М. Димитров: Край на формата със старите десни
Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров   
Източник: Боби Тошев, БГНЕС
37

"Белене" е един измъчен успех, каза в интервю за Vesti.bg съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Според него ще бъде голяма грешка, ако България даде на Русия всички необходими съгласия за "Южен поток" и междувременно не си гарантира условията за новия газов договор, който вероятно ще бъде до 2018 г.

(В края на тази година изтича договорът за доставките на руски газ, подписан през 2006 г. между "Овъргаз", "Булгаргаз" и "Газпром експорт"- бел. ред.).

Приоритетен проект за Русия е "Южен поток" и тя бърза. Но ако България закъснее и не сложи заедно на масата договорите за "Южен поток" и за доставката на природен газ, ще бъде голяма грешка, каза Димитров.

Лидерът на СДС се обяви за по-широко дясно обединение, в което обаче няма да участват хора от формата на "старите десни" като Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев.

Следва пълният текст на интервюто на Севделина Николова:

- Как ще се държи Синята коалиция при евентуален вот на недоверие, какъвто предлага БСП?

- Ако вотът е с тема АЕЦ "Белене", ние ще гласуваме против този вот, защото СДС е партията, която имаше най-последователни позиции срещу проекта, който тотално можеше да срине българската икономика.

Ако вотът обаче е с дневен ред икономическата политика и "Белене" е част от това, тогава е логично да не участваме. Защото спирането на "Белене" е важна крачка, но общата икономическа политика на ГЕРБ се провали, което може да се види в растящата безработица, намаляващата покупателна способност на заплати, на пенсии, фалитите на хиляди фирми.

- Спирането на проекта "Белене" ли е най-големият успех на правителството досега?

- "Белене" е един измъчен успех, защото тези 20 млрд. лв., които трябваше да бъдат платени, са повече от нашия външен дълг и евентуален проект от такъв мащаб, който в крайна сметка щеше да се финансира със заем, който да се плаща от всички нас, щеше да преобърне стабилността. А тези 1,4 млрд. лв са истинско престъпление срещу българската демокрация, защото с тях можеха да бъдат санирани поне 60 хил. панелни блока в страната - т.е. 240 хил. души щяха да живеят по-добре - с 50% щяха да бъдат по-ниски сметките им за парно и ток, вместо парите да бъдат прахосани в "бездната "Белене".

- Реалистични ли са идеите за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и газова централа в Белене, или сте съгласен със Станишев, който ги нарече финтове?

- Чудя се БСП, Станишев, Първанов, как не ги е срам поне малко. Защото от самото начало при сравняването на АЕЦ "Белене" със 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е очевидно, че националният ни интерес е да направим допълнителен блок на "Козлодуй". Той ще бъде между два и три пъти по-евтин от "Белене", защото няма нужда от нова площадка - там вече има такава, има ги помощните сгради и системата за пренос. Освен това рискът от сеизмични проблеми е по-нисък, защото платформата е по-стабилна, което води до по-евтин проект.

Всичко това означава, че токът от евентуален допълнителен блок на "Козлодуй" ще бъде между два и три пъти по-евтин отколкото от "Белене". При това положение да започнеш да строиш "Белене" с ясното съзнание, че строиш нещо много по-скъпо и неефективно си е национално предателство отвсякъде. Чудя се на тия хора как и с какъв морал излизат и ни съветват.

- Реалистични ли са все пак тези 6-7 години, за строежа на седми блок, за които говореше Борисов?

- Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е абсолютно реалистичен проект. Минималният срок за построяване е 10 години, но този срок е достатъчно добър, тъй като блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" могат да работят поне още 20 години и ние нямаме проблеми с енергийния баланс. Справките, които съм поискал от БАН, от НЕК и от Българския енергиен холдинг, показват, че до 2020 г. нашият баланс е "вързан", дори имаме сериозен потенциал за износ.

Т.е. ние недостиг нямаме и АЕЦ "Белене" очевидно се е правила с идеята, следваща стария комунистически принцип, че България е енергиен център на Балканите, на света, на вселената и те ще изнасят ток. Само че пазари няма, т.е. няма търсене за този ток. Тъй като не е необходим за вътрешната консумация на България, спирането на проекта в никакъв случай не нарушава вътрешният ни баланс на ток, т.е.: Хора, режим на тока няма да има, такъв проект няма.

- А трябва ли да има газова централа в Белене?

- Колкото за газовата централа, от името на СДС и Синята коалиция предложих в парламента тя да бъде на пазарен принцип. Aко има частен инвеститор, който иска да си рискува парите, да я построи, после да продава на пазарен принцип и да не иска нищо от държавата - преференции, по-високи цени на тока, фиксирани договори, аз нямам проблем с такава централа.

- Какви негативи може да ни донесе отказът на Москва?

- Умният човек и съответно умната държава никога не зависи от един доставчик. Затова настояваме за междусистемните връзки с Турция, Гърция, с Румъния, а след това и със Сърбия, за да не бъдем зависими само от Русия.

- Последната идея беше за внос на газ от Азербайджан през Грузия.

- Това е възможно решение, но е важно да направим връзката с Турция, за да бъде купуван оттам азербайджански и други видове газ. Чисто стратегически връзката с Турция е най-важна и за да можем да купуваме газ на по-ниски цени. През последните седмици азербайджанският газ беше с около 30% по-евтин от руския и това е един потенциал, който ние в момента не можем да използваме.

Аз смятам, че междусистемните ни връзки със съседните държави се саботират умело и целенасочено от външни за България фактори. Упрекът ми към сегашното управление е, че няма необходимата воля и решителност да преодолее тези пречки.

- Цената на газа, договорена от Делян Добрев в Москва, добра ли е?

- Намалението от 11% до края на годината е добра крачка. Нещо, което не съм казвал, но специално го анализирахме, е, че ще бъде голяма грешка, ако България даде всички необходими съгласия за "Южен поток" и междувременно не си гарантира условията за новия газов договор, който ще бъде до 2018 г., както разбирам.

Приоритетен проект за Русия е "Южен поток" и тя бърза. Но ако България закъснее и не сложи заедно на масата договорите за "Южен поток" и за доставката на природен газ, ще бъде голяма грешка, тъй като Русия щом постигне своя интерес и няма да направи никакви отстъпки.

- Каква е позицията ви за добива на шистов газ?

- Технологията фракинг съдържа рискове и умната позиция на България е не да си прави експерименти, тъй като ние нямаме пустинни участъци и каменисти райони - експерименти с природата ни са недопустими.

Това, което трябва да направим, е да има изследване за шистов газ без технологията фракинг, върху която трябва да има забрана. Когато тази технология бъде утвърдена и видим, че водещите световни сили и производители, които имат много по-голям иновативен потенциал от нас, я утвърдят като безопасна, чак тогава тази технология може да бъде приложена в България.

- След решението за "Белене" ролята ви на опозиция в парламента няма ли да бъде коригирана?

- Ние ще бъдем опозиция на ГЕРБ в това Народно събрание, като позицията ни не се е променила и на милиметър, че ще подкрепим всяко разумно нещо, защото сме честни хора и искаме България да върви напред.  Но имаме сериозни различия с ГЕРБ, включително за полицейщината - случаите на полицейско насилие станаха ежемесечни.

Виждаме общ тежък провал в икономическата политика на ГЕРБ - те не успяха да постигнат икономически растеж. А когато една партия, която се определя за дясна, не може да постигне растеж, значи няма истинска дясна политика. Ние не може да подкрепим това, както и спада на доходите, растящата безработица, която стигна 12,4% за февруари, фалита на хиляди фирми.

- В същия формат ли ще се яви Синята коалиция на предстоящите избори?

- Има излъчена преговорна група, започват разговори. Аз винаги съм бил за обединение на десницата, тъй като особено на фона на проблемите на хората, които не могат да си плащат сметките в момента (собствените ми родители имат такива затруднения и аз им помагам), ние не трябва да изпадаме в положението на БСП и да има разпри.

Няма да допуснем това и в един разумен тон и диалог трябва да постигнем дясно обединение, което се надявам да бъде и по-широко. Така ще покажем на хората отговорност от гледна точка на ситуацията и на техните проблеми. След всяко управление на БСП идва криза, която след Виденов беше направо бедствие. ГЕРБ показа, че не може да извади страната от тази криза, а сините са доказвали, че могат - имаме потенциала и хората да направим това.

- Говорейки за широко обединение вдясно, кого имате предвид? Включвате ли "старите десни" като Софиянски и Бакърджиев?

 - За мен ядрото може да бъде СДС, ДСБ и земеделците на Петя Ставрева. Оттам нататък следващите разговори трябва да бъдат много по-предпазливи и внимателни.

Няма да преговаряме с категорията "старите десни", имам предвид Софиянски и Бакърджиев. Разговори с тях въобще няма да водим. Да е ясно: тази врата е затворена. И те сами я затвориха с участието на Софиянски срещу Прошко Прошков в надпреварата за столичен кмет. Тогава казахме, че сме склонни за голямо дясно обединение, но след като се явиха срещу нас на знаковите избори в София, където ние търсехме балотаж, за мен тази врата е затворена.

- Споменахте Прошков, но той се разграничи от ръководството на ДСБ. Как оценявате това поведение?

- Всеки има право на различно мнение, но не подкрепям мотивите на г-н Прошков. Ще бъде голямо падение, ако той след като е бил наш кандидат, по някаква причина отиде някъде другаде. Тези неща сме  ги виждали, те са били пагубни най-вече за хората, които са предприемали такива действия.

- И кой държи дясното и десните избиратели в момента?

- Честният отговор е, че никой не ги държи. Дори ГЕРБ не ги държи. Аз очаквам тотално разместване на пластовете и големи изненади на следващите избори. Убеден съм, че Синята коалиция ще бъде една от приятните изненади.

- Бихте ли коментирали проекта на Меглена Кунева?

- Писна ми да лъжат хората. Затова имам към Бойко Борисов и към Меглена Кунева един и същи въпрос - да кажат дали биха направили коалиция с БСП и с ДПС, включително експертно правителство. Ето аз казвам: СДС и Синята коалиция такава коалиция няма да правят. Особено ми е интересно какво ще отговори Кунева - тя беше министър на Станишев, той й е бил началник. И тя умело бяга и се крие от този въпрос. Ако ще се позиционира център-дясно. тя дължи този отговор, за да не бъдат излъгани хората отново.

- Очаквате ли кадри от вашата коалиция да отидат натам?

- Не. Те ще бъдат минимален брой, защото хубавото на последните години, а те станаха доста,  в които СДС не е на власт, е, че останаха идеалистите. Много хора ги притеснява, че имаше отлив, но той е, защото избяга цялата клиентела, а останаха идеалистите.

- В този смисъл жива ли е каузата СДС?

- Разбира се. За мен това е каузата на свободата, на подкрепата за малкия и среден бизнес и за европейска България. Видя се, че друг тези цели не може да ги постигне.

- Дълго време бяхте в Европарламента. По-трудно ли е обаче да сте лидер на партия, която носи толкова символи в себе си?

- Да съм лидер на СДС е много отговорно и страшно изтощаващо. Но за мен беше важно да има една партия, която да не е е свързана с олигархията, да е на честна, принципна основа и да взима решения, които зависят наистина от националните интереси, а не от каквито и да било олгархични фактори, монополи и други представители на каквито и да било "окотподи". Не е лесно, но е добре, че има поне една такава партия в България и това е нашата.

- Чувствате ли подкрепа вътре в СДС и как ще мобилизирате и разширите електората си за изборите?

- Да, чувствам подкрепа. Смятам, че активността, добрите идеи, разговорите и най-вече принципните позиции, които заемаме, водят до все по-голяма подкрепа.

В момента привличаме много млади и нови хора в СДС, като по-опитните също остават. Търсим симбиоза, но даваме сериозен шанс на младото поколение. Самият аз съм доста млад човек, заедно с други млади и с по-опитните изграждаме една сплав. Този преход отдавна трябваше да бъде направен. Той е хубава крачка към хората.

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen