"Преса": Правителството оттегля подписа си от АСТА
"Преса": Правителството оттегля подписа си от АСТА   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
58

Кабинетът се оттегля от АСТА, известява "Преса". Правителството ще оттегли подписа си под спорното споразумение, което ограничава свободата в интернет и предизвика многолюдни протести в България и цяла Европа, пише изданието.

Според него се очаква това да стане още в сряда. Като вносител лично премиерът Борисов щял да защити необходимостта от отказа.

"Работодатели дължат 2 млрд. лв. за заплати", оповестява "Дума". А междуфирмената задлъжнялост е стигнала 160 млрд. лв. - това стана ясно по време кръглата маса "Работна заплата и работно време", организирана в Пловдив от КТ "Подкрепа".

Същевременно в Гаранционния фонд били натрупани над 100 млн. лв., които на практика не се използват. От него са се възползвали единствено работещите в "Ален мак" след фалита на козметичната фирма, съобщи регионалният лидер на "Подкрепа" Атанас Кръстев.

Председателката на пловдивската Търговско- промишлена камара Добрина Проданова заяви, че трудовите проблеми не могат да се решат самостоятелно, защото са концентриран израз на кризата. "Необходими са инициативи, стимули и политическа воля, за да се раздвижи икономиката, а дотогава общо 50 млрд. лв. лични и корпоративни депозити ще стоят мъртви в банките. Кредити с 12-16% лихва не стимулират икономиката, затова бизнесът иска лихвата да падне и ролята на БНБ е да отстрани пречките", настоя Проданова.

"Държавата и търговците - със скрап "Златен винкел", коментира "Капитал Daily". В Перник от миналата година има награда "Златен винкел". Тя е за всеки, който се шегува с града и обичаите му. През тази година могат преспокойно да я преотстъпят на още 176 общини и на над 1000 фирми за търговия с метални отпадъци, които да го връчат на екоминистерството.

Ето описание на проблема пак през призмата на Перник: градът няма общ устройствен план и според Закона за управление на отпадъците в него след 15 февруари няма да може да се предаде за скрап нито един ръждясал винкел.

Това се отнася и за още 176 общини. Ако се спазва буквата на закона, около 1400 площадки за отпадъци трябва да затворят след дни. Ако това не се спази, ще се окаже, че екоминистерството може да дописва некадърните си закони със заповеди, които ги отменят.

"Президентът започва срещи за реформа на съдебната система", информира "Класа". "Дългосрочната цел на България трябва да е отпадане на европейския механизъм за контрол в системата ни за правораздаване, което означава да я реформираме", каза президентът. Според Плевнелиев Министерството на отбраната е сред първите ведомства, които имат дългосрочна стратегия до 2020 г. Той изрази специална благодарност към военнослужещите за действията им при спасителните акции в цялата страна след водните бедствия в различните райони.

"Труд" допълва: "Плевнелиев ще помирява съда и МВР". Президентът ще поеме потушаването на войната между полицията и съда. Държавният глава заяви, че планира поредица от срещи по критиките, отправени в доклада на ЕК към тези две ведомства.

В интервю за "24 часа" Тодор Коларов, ръководител на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, уточнява: "Конфискуват над 50% от незаконните пари и имоти, за които сме завели дела. Съдът ни контролира, затова не е опасно да проверяваме и по своя инициатива. Комисията ни е единствената институция, за която Брюксел каза, че "постига значителни резултати".

"24 часа" представя анализ, в центъра на който е Българският енергиен холдинг, който има активи за 12,4 млрд. лв. и 500 млн. лв. печалба за 2011 г. Това е с 25% повече от предишната 2010 г. С обявени за продажба 10% дялове от БЕХ се тества интересът към компанията чрез чужда борса (може би лондонската) и българската. Така всеки може да си купи дял от "Козлодуй" и "Марица-Изток 2". Йордан Георгиев, изп. директор на БЕХ, разяснява, че след две години България ще може да получава газ и от юг. До март се избира компанията, която да проектира "Южен поток".

От Сърбия се задава екокатастрофа, алармира "Труд". "България е изправена пред екологична катастрофа", известява сръбският вестник "Блиц". Става въпрос за възможен разлив на 2674 тона мазут по река Дунав. Два танкера, пълни с гориво, са заклещени в леда на пристанището в сръбския град Смедерево и има опасност от тях да изтече петрол по течението в посока България.

Според сръбския вестник в плавателните съдове освен мазута има и 970 тона суровини за петролната индустрия. Друг проблем е и затвореният от лавина за десетина часа път София-Кюстендил.

За "Преса" проф. Милан Миланов, председател на Комисията по лекарска етика и шеф на реанимацията в столичната болница "Пирогов", споделя по повод на лекарските грешки, хаоса в болниците и сбърканата реформа: "Трябва да се научим да говорим с болните. Здравеопазването ни е безумно бедно. Според мен е необходимо да бъде направена светкавична приватизация на доболничната помощ и денационализация на НЗОК".

Водеща тема за"Новинар" е предупреждението на ветеринарите за задаваща се екологична бомба, която Министерството на земеделието и храните залага с бъдещото си изискване собствениците на умрели животни сами да финансират транспортирането им до един от двата екарисажа в страната - във Варна и в Шумен.

От организацията предполагат, че при липса на пари собствениците ще заравят умрелия добитък извън населените места, а това е опасно, защото труповете могат да бъдат изравяни от кучета и чакали. От БВС предполагат, че с поправките в закона се цели закриване на организацията им.

Отправено е и искане към министър Найденов за уволняване на Йордан Войнов, председател на Българската агенция за безопасност на храните, обвинил част от практикуващите ветеринарни лекари, че присвояват пари от държавата и са виновни за избухването на различни епидемии в страната.

На първа страница "Труд" съобщава: "Селските училища до 10-и клас". Всички училища в селата и малките населени места, където живеят младежи до 16 г., ще могат да приемат ученици до 10-и клас. Това предвижда новият закон за средното образование.

Промяната се налага, защото конституцията предвижда задължително обучение за всички деца до 16 г. А ако в селото училището е до 8-и клас, децата често прекъсват, тъй като нямат средства да пътуват или районът се обезлюдява. Училищата до 10-и клас в тези села обаче няма да са гимназии, защото в тях няма да се учи в 11-и и 12-и клас. Те ще се наричат обединени училища.

Новият закон предвижда още, че с една оценка "слаб 2" ще може да се преминава само от 5-и в 6-и клас при общ успех "добър 4". Математическите гимназии пък няма да имат прием за петокласници, както това се прави сега.

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда нова система за признаване на дипломи. Проектът ще бъде представен днес от просветния министър Сергей Игнатов и екипа му.

"Лятно училище за двойкаджиите", доразвива темата  "Монитор". Учебни занятия ще се провеждат и през лятото, съобщи Ева Борисова, експерт от работните групи към образователното министерство. Вместо да повтарят класа, децата, получили двойки по даден предмет, ще наваксват знанията през лятото.

Всички деца на 5 години задължително ще ходят на забавачка от есента на тази година. Учениците ще получават дипломата за основно образование след 7-и клас. Средно образование пък ще се придобива на два гимназиални етапа. Първият включва обучението от VIII до Х клас, а вторият - от ХI до ХII клас.

Учениците от професионалните гимназии ще получават кредити за изкараните часове в училище, които ще важат като завършен лекционен курс в университетите със същия профил.

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 45 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 54 минути

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 1 час

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 1 час

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар