"24 часа": Обират по апартамент на всеки час
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
109

На всеки час има по едно разбито жилище или офис в София, алармира на първа страница "24 часа".

1000 души са се оплакали в столичната полиция от обири само през януари.

Една от най-големите банди е на братята Мирослав и Георги Тошеви от Люлин, известни като Големия и Малкия Кокал. Групата им набелязвала по 10 апартамента на ден, посочва вестникът.

"Минималната заплата в България е по-ниска от тази в селските райони на Китай. Това е доста странно, при положение, че сте в страна от Европейския съюз".

Това недоумение изрази Робърт Кайло, експерт в Международната организация на труда, подчертава "Труд".

"Хората, които получават минимална заплата живеят с по 3,96 евро на ден. Това е недостатъчно за оцеляването им", са думите на експерта, цитирани от ежедневника.

20% от българите в активна възраст биха искали да напуснат страната си, анонсира на първа страница "Дума", позовавайки се на генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу.

По думите й шестнадесет процента от българите до 2009 г., а и след това, са емигрирали от страната.

Според нея тези тревожни процеси могат да бъдат спрени, ако се вземат активни мерки положението в страната да се подобри.

През 2010 г. близо 10 хил. млади хора на 20-34 г. са напуснали страната и живеят в чужбина, уточнява в интервю за изданието на вътрешна страница Драгомир Стойнев, председател на парламентарната Комисията по труда и социалната политика.

"В момента младежката безработица не е 19, а е 29%, т.е. всеки трети на възраст 15-24 г. е без работа, а за две години равнището на безработица сред младите хора е нараснало с 10%, което ни нарежда на първо място в ЕС по темп на увеличение на младежката безработица", категоричен е Стойнев.

Според него тези тревожни данни се дължат на неадекватните политики, който България води.

"Апелираме към правителството да предприеме спешни мерки и да бъде създадена заетост на младите хора. Не може да се остави пазарът на труда сам да реши този проблем", заявява Стойнев.

"Монитор" пита в заглавие: "Къса ли се връзката между вузове и фирми?" Работодателите непрекъснато твърдят, че от учебните заведения - средни и висши, хората излизат, без да имат тези знания и умения, които се изискват от тях.

В същото време пък самите учебни заведения заявяват, че шефовете на фирми не казват какво трябва да знаят бъдещите им работници. От тази скъсана връзка между шефове и образование всъщност страдат младите, които сега завършват образованието си.

За да се променят нещата, трябва незабавно да започне диалог между браншовите, работодателските организации и висшите учебни заведения, за да бъдат адаптирани учебните програми към нуждите на работодателите, се посочва в коментара.

Темата на "24 часа" пресмята, че дори пътуването с влак излиза по-скъпо, отколкото с кола на газ.

Шопската салата вече не е българска, защото краставиците, лукът и доматите в нея са вносни, пише под глава "Телеграф". 90% от зеленчуци и плодове вече идват от чужбина. Произведени са в Германия, Полша, Франция, Турция, Гърция, Холандия, Италия, Белгия, даже и в Македония, установява проверка на изданието.

По темата за цените на храните шефа на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов прогнозира за "Стандарт", че цените на яйцата ще си дойде на мястото след Великден. Заигравайки се с цените, птицевъдите създадоха предпоставка за процъфтяване на контрабандата на яйца.

"Имаме индикации, че от Сърбия и Македония се внасят яйца с лични превозни средства - пълни багажници на леки коли, джипове. А разрешеното количество за собствена консумация е две кори. Тези яйца се натрупват в определени складове в пограничните места като Кюстендил. След това започват да се предлагат в страната", подчертава Войнов.

658 са убитите на пътя за 2011 година. Загиналите на пешеходни пътеки са около 50-60 годишно. Тази черна статистика съобщава в интервю за "Класа" Иван Вълков, председател на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

По думите му бройката е намаляла през последните три години.

"Тя беше общо около 1150 загинали към 2007 г., а сега е 658 за 2011 г., което е едно изключително постижение. Подобни са били нивата през 1967 г., когато е имало много по-малко автомобили", подчертава Вълков.

"Без милост за убийци на "зебра" е заглавието над интервю в "Труд" с Анастас Анастасов, зам.-шефа на парламента и председател на вътрешната комисия.

Помолен да коментира изказването на главния прокурор Борис Велчев, че устремът на ГЕРБ да криминализира всичко, може да доведе до ужасяващи последици, Анастасов заявява:

"Предполагам, че има своите мотиви за това си изказване. Вероятно визира последните предложения за промени в НК по повод пътнотранспортните произшествия, с които се премахва възможността прокуратурата да се споразумява с обвиняемия.

Без да съм специалист по наказателно право като Велчев, знам, че правните норми следват обществените отношения. Защото законът и сега позволява налагането на определени строги наказания при такива дела особено когато има отнет живот, но прокурорите не ги предлагат на съдиите, когато пледират, и съдът постановява изключително ниски или дори минимума на предвиденото наказание."

894,94 лв. - толкова струват действията на фирма "Пътни строежи - Велико Търново" АД по поставянето на временен знак за обезопасяване на пътя при катастрофа, пише на първа страница "Труд".

Цената се плаща от държавното пътно управление в старопрестолния град. Същото управление плаща на същата фирма и по 41,40 лв. за едногодишно поддържане на фиданка.

В Сливен за тази дейност се плащат 13,75 лв., а в Разград - 5,20 лв. Тези и още куп фрапантни разлики се откриват в 4-годишните договори за поддържане на пътищата в страната, сключени през 2011 година, коментира вестникът.

Отчаяните опити на здравния министър Стефан Константинов да излезе сух от скандала с цените на лекарствата доведоха до абсурдни законодателни инициативи, коментира под глава "Сега".

"В Закона за здравното осигуряване ще се запише, че цените, на които здравната каса ще плаща медикаментите, прехвърлени от Министерството на здравеопазването (МЗ), ще са не по-високи от цените, на които министерството е плащало през 2010 г.", съобщиха от ведомството.

Става дума за препаратите за рак, за редки болести и за трансплантирани пациенти. Според МЗ очакваният финансов ефект ще е 10-15 млн. лв., или средно над 50% отстъпка за всяко от лекарствата.

Напълно нов закон ще регламентира заплатите на висшите държавници и затвори вратичките за бонусите им.

Това обяви вчера в парламента вицепремиерът Симеон Дянков, след като Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за държавния служител, внесен от правителството, отбелязва "Монитор".

Пред "24 часа" Димитър Главчев, зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ, коментира:

Решението на премиера Бойко Борисов да даде 7-дневен за връщане на бонусите е "добър политически пример какво трябва да се направи, ако в обществото има и най-малките съмнения".

По думите на Главчев във всяка държава има пари. "Дори, ако погледнете, и в Гърция има. Въпрос на политика е да се разпределят, но за да се прави политиката, трябва да има правила. Връщането на парите е най-бързата корекция на политиката", категорично заявява Главчев и допълва, че няма лошо министрите да вземат високи заплати, стига да има прозрачност и контрол.

По темата за бонусите "Труд" пише:

Служители на Министерството на здравеопазването са сключвали граждански договори и са получавали възнаграждения по международни програми за превенция на СПИН и борба с туберкулоза и малария.

Това показва справка, получена в Народното събрание за изплатените пари от Глобалния фонд по въпросните програми за 2010 и 2011 г.

Едно от имената в списъка с получени големи суми е на Тонка Върлева. Тя е директорка на програмата за превенция на СПИН и за последните две години е получила общо 59 240 евро.

В същото време Върлева е шеф на дирекцията за управление на специализираните донорски програми в МЗ.

Под заглавие "С дубльори срещу корупцията" Анна Заркова анализира за "Труд" работата на БОРКОР, Специализираният съд, Специализираната прокуратура, Комисията за конфликт на интереси, Комисията за престъпното имущество.

В заключение Заркова изтъква: "нивото на корупцията и престъпността зависи от 32 фактора и работата на правоохранителните органи е само един от тях.

Другите са безработицата, бедността, лошото образование и прочие подробности, които може би от високо не се забелязват."

При следваща криза на нашите пазари нашата икономика ще колабира, защото няма да има какво да я крепи отвътре, категоричен е финансистът Андрей Пръмов в изказването си за "168 часа".

"И тогава състоянието на България ще е съпоставимо с това на Гърция, въпреки че ще сме достигнали до него по различен начин", смята експертът.

Банките склониха на предложението на финансовия министър Симеон Дянков да си поделят с клиентите таксите и комисионните по потребителските кредити, анонсира на първа страница "Класа".

По всяка вероятност ще бъдат поделени таксите за усвояване и управление на този тип заеми.

Банкерите обаче са твърдо против предложението на вицепремиера и неговия екип същият принцип да се заложи и при таксите върху ипотечните заеми, а на практика те са най-високите.

Коментари 109
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

109 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 30 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 54 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни