"Труд": Русия иска да купи БДЖ
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
84

Руският държавен мастодонт ОАО "Российские железние дороги" (РЖД) - компанията с най-много жп линии в света, иска да купи "БДЖ - Товарни превози" в комплект с гръцкия жп превозвач, пише "Труд".

Точно на заявката от Москва се дължал оптимизмът на ръководството на БДЖ и на транспортния министър Ивайло Московски за сериозни приходи от приватизацията на почти фалиралия жп превозвач.

Собствеността върху фирма за превози в България би била от особен интерес за всеки, който сложи ръка върху жп товарите на порт Солун - една от основните европейски дестинации за китайското карго.

Брюксел иска ръст на най-ниските минимални работни заплати в ЕС, информира "Сега". ЕК настоява да бъде увеличено минималното месечно възнаграждение в държавите членки на ЕС, където то е твърде ниско, съобщава електронното издание "ЮрАктив".

Официално предложението ще бъде представено днес от еврокомисаря по социалните въпроси Ласло Андор. Над 8% от европейците преживяват със заплати, които са под линията на бедността, показват данните на ЕК.

Най-ниската минимална работна заплата от страните членки на ЕС се плаща в България - 138 евро, следвана от Румъния - 162 евро, и Литва - 232 евро, сочат последните данни на Евростат, публикувани преди месец и половина.

Най-високите минимални месечни възнаграждения в ЕС взимат в Люксембург - 1801 евро, и в Ирландия - 1462 евро.

Разходите ни скачат двойно по-бързо от доходите, констатира "Класа".

За изданието Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, казва:

"Нашият пазар на труда не е подготвен за промените през следващите 20 години. 2012-а няма да е година, в която ще преминем от ръст на безработица към ръст на заетостта".

"Капитал Daily" цитира МВФ: "По-мека рецесия в Европа, но рисковете остават".

"Най-сериозните притеснения за глобалната икономика през тази година ще идват от Европа", каза главният икономист на институцията Оливие Бланшар, който представи традиционния пролетен обзор на световната икономика във вторник.

"Перспективите за световната икономика отново бавно се подобряват, но се очаква ръстът да бъде слаб, особено в Европа, както и безработицата в много от развитите страни да остане висока", се казва в обзора на МВФ.

Икономическият растеж на страната ни през тази година ще е 0,8%, считат от МВФ. За сравнение - последните очаквания на правителството от началото на месеца са за растеж от 1,4%, а при изготвянето на бюджета миналата година кабинетът заложи на ръст от 2,8%.

На първа страница "Труд" под колаж, представящ два пътя, построени с голяма времева амплитуда - от римско време и от днешния ни ден - коментира: "Древният римски път до село Долни Главанак, Хасковско, е по-здрав и с по-малко дупки от изкърпения и разбит път от асфалт между Горни Главанак и Маджарово".

БСП търси максимално широка подкрепа за АЕЦ "Белене", пише "Дума". Лидерът на партията Сергей Станишев обяви, че социалистите започват консултации с ВМРО и НДСВ за инициирането на общонародна подписка за референдум за АЕЦ "Белене" и ядрената ни енергетика.

Ще бъде формиран и Инициативен комитет, който да застане зад подписката, в него ще попаднат експерти и учени, ще се търси и международна подкрепа.

"Белене не е кауза само на БСП. Става въпрос за националните интереси, за енергийната зависимост и цената на тока, който ще плащат българските граждани", обобщи Станишев. Той допълни, че ситуацията с АЕЦ "Белене" не е необратима.

"Новинар" алармира: "Втора Катуница в карловско село". Ромите от карловското село Христо Даново масово се изселват в гората, въоръжени с мотики и колове, тъй като се страхуват от втора Катуница.

Убийството на 45-годишния Илия Павлов на Разпети петък разбуни духовете в селото. Инцидентът стана при масов бой между българи и роми в пловдивското село Правище.

Сривът на икономиката надминава и най-мрачните очаквания, пише "Сега".

Дни след като Министерството на финансите се поправи и сви с 3 млрд. лева очакванията си за икономиката през 2012 г., бизнесът направи още по-мрачна прогноза за тежък спад за първото тримесечие и пробойна в бюджетните сметки.

Темата на "24 часа" проследява как адресът може да бъде причина банка от Пловдив да откаже кредит, ако улицата ти се казва "Ландос".

Наред със строгите изисквания за постоянен доход, трудов договор, подходящо имотно състояние и възраст, финансовата институция проверява и... адреса на кандидата за кредит.

С това екстравагантно правило се сблъскала дама от града под тепетата, която решила да изтегли заем. Получава отказ, когато служителите виждат адресната регистрация - близката до кв. Столипиново улица "Ландос".

На кандидатката за кредит било обяснено, че поради множеството задлъжнели роми било взето решение да не се отпускат изобщо заеми на хора от тази улица.

Лекарствата по-евтини с 5-10% до 10 дни, съобщава "24 часа". Това каза изп. директор на КРИБ Евгений Иванов след среща на УС на организацията с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

Ценообразуването трябва да бъде абсолютно прозрачно за всеки българин. Затова намесата на Здравната каса занапред ще е видимо - на сайта й ще се публикуват цените, по които тя купува лекарствата и отстъпките, които прави.

Онкозаболяванията растат с 3% на година, предава думите на директора на Националната онкологична болница доц. Здравка Валерианова "Класа".

Нарастването през последните 30 години е с един непрекъснат темп, поясни тя. В същото време онкохематологичните заболявания, сред които са левкемиите и лимфомите, представляват 4 % от всички злокачествени заболявания.

За 2011 г. за всички възрастови групи има общо над 700 нови случая на онкохематологични заболявания, допълни Валерианова.

Според нея има темп на нарастване, но той е плавен и постоянен и не се наблюдава необичаен ръст. Последствията от Чернобил не са от днес и от вчера.

Нов регламент определя какво са кумис и кефир. Забраняват на мандрите ментетата с палма. Имитациите на млечни храни отиват на отделни щандове, пише "Монитор".

Само 18 продукта може да се наричат млечни според новия регламент. Освен най-често използваните прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, от аграрното министерство са определили какво трябва да съдържат суроватката, сметаната, маслото, изварата, мътеницата и др. млечни продукти.

Дадено е точно определение също така на кумиса, за чиято направа е нужно кобилешко мляко, както и на кефира, който се получава от краве мляко, преминало през алкохолна ферментация.

За "Преса" проф. Лъчезар Трайков, директор на Александровска болница, казва: "Трябва ни фонд за тежко болните. Не можем да върнем пациенти, защото лечението им е скъпо. Ние сме най-високата инстанция, университетска болница, няма къде да отидат след нас".

Пред "Труд" лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев споделя: "Двама честни министри видях за 20 години. Единият е проф. д-р Никола Василев, който си подаде оставката като здравен министър, защото не беше съгласен с политиката на Иван Костов.

Другият е проф. Николай Василев, който като министър на образованието (в кабинета на Филип Димитров - б.р.) не отмъкна и лев. Това са хора, които честно изпълняваха възложената им функция.

А преди и след тях толкова народ граби с ръце и с крака. Вече забравям имената на министрите, да не говорим за зам.-министрите.

Основен дефицит в българската политика е липсата на почтеност. Желанието да материализираш правата, които ти дава постът, без да се интересуваш от последиците", коментира д-р Тренчев.

Изходът за БСП е лидерски щаб до изборите догодина, заявява за "24 часа" Илияна Йотова, евродепутат от БСП.

"Смеехме се на сините, че си разнасят бельото по медиите, сега поехме по същия път. През 2005 г. Първанов направи жест към тогавашния кандидат за столичен кмет Бойко Борисов и това беше разчетено от много хора в партията като косвена подкрепа.

Ако експрезидентът има амбиции за премиер, да каже отсега екипа, с който ще ги реализира. Чрез Станишев България участва в голямата европейска политика", убедена е г-жа Йотова.

В интервю за "Новинар" проф. Евгений Дайнов, политолог, заявява: "БСП е пред избор - Изток или Запад, минало или бъдеще. Не искам България да е крепостно княжество по енергийна линия на Кремъл. Сергей Станишев стана вече напълно европейски политик, не иска да бъде представител на Русия в България. Както и да има ограничено политическо влияние.

Вдясно всичките процеси се събират в един фокус - Меглена Кунева, ще се опита да рестартира българската десница", прогнозира професорът. 

Коментари 84
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

84 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обвинителен акт срещу Божков и още девет души</p>

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Божков и още девет души

България Преди 18 минути

Обвинението твърди, че са нанесени щети за близо 560 млн. лева на държавния бюджет

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 28 минути

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 2 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 2 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 3 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 3 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 3 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 4 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 4 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 4 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 4 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 4 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 4 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 5 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 5 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден