Руски игумен руши духовна общност в София
Източник: Архив на Vesti.bg
0
Са андал разтърсва Руската църква - храма "Св. Николай Мирликийски" на бул. "Цар Освободител" в центъра на София. Предизвиква го предстоятелят, руският игумен Филип, който си е поставил за цел да раздели енориашите на храма по етнически принцип - българи и руснаци.

Такова разделение не е съществувало в тази енория от 1934 г., когато тя станала смесена, казват потресени енориаши, цитирани от сайта Dveri.bg.

Игумен Филип иска да превърне църквата в изцяло руски храм, въпреки че за това няма официално разрешение нито от Св. Синод на Българската православна църква, нито от Московската патриаршия.Той вече е отстранил двама българи от духовните лица в храма - служещия там от 15 години свещеник отец Николай Нешков и дякона Сава Кокудев.

Отец Николай е изповедник на голяма част от енориашите на храма. С отстраняването му ще се наруши енорийският живот на общността точно по време на Великия пост, разтревожени са вярващите.

"Това е удар върху нашата енория, отец  Николай ни е изповедник. Това ни напомня за решенията от сталински тип: "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем". Ние сме проблемът на игумен Филип и с отстраняването на отец Николай той се надява да изгони и нас от храма...", казват смутени и развълнувани енориаши, които са над сто души.

Българският свещеник е изпратен в "Св. Пантелеймон" на бул. "Цар Борис Трети", който не действакато истински храм, а е болнична църква към "дом за руски военноинвалиди".

Изглежда игуменът Филип цели да разбие дългогодишната руска енория в България, да прогони от Руската черква духовните чада на о. Николай, те да започнат да се черкуват в Княжево, а той да се освободи от нежеланите си енориаши, пише Dveri.bg.

Враждебните актове на Московския наместник имат предистория. Преди седмица енориашите на храма "Св. Николай Мирликийски"  са изпратили писма до Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и до Българския патриарх Максим с молби да съдействат за незабавното отзоваване на игумен Филип.

Писмото е подписано от над 100 души, активни членове на енорията, руснаци и българи. Според тях вече са изчерпани всички възможности за решаване на проблемите в енорията и това остава единственият начин да се сложи край на "тази небивала досега, гнетяща и тровеща атмосферата в храма ситуация".

Една от най-големите и активни енории на София е заплашена да се разпадне. Това се случва два месеца преди в София да пристигне на официално посещение Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, се казва в писмото.

Напомня се, че още в първите месеци след като встъпил в длъжност игумен Филип внесъл смут сред енориашите си и столичната общественост с богослужение, на което е поканил да присъстват т. нар. архонти, скандално известни в България личности.

След това, за да излезе от неловкото положение,  в което сам се поставил, той фалшифицирал снимките от събитието в сайта на храма.

Този случай не бил изолиран - игумен Филип провеждал "реформи" в църковния живот на храма, които според енориашите водят до "разрушаване на дългогодишните традиции и отношения".

Така например, игумен Филип наредил неделното литургийно евангелие да се чете на църковно-славянски език, а молбата на енориашите да продължи четенето му и на български език, както досега, била оценена от предстоятеля като "искане на българите".

Това е единственият случай, когато енориашите успяват да защитят традициите на храма и четенето на текста на български език е възобновено. Разделението обаче се внася и между духовенството на храма. В тази връзка през м. февруари т. г. игумен Филип депозира в канцеларията на Св. Синод на БПЦ предложение за Устав на руското подворие, в който е залегнала идеята духовното обгрижване на енорията да става само от руски духовници.

Отправено е запитване и към Дирекцията по вероизповеданията за регистриране на устава, но то е отклонено, тъй като това би означавало регистриране на ново вероизповедание.

Всякакви опити за контакт, за да бъдат обсъдени проблемите, се парират от игумен Филип. Молбите за диалог той възприема като бунт, като непослушание към църковния авторитет, като безчиние.

Заради конфликт с него напуснала и Росица Николова, която от 12 години е диригент на църковния хор към храма.

Игумен Филип иска да се възстанови отдавна отречената практика големите църковни празници да се отбелязват в по стария календар. Още преди години Московската патриаршия зае твърда позиция по въпроса: подворията да служат по църковния календар на съответната поместна църква. Затова и Руският патриарх винаги изпраща Рождественско си послание за енориашите на руския храм в София на 25 декември.

В Софийска митрополия не са били уведомени за последните решения на руския представител. Но от  митрополията не можели да се намесят, защото българските свещеници в храма на руското подворие са на разпореждане на Св. Синод на БПЦ.

Това означава, че положението на българските духовници в "Св. Николай" зависи от митрополитите, но енорашите се опасяват, че те няма да защитят българските свещеници, за да не се конфронтират с Руската православна църква.

Агресивните действия на руския игумен засега остават без последствия от българските църковни власти. Българският патриарх е отказал да приеме игумен Филип и разговорите с него по повод реформите му провежда викарният епископ Йоан.

Преди назначението си в София игумен Филип е бил предстоятел на храма „Св. Екатерина" в Рим. Служението му и там е белязано от скандали и проблеми. Енориашите му в Западна Европа изпратили няколко писма до Московския патриарх с молби игумен Филип да бъде отзован, за да се запази единството на енорията. С отзоваването му от Рим мирът в енорията е бил възстановен.

Предстоятелите на подворието, изпращани от Руската православна църква, идват и си отиват, те се сменят през определен период от време и имат предимно представителни функции, а българските духовници са тези, които обгрижват енориашите и укрепват енорията, като осигуряват приемственост в живота на руското подворие и го правят органична част от църковния живот в страната, заключава Dveri.bg.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 34 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 1 час

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 13 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 14 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 14 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати