0
Най-престижните кинонагради тази година не предложиха никаква изненада - всички фаворити получиха своите статуетки. Третата част от "Властелинът на пръстените" (LordOfTheRings.net) победи във всичките 11 категории, в които имаше номинации, като изравни рекорда на "Титаник" и "Бен Хур".

Финалният филм донесе очакваното признание както за цялата трилогия по Дж.Р.Р.Толкин, така и за жанра фентъзи изобщо: "Завръщането на краля" стана филм на годината, 42-годишният новозеландец Питър Джаксън бе обявен за режисьор №1, а в екип с Фран Уолш и Филипа Бойенс бе отличен и за адаптиран сценарий.

Останалите осем награди бяха "дежурните" за грим, зрителни ефекти, звук, костюми, оригинална музика, песен ("Into the West" на Ани Ленъкс), монтаж и художествено решение.

Мога да го направя отново, увери след церемонията Питър Джаксън. Проектът по екранизацията отне седем години от живота му и ангажира хиляди хора в родната му Нова Зеландия, която сега гледа на него като на национален герой.

Резултатът от работата му е дълъг близо 10 часа (над 11 в DVD варианта). Режисьорът и партньорката му Фран Уолш, с която са съсценаристи на "Властелинът...", вече работят по римейка на "Кинг Конг".

Изненади нямаше и при актьорските награди: Шон Пен и Тим Робинс от "Реката на тайните" станаха съответно най-добър актьор в главна и второстепенна роля.

След "Сребърната мечка" неотдавна Чарлийз Терън взе поредното си отличие заради преобразяването си като серийна убийца в "Monster" (Чудовище), а Рене Зелуегър прегърна статуетката за поддържащата си роля в "Студена планина".

"Завръщането на краля" ще се запомни и с друг рекорд - той е третият филм в историята на академичните награди, който получава статуетката във всички категории, в които е бил номиниран.

Преди него подобно нещо са постигали само "Джиджи" и "Последният император", но само в девет категории, припомнят информационните агенции. Очаква се той да стане и най-касовият филм в историята, след като неотдавна надхвърли 1 млрд. долара приходи. Засега тази класация се оглавява от "Титаник".

Дъщерята на Франсис Форд Копола - София, която бе третата жена (и първата американка), номинирана за най-добър режисьор в историята на наградите, получи статуетката за оригиналния си сценарий на филма "Lost In Translation" (Загуби при превода).

Морският епос на австралиеца Питър Уиър "Господар и командир: Далечният край на света", номиниран в 10 категории, взе само отличията за операторско майсторство (на Ръсел Бойд) и звуков монтаж.

"Търсенето на Немо", който стана най-касовият хит на "Дисни", победи очаквано в категорията за пълнометражна анимация.

"Нашествия на варварите" на Дeнис Аркан ("Исус от Монреал"), който преди седмица обра и френските кинонагради "Сезар", донесе на Канада първия "Оскар" за чуждоезичен филм.

Тази година "Оскарите" бяха раздадени за 76-и път. Статуетката за цялостен принос бе връчена на Блейк Едуардс, създател на поредицата за Розовата пантера.

Церемонията и благодарствените речи - малко, но все пак политика
Според очакванията Шон Пен, който бе сред най-отявлените противници на войната в Ирак, не пропусна да спомене тази тема в благодарствената си реч.

"Ако има едно нещо, което актьорите знаят (освен че нямаше оръжия за масово унищожение), то е, че определението "най-добър актьор" не съществува. Това се доказва от големите актьори, сред които бях номиниран и аз", заяви Пен и благодари на режисьора на "Реката на тайните" Клинт Ийстуд. Публиката го приветства на крака.

Колегата му Тим Робинс предпочете да говори за жертвите на насилие в детските си години (какъвто е и неговият герой във филма), а зад кулисите сподели, че преди година не би се надявал на тази награда заради негативните отзиви, след като той и съпругата му Сюзън Сарандън се противопоставиха на войната в Ирак.

По-късно той призова американците да гласуват и изрази тревога, че компютъризацията на вота не позволява повторно преброяване.

Любопитно: Тим Робинс е режисирал Шон Пен в първото му номинирано за "Оскар" изпълнение - "Осъденият на смърт идва" (1995 г.). Там играе и Сюзън Сарандън, която тогава получи статуетката за главна женска роля.

Чарлийз Терън, която заради ролята напълняла с 15-ина кг, носела изкуствено чене и тъмни лещи, се разплака и благодари на всички в родината си ЮАР, както и на майка си, която "пожертва толкова много, за да бъда тук сега".

Неотдавна стана широко известна личната семейна трагедия на актрисата - като малка тя станала свидетел на смъртта на баща си, загинал от ръката на родната й майка

Освен на колегите си от филма, Рене Зелуегър бе признателна и на Том Круз, който й дал да разбере, че успехът и учтивостта не се изключват взаимно.

Естествено, София Копола благодари на баща си, който е петкратен носител на "Оскар" и изпълнителен продуцент на филма й. "Всеки писател се нуждае от муза - моята беше Бил Мъри (изпълнителят на главната роля - бел.ред.)", допълни тя.

След Уолтър, Джон и Анджелика Хюстън нейното семейство е второто, дало на Холивуд три поколения лауреати на престижната статуетка (дядо й Кармайн Копола е отличен за музиката към "Кръстникът-2"), припомнят US медиите.

Подобно на миналата година, когато Майкъл Мур взриви залата с антипрезидентското си изказване, и този път лауреатът за най-добър документален филм отправи най-политизираната реплика от сцената на "Кодак тиътър". Ерол Морис (ErrolMorris.com), който бе отличен за "The Fog of War: 11 урока от живота на Робърт Макнамара", разказващ за войната във Виетнам, заяви:

"Преди 40 години тази страна бе натикана във Виетнам и милиони загинаха. Опасявам се, че влизаме в подобна дупка и сега. Ако хората могат да поспрат и да се замислят върху някои от идеите и темите в моя филм, значи съм сторил нещо добро."

Връчването на наградите, която се състоя в лосанджелиския "Кодак тиътър", се показваше по телевизия Ей Би Си почти директно - с пет секунди закъснение, за да се предотвратят навреме фалове "а ла Джанет Джексън".

Водещ на вечерта бе комикът Били Кристъл.

У нас церемонията ще бъде излъчена довечера от 20,45 ч. по Канал 1 на БНТ.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности