнство, намаляване на дела на ядрената енергия от 75% на 50% до 2025 г.

- Институции: Въвеждане на пропорционалната избирателна система на парламентарните избори, намаляване с 30% на възнаграждението на президента и на министрите.

- Външна политика: Предоговаряне на Европейския бюджетен пакт, за да се прибавят към него мерки, стимулиращи растежа, изтегляне на френските бойни части от Афганистан до края на 2012 г.

Никола Саркози

- Икономика: Уравновесяване на публичните сметки още през 2016 г., увеличаване на ДДС (от 19,6% на 21,2%) и намаляване на социалните вноски на служителите, данък за данъчните изгнаници, продължаване на политиката да не се назначава нов служител, ако един от всеки двама държавни служители излезе в пенсия.

- Общество: Намаляване наполовина на легалните имигранти (до 100 000 души) и по-тежки изисквания за влизането в страната на чужденци с член на семейството, който вече живее във Франция, засилване на наказателната политика спрямо непълнолетни и на арсенала за борба с тероризма, реформиране на професионалното обучение.

- Институции: Вписване в Конституцията на правилото за връщане на равновесието на публичните финанси ("златното правило"), въвеждане на пропорционална избирателна система на парламентарните избори, намаляване с около 10% на броя на депутатите.

- Външна политика: Ревизиране на Шенгенските споразумения за засилване на граничния контрол и въвеждане на Закон за купуване на европейски стоки, предсрочно изтегляне на бойните части от Афганистан до края на 2013 г.

Марин льо Пен (крайна десница)

- Икономика: Постигане на бюджетно равновесие през 2018 г., излизане от еврозоната и връщане на франка.

- Общество: Намаляване до 10 000 души влизанията на година на имигранти, намаляване на броя на хората, искащи да влязат в страната заради вече пребиваващ член на семейството и прилагане на принципа на земята за придобиване на френско гражданство (т.е. само за родени във Франция), системно експулсиране на нелегални имигранти, наказателна отговорност за непълнолетните над 13 години, забрана на "показните религиозни знаци" за потребителите на публични услуги, предимство за французите при достъп до работни места и социални помощи, референдум за смъртното наказание.

- Външна политика: Излизане от ЕС, връщане на националните граници, незабавно изтегляне на бойните части от Афганистан.

Жан-Люк Меланшон (радикална левица)

- Икономика: Възстановяване на правомощията на банките и на финансовите пазари срещу спекулацията, премахване на фискалния щит, ограничаващ данъчното облагане на най-богатите, облагане с данъци на финансовите приходи и на компаниите, контрол на движението на капитали в границите на ЕС, минимална брутна заплата от 1700 евро, фиксиран максимален доход от 360 000 евро на година.

- Общество: Регулиране на положението на имигрантите без документи, удвояване на бюджета за наука, увеличаване на заетостта в сектора на образованието.

- Институции: Свикване на Учредително събрание, VI-та парламентарна република, въвеждане на пропорционалната избирателна система на всички видове избори.

- Външна политика: Референдум по проекта за бюджетен договор, промяна в ЕЦБ, която да отпуска заеми при ниски лихви пряко на държавите, изтегляне на френските войски от Афганистан и на Франция от НАТО.

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите