Шефът на "Елевейшън": Ние мислим преди всичко за хората
Марк Елиът   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
1

След миналогодишния провал на фестивала "Елевейшън" всички родни меломани се чудеха дали събитието ще има второ издание.

И предвид опита от първото издание, "Елевейшън 2012" се мести близо до София – само на 15 км от центъра на столицата, като отново ще предложи на фестивалните ценители неспиращо парти на няколко сцени и различни забавления на открито сред природата.

Разнообразието от музикални стилове на "Елевейшън" включва обявените до момента "Кошийн", "Чамбао" и Фатбой Слим, като съвсем скоро очакваме да бъдат официално обявени и други знаменити имена от света на музиката, които ще пристигнат в България.

Какво обаче се случи с "Елевейшън 2011", кой беше най-големият провал след фестивала и коя е основната причина организаторите да се решат на втори опит, разбрахме от Марк Елиът - шеф на фирмата организатор на феста, който се съгласи да даде ексклузивно интервю за Vesti.bg:

- Знам, че тазгодишният фестивал "Елевейшън" ще бъде близо до София, но къде точно? Можете ли да ми кажете?
- Много близо до София (Смее се). Всъщност, ще бъде на около 15 км от центъра на града, но все още не искаме да казваме къде точно, за да бъде изненада за всички. Ще бъде отново на открито, на прекрасно място и сме сигурни, че на хората ще им хареса. Мога да издам само, че до седмица-две вече ще е официално и точното местоположение.

- Вече знаем някои от музикантите, които ще вземат участие тази година - "Кошийн", Чамбао и Фатбой Слим. Кой друг?

- А да очакваме ли "Търти секъндс то Марс" (30 Seconds to Mars) и "Джамирокуай", които миналата година не успяха да се срещнат с българската публика?
- Някои хора казват, че с удоволствие биха дошли отново, но тази година датите им за турнета са съвсем различни от миналогодишните, затова трябва да видим какво можем да направим по въпроса. Освен това искаме да включим и нови имена, така че...

- След провала от миналата година заради лошите метеорологични условия, как успяхте да убедите новите изпълнители и групи да дойдат в България?
- Вижте, миналата година трябваше да направим избора си и решихме, че сигурността за феновете, артистите и целия екип е на първо място. Мениджърите на всички артисти бяха много разочаровани, защото музикантите не можаха да излязат на сцената за втория ден, тъй като знаеха колко хубаво е минал първият ден и колко е добра българската аудитория. Но, макар и всички да бяхме разочаровани, трябваше да направим най-добрия избор - никой не беше ранен или хоспитализиран. Беше ужасно да отменим концертите, но предвид опита на други фестивали в световен мащаб, сме късметлии, че спряхме навреме. Затова тази година разговорите с мениджърите минаха съвсем леко - те знаеха, че сме професионалисти и, че мислим преди всичко за хората. Това е нещото, което харесват всички - че за нас на първо място е сигурността.

- А какви бяха реакциите на всички музиканти, които не успяха да се срещнат с българската публика през 2011 г.?
- Всички бяха много тъжни, защото се срещаха с колеги, които изпълняваха песните си през първата вечер и им бяха разказали колко е хубаво. Но всички бяха съгласни с нас - ако публиката не е защитена, те не искат да свирят.

- Кой беше най-големият удар след "Елевейшън 2011"?
- За мен и екипът ми най-тежко понесохме, че няма да можем да реализираме втория ден от фестивала. Искахме да съберем хора на едно място, да им дадем терен да се забавляват, да слушат хубава музика и да прекарат времето си добре, защото първият ден беше фантастичен, а втори така и нямаше. Това наистина беше най-големият провал за нас.

- Разбрах, че местни в Разлог наричали мястото, на което се провеждаше фестивала, Ветрилника. Вие чувал ли сте за това?
- Чухме доста интересни истории след фестивала (Смее се). Но всъщност направихме проучване с метеоролози, в което бяхме проследили какво е било времето през последните 10 години. За нас беше голяма изненада - неприятна, разбира се, за това, което се случи. По същото време и други шоу програми в Пловдив бяха отменени. А и щом самата армия не знаеше за идващия вятър, значи никой друг не е знаел.

- Каква е причината да дадете втори шанс на фестивала?
- Главната причина? Защото ни хареса първият фестивал. Имахме страхотни моменти, срещнахме и редица трудности, но подкрепата на феновете и това, че продължават да говорят колко добре са си изкарали на "Елевейшън" миналата година, ни дават стимул. Открихме от какво има нужда страната, какво иска, а и има много хора, които казват: "Моля ви, направете го отново". Проведохме разговори и с мениджмънта и те са на същото мнение. Трябва да има подобен фестивал и ние ще направим всичко възможно, за да се получи.

- А как ще си обясните негативните реакции на хората?
- Всъщност, лошите реакции бяха много по-малко, отколкото очаквахме. Получихме редица писма от хора, които ни благодариха за това, че сме поставили сигурността им на първо място. Да, винаги ще има хейтъри - те просто обичат да мразят, но те са много по-малко от онези, които харесват това, което правим.

- Какво могат да очакват меломаните на "Елевейшън 2012"?
- Много забавление и не само концерти. Хората трябва да знаят, че целта ни е да им дадем истинско фестивално преживяване. Тук не става дума да дойдат и просто да видят някоя звезда, а да прекарат две нощи под открито небе, да слушат хубава музика, да видят добри представяния - неща, които да им доставят удоволствие. Това е най-важното за нас.

- Освен с фестивала, се занимавате и с друг проект - "Пожелахте да видите...".
- Да, има музиканти, които до сега не са били канени в България. "Елевейшън 2012" отвори врати за нови и различни артисти, за алтернативния рок, за електро суинга - стилове, които хората в България харесват, но досега тези изпълнители никога не са идвали тук. Сега това се случва. Сега поканихме "Джънгъл брадърс" да пеят на 21 април, Естел идва на 10 май - тя е много популярна. Това е идеята на "Елевейшън" - да представи алтернативата, защото хеви метъл групите се изявяват много добре тук, а ние от своя страна искаме да доведем другите.

- Като споменавате Естел, първата ми мисъл, след като разбрах, че ще идва в България, бе: "Но защо лайв в клуб, а не на голяма сцена?"
- Заради самите зали. В България има или малки, или големи. Концертите са или за 1000 души, или за 10 хил. А и тя искаше да е нещо ексклузивно.

- Мислите ли да разширявате мащабите на този проект в близко бъдеще?
- Определено. В момента работим по много проекти, като се ориентираме какво точно искат хората. Освен това следим кои музиканти по кое време са свободни, вслушваме се и в мнението на хората - имаме 11 хил. фена във "Фейсбук", които винаги ни казват мнението си. Просто ги слушаме. И ако можем да направим нещо, ще го направим. Най-големият проблем е да намериш човека в най-удобното за него време и място. Повечето изпълнители непрекъснато са по турнета в Америка, Австралия и др. и да намериш подходящото време, за да ги доведеш, е доста трудно.

- Споменавате "много проекти". Какво следва тогава?
- За момента не мога да ви дам никаква официална информация, необходимо е време. Но ще се постарая Vesti.bg да бъдат първите, които ще научат.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 45 минути

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 3 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 4 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 5 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 6 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай